Imagini aeriene cu tunelurile de pe malul Mureşului. Este cel mai dificil sector al noii magistrale feroviare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tunelurile feroviare în şantier. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Tunelurile feroviare în şantier. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Tunelurile feroviare construite pe malul Mureşului, în vestul României, se află în şantier de peste doi ani ani, însă lucrările sunt departe de final.

Trei tuneluri feroviare, dintre care unul deschis parţial (polată) sunt construite pe malul stâng al râului Mureş, în vecinătatea localităţilor Tisa (comuna Burjuc) şi Sălciva (comuna Zam).

GALERIE FOTO - ZONA TUNELURILOR

VIDEO - TUNELURILE DE PE MALUL MUREŞULUI

Lucrările la tuneluri au început în urmă cu peste doi ani, în cadrul proiectului de modernizare a magistralei feroviare Simeria – Arad (141 de kilometri), pe tronsonul Ilteu – Gurasada, de 22 de kilometri.

VIDEO 120 de ani de la deschiderea căii ferate Hunedoara - Ţinutul Pădurenilor. Celebrare inedită a mocăniţei

Drumul de fier al cărbunelui a împlinit 150 de ani. Cum a fost construită calea ferată Simeria - Petroşani

VIDEO Secretele viaductelor gemene ale căii ferate Deva-Brad, „uriaşii de beton şi oţel“ din munţi

Până în prezent, circa 50 la sută din lucrările proiectate pe tronsonul de pe valea Mureşului au fost finalizate, iar constructorii au termen până în toamna anului 2023 să finalizeze restul acestora.


Tunelurile de pe malul Mureşului. VIDEO: ADEVĂRUL

Pe cel mai dificil sector al şantierului sunt construite două tuneluri şi o polată (tunel la zid, descoperit parţial), în lungime totală de 1,2 kilometri. Construcţiile sunt necesare pentru a putea creşte viteza de deplasare a trenurilor, faţă de cea de pe vechiul traseu al căii ferate Simeria – Arad, aflat pe celălalt mal al râului Mureş. Salba de tuneluri va fi compusă, potrivit proiectului iniţial, din polata cu lungimea de 340 de metri, un tunel de 634 metri şi unul de circa 250 de metri.


Tunel feroviar. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

tuneluri feroviare hunedoara foto daniel guta adevarul

Proiectul noii magistrale feroviare Simeria – Arad vizează modernizarea a 141 de kilometri de cale feratăşi include construcţia a nouă poduri feroviare peste Mureş, a unor tuneluri feroviare şi a circa 60 de kilometri de traseu complet nou de cale ferată pe valea Mureşului.

Prezentarea generală a proiectului noii magistrale. Sursa: CFR.

Calea ferată din vestul României este proiectată ca trenurile de călători să poată circula pe ea cu viteza de până la 160 de kilometri pe oră, iar marfarele - cu până la 120 de kilometri pe oră. Proiectul de modernizare a infrastructurii feroviare, demarat în 2018, are o valoare de peste 9,5 miliarde de lei şi este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 din Fondul de Coeziune şi de la Bugetul de Stat, potrivit Ministerului Transporturilor.


Tunel aflat în şantier. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Potrivit celei mai recente estimări a constructorilor, de la începutul acestui an, lucrările la cele patru tronsoane ale viitoarei magistrale feroviare din vestul României se află în următoarele stadii de realizare: Subtronsonul 2a: km 614-Cap Y Bârzava, construit de companiile Astaldi S.p.A., şi FCC Construccion SA – 68 la sută; Subtronsonul 2b: Cap Y Bârzava - Cap Y Ilteu, construit de Astaldi S.p.A. şi FCC Construccion SA - 73 la sută; Subtronsonul 2c: Ilteu – Gurasada, construit de RAILWORKS (ALSTOM, AKTOR, ARCADA)  - 48 la sută; Tronsonul 3: Gurasada – Simeria, construit de FCC- Astaldi - 54 la sută, potrivit informaţiilor prezentate de Asociaţia Pro Infrastructură.

tuneluri feroviare hunedoara foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Calea ferată realizată în 50 de ani şi distrusă după un deceniu. Cum a eşuat mega-proiectul „epocii Ceauşescu” început cu prizonierii sovietici

Colosul fostei căi ferate Deva - Brad. Ce se întâmplă cu viaductul uriaş, construit în urmă cu opt decenii VIDEO

„Paznicul” viaductului neclintit de pe calea ferată dispărută a Hunedoarei, cu o istorie de 120 de ani VIDEO

Ce s-a ales de calea ferată a Hunedoarei, pe care circulau trenurile cu mii de muncitori ai combinatului VIDEO

Spectaculoasa cale ferată montană către cetăţile dacice, acum dispărută. Pe vremuri, urşii alergau după trenuri



 

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite