VIDEO Ce a păţit la Mănăstirea Prislop tânărul care a declarat război comerţului de icoane cu Arsenie Boca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Gheorghe a revenit la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Daniel Gheorghe a revenit la Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Tânărul care a declarat război comerţului cu icoane Arsenie Boca a revenit la Mănăstirea Prislop pentru a reclama comerţul cu obiecte „marca Arsenie Boca”. Lucrurile nu au ieşit aşa cum se aştepta.

GALERIE FOTO

Daniel Gheorghe, arădeanul care susţine că reprezintă firma care deţine drepturile de proprietate intelectuală asupra imaginii şi numelui părintelui Arsenie Boca, a revenit, joi, la Mănăstirea Prislop pentru a vedea ce efect au avut plângerile sale împotriva celor care fac comerţ cu obiecte care îl înfăţişează pe duhovnic.

La sosirea la mănăstire, tânărul de 24 de ani, instructor de Aikido şi consultant, a sunat la 112 după ce a observat că în curtea aşezământului sunt comercializate obiecte religioase cu imaginea şi numele duhovnicului, despre care Daniel Gheorghe susţine că încalcă drepturile de proprietate intelectuală.

La faţa locului s-a deplasat un echipaj de Poliţie care a constatat cele sesizate, şi l-a chemat pe tânăr la sediul Poliţiei Haţeg, pentru întocmirea unui proces verbal.

„Întrucât cele sesizate prin Serviciul Unic Apeluri de Urgenţă 112 nu justificau urgenţa deplasării poliţiştilor la faţa locului, aspectele sesizate fiind cunoscute şi aflate în instrumentare spre soluţionare la unitatea de parchet competentă teritorial, tânărul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 200 de lei”, a informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

A fost a doua sancţiune primită de Daniel Gheorghe, din acelaşi motiv, în decurs de o săptămână, la Mănăstirea Prislop.

Tânărul care a declarat război icoanelor cu Arsenie Boca/ VIDEO ADEVĂRUL

I-a acuzat pe poliţişti de abuzuri
Daniel Gheorghe susţine că poliţiştii nu au acţionat conform legii, şi că trebuiau să ridice icoanele cu imaginea lui Arsenie Boca. „Eu am sesizat o infracţiune flagrantă, domnul poliţist nu a dorit să facă procesul verbal la faţa locului, nu a vrut să conserve materialele de probă şi nici să le ridice, ca să le prezinte organelor de urmărire penală, şi m-a invitat din nou la secţie ca să facem procesul verbal acolo”, a declarat tânărul.

image

„Echipa operativă deplasată la faţa locului a constatat că, în incinta Mănăstirii Prislop, într-un spaţiu comercial special amenajat se comercializează diferite obiecte de cult, precum şi reprezentări grafice cu chipul ieromonahului Arsenie Boca. Documentele întocmite cu privire la cele constatate precum şi menţiunile făcute de reclamant au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Haţeg, pentru a fi conexate la dosarul penal aflat în lucru la această unitate de parchet, în anchetă proprie a procurorului de caz”, a informat, pentru adevarul.ro,  Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

danielgheorghe foto adevarul

Mustrat de pelerini
Cei de la mănăstire au fost rezervaţi în a discuta cu tânărul. Unii dintre enoriaşi l-au acuzat că vrea să profite de pe urma imaginii duhovnicului Arsenie Boca. L-au ameninţat şi i-au spus să nu mai vină la mănăstire.

„Să vii tu, un tânăr, să iei aşa ceva, credinţa lui Dumnezeu. Ce-ar fi să luăm fiecare tânăr pe câte un părinte... E frumos aşa ceva? Nu putem înţelege. Să îţi fie ruşine că faci astfel de lucruri în faţa unei mănăstiri”, i-a reproşat un enoriaş tânărului. Până la soluţionarea cazului ar fi trebuit sistat comerţul cu aceste obiecte, mai ales în incinta unei mănăstiri, crede Daniel Gheorghe, care i-a acuzat pe reprezentanţii bisericii că încurajează comerţul cu astfel de obiecte. Cei de la Mănăstirea Prislop nu au comentat reclamaţiile sale.

„Scrie şi în Biblie că Iisus a intrat în Casa lui Dumnezeu şi a dărâmat toate tarabele, toate mesele pe care se schimbau bani, din interiorul bisericii şi i-a numit tâlhari pe toţi”, mai adaugă Daniel Gheorghe.  Anul trecut, reprezentanţii firmei Additional Woldwide Care Service LTD, cu sediul în Marea Britanie, au susţinut că sunt deţinătorii legali al drepturilor de proprietate intelectuală asupra „mărcii” Părintele Arsenie Boca, înregistrată la Oficiul European de Proprietate Intelectuală (EUIPO) şi le-au solicitat celor care se folosesc de ea să intre în posesia unei licenţe din partea acestei societăţi. Daniel Gheorghe, reprezentatul din România al firmei, susţine că licenţa pentru mărcile înregistrate de un maghiar şi o româncă, va fi acordată gratuit.

image

Reacţia Patriarhiei Române

Patriarhia Română a reacţionat faţă de demersul reprezentanţilro societăţii private de a înregistra marca „Părintele Arsenie Boca”.

 „În legătura cu anormala înregistrare a unei mărci cu numele «Arsenie Boca» de către o persoană privată din România, Patriarhia Română anunţă ca Arhiepiscopia Bucureştilor a luat atitudine fermă faţă de această situaţie încă de acum o lună şi a comunicat oficial persoanei respective mesajul de a renunţa imediat la această marcă înregistrată în străinătate. Numele părintelui Arsenie Boca este intrinsec legat de istoria şi cultura duhovnicească a Bisericii Ortodoxe Române şi parte a patrimoniului său memorial. Din aceste limpezi şi înalte raţiuni, nicio persoană privată, care nu are nici măcar o legătura de rudenie cu părintele Arsenie Boca, nu are dreptul să se folosească în vreun fel de numele său. Acesta, ca şi opera sa scrisă sau picturală, aparţin Bisericii pe care a slujit-o cu vocaţie jertfelnică”, a informat, în 11 mai, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
image

Cine a fost Arsenie Boca
Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Sinaia) a fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia autorităţilor represive ale regimului, trecând prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis în arestul Siguranţei din Braşov, apoi dus la Canal şi a trecut prin în închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, de la mijlocul anilor 1950, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Duhovnicul a murit în 28 noiembrie 1989, iar apropiaţii săi susţin că ar fi prevestit prăbuşirea regimului comunist din România şi moartea, în zi de sărbătoare, a fostului preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu. Dorinţa sa a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Prislop, iar una din vorbele sale de duh se leagă de locul din Ţara Haţegului: „Va lua ţara foc de la Prislop”, ar fi spus călugărul.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Soarta tristă a bisericilor vechi româneşti, bijuteriile din lemn ajunse ruine sumbre: „Preoţii s-au temut să intervină“

Secretul lui Arsenie Boca: femeia care a stat 40 de ani lângă el. Cutremurătoarea poveste a Zamfirei, tânăra pe care duhovnicul nu a lăsat-o să se omoare

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite