Restaurarea Cetăţii Devei va fi prelungită din cauza întârzierilor. Patru proiecte UE continuă în 2016 pe banii devenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Cetatea Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Termenele de execuţie a patru proiecte realizate de administraţia locală din Deva, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, au fost prelungite, după ce constructorii nu au reuşit să finalizeze la timp, la sfârşitul acestui an, lucrările. Continuarea investiţiilor va fi realizată pe fonduri de la bugetul local şi al judeţului Hunedoara.

Patru proiecte derulate în municipiul Deva, pe fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, nu vor fi finalizate la termen, respectiv până la finalul acestui an. Investiţiile vor continua şi anul viitor, potrivit hotărârilor luate miercuri de Consiliul Local Deva, de prelungire a termenului de execuţie până la 30 iunie 2016. Însă costurile lucrărilor ce se vor derula în 2016 nu vor mai fi acoperite din fonduri de la Uniunea Europeană.

Printre proiectele întârziate se numără „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva”, în vloare de aproape 40.000.000 de lei. Administraţia locală din Deva a aprobat valoarea estmativă a sumelor necesare finalizării investiţiei, ca fiind 3.000.000 de lei, reprezentând 75 la sută din cheltuielile neeligibile, conform acordului de parteneriat cu judeţul Hunedoara, în timp ce Consiliul Judeţean Hunedoara ar trebui să completeze cu un milion de lei.

Întârzierile aduc cheltuieli de milioane de lei

Celelalte proiecte pentru care s-a prelungit termenul de execuţie sunt: modernizarea Bulevardului Dacia şi zonei adiacentă, în valoare de 5.620.391 de lei, reabilitarea Colegiului Tehnic „Dragomir Hurmuzescu”, în valoare de 14.893.597 de lei şi cel de reabilitare termică a blocului J de pe Bulevardul Iuliu Maniu, cu o valoare de 1.722.412 de lei.

„Sunt patru proiecte care trebuiau finalizate până la 31 decembrie 2015. O parte din valoarea lucrărilor executate va mai fi decontată până la 31 decembrie şi va fi recuperată din fonduri europene, dar va rămâne un rest de plată. Noi suntem obligaţi să îndeplinim obiectivele asumate în proiect, aşadar prelungirea acestui termen era vitală”, a declarat, şefa Serviciului Programe de dezvoltare din cadrul Primăriei Deva. Daniela Pârvu a precizat că, potrivit estimărilor, valoarea cheltuielilor care vor fi suportate de la bugetul local în 2016 în urma acestor întârzieri se ridică la aproape opt milioane de lei.


Vă recomandăm şi:

Cele mai faimoase bijuterii ale dacilor. Cât de pricepuţi erau meşterii din atelierele Sarmizegetusei în prelucrarea aurului şi unde au dispărut comorile lor

Cele mai valoroase piese de tezaur descoperite în Sarmizegetusa Regia sunt brăţările din aur masiv, din vremea dacilor, bogat împodobite. Obiectele unice spun povestea măiestriei cu care dacii prelucrau metalele, susţin istoricii. De-a lungul timpului, multe alte tezaure de bijuterii care au aparţinut vechilor locuitori ai ţinuturilor Carpaţilor s-au pierdut pentru totdeauna.

FOTO Eclipsa peste sanctuarele dacilor. Cum s-a văzut fenomenul astronomic în Sarmizegetusa Regia, unul dintre cele mai misterioase locuri ale Hunedoarei

Sarmizegetusa Regia a oferit astăzi o privelişte impresionantă turiştilor care au ales fosta capitală a Daciei, din Munţii Orăştiei, pentru a asista la eclipsa solară. Şi celelalte cetăţi dacice au fost destinaţii ideale pentru călătorii interesaţi de fenomene astronomice.

Descoperirea din incinta Sarmizegetusei va fi expusă, după doi ani. Matriţa bijutierului dacilor e unică

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva pregăteşte cea mai importantă expoziţie din acest an, în care va fi prezentată matriţa antică descoperită în urmă cu aproape doi ani, după Sânziene, în situl Sarmizegetusa Regia. Cercetătorii consideră că obiectul unic ar fi aparţinut unui bijutier care a trăit în urmă cu două milenii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite