VIDEO Drumul patimilor la mormântul lui Arsenie Boca. Şoseaua spre Prislop a devenit coşmarul pelerinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul spre Mănăstirea Prislop este în şantier din toamna lui 2015. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Drumul spre Mănăstirea Prislop este în şantier din toamna lui 2015. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Mii de turişti vizitează în fiecare sfârşit de săptămână mănăstirea Prislop, iar ultimii şapte kilometri ai şoselei abia mai fac faţă traficului rutier intens. Tronsonul de drum judeţean dintre Silvaşul de Jos şi mănăstire se află în proces de modernizare din toamna anului 2015, însă autorităţile judeţene, localnicii şi pelerinii se declară nemulţumiţi de modul în care decurg lucrările.

Ultimii şapte kilometri ai Drumului Judeţean 687 K spre Mănăstirea Prislop sunt un adevărat calvar pentru şoferi, în zilele în care mănăstirea înregistrează un număr ridicat de pelerini. În satele Silvaşul de Jos şi Silvaşul de sus, traversate de şosea, au loc deseori blocaje, iar carosabilul este extrem de degradat. De la ieşirea din Silvaşul de Sus până la mănăstire drumul este plin de gropi, iar prin zona ocupată de tarabele de suveniruri maşinile se strecoară cu mare dificultate.

Tronsonul dintre Silvaşul de Jos şi Mănăstirea Prislop se află în proces de modernizare. Proiectul a demarat în toamna anului trecut şi are ca termen de finalizare vara anului viitor, însă la scurt timp după începerea lui, autorităţile judeţene susţineau că noua şosea de şapte kilometri va fi realizată mult mai repede. Aşteptările pelerinilor şi ale localnicilor au fost înşelate până în prezent. Şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara se declară nemulţumiţi. Şeful instituţiei, Laurenţiu Nistor, a declarat că  proiectul a avut un studiu de fezabilitate prost întocmit, care n-a ţinut cont de caracteristicile terenului din zonă, de faptul că terenul alunecă. O expertiză a fost solicitată de cei de la CJ Hunedoara pentru a stabili ce măsuri sunt necesare pentru ca proiectul să continue într-un mod care va da un rezultat bun.

Lucrările de modernizare a drumului judeţean spre Mănăstirea Prislop au fost atribuite unei asocieri de firme (S.C. Strade Conscom SRL şi S.C. Sercotrans SRL). Preţul contractului a fost stabilit la valoarea de 8.480.646,45 lei (inclusiv TVA), din care proiectarea a avut valoarea de 396.800 lei, iar durata contractului este de 23 de luni. După modernizare, traficul între Silvaşul de Jos şi Mânăstirea Prislop se va desfăşura pe o şosea cu o lăţime minimă de şase metri. Pe o porţiune de un kilometru, între km 10,4 şi km 11,4, drumul va avea o bandă suplimentară destinată traficului greu, astfel încât lăţimea drumului va fi de nouă metri. Pentru evitarea blocajelor în trafic, în localitatea Silvaşu de Jos au fost proiectate două porţiuni de drum cu circulaţie în sens unic.

Şoseaua dintre Mănăstirea Prislop şi Silvaş

Biserica Mănăstirii Prislop are o vechime de peste şase secole. Aşezarea are numeroase legende, însă celebritatea i-a fost dată de faptul că aici a slujit şi se află înmormântat Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei.

prislop
prislop
prislop

Vă recomandăm şi:

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Au trecut mai bine de 25 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, iar între timp duhovnicul a devenit un adevărat fenomen al ortodoxiei. Pelerinaje impresionante au loc în fiecare sfârşit de săptămână la mănăstirea Prislop, unde se află locul său de veci, iar învăţăturile sale au ajuns la fel cunoscute ca personalitatea sa. Unele dintre ele au menirea să îi ajute pe oameni să nu cadă pradă ispitelor.

Zece profeţii ale părintelui Arsenie Boca: moartea Ceauşeştilor, vărsarea de sânge de la Revoluţie, cutremure şi năpaste

Arsenie Boca, duhovnicul intrat în rândul marilor personalităţi ale ortodoxiei româneşti, ar fi prevestit că preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu va muri în ziua de Crăciun a anului 1989. Profeţiile părintelui sunt susţinute de foştii săi apropiaţi şi de cei care l-au cunoscut, iar li se adaugă alte prorociri despre sfârşitul comunismului, războaie şi viitorul României.

Părintele Arsenie Boca şi cele zece mari învăţături despre taina rugăciunii. Care era cea mai cunoscută rugăciune pe care o rostea dimineaţa Sfântul Ardealului

Părintele Arsenie Boca a lăsat posterităţii o moştenire spirituală impresionantă, iar vorbele sale despre credinţă, rugăciune şi milostenie sunt preţuite de milioane de români, dovadă fiind mulţimile de pelerini care vin să să se roage la mormântul său de la Mănăstirea Prislop. Cea mai cunoscută rugăciune a părintelui este cea pe care acesta obişnuia să o rostească dimineaţa.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite