FOTO Pelerinaj la mormântul lui Arsenie Boca: mii de oameni l-au comemorat pe călugăr la Mănăstirea Prislop

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ciuda frigului şi a umezelii, oamenii au venit în numră mare la mănăstire.SURSA: Nicul Peanci / Facebook
În ciuda frigului şi a umezelii, oamenii au venit în numră mare la mănăstire.SURSA: Nicul Peanci / Facebook

Mii de oameni au ajuns în această dimineaţă la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului, pentru a asista la slujbele de comemorare dedicate părintelui Arsenie Boca, de la moartea căruia s-au împlinit 26 de ani.

Curtea Mănăstirii Prislop a devenit aproape neîncăpătoare în această dimineaţă, pentru miile de pelerini care au vrut să participe la slujba de comemorare a părintelui Arsenie Boca, de la moartea căruia s-au împlinit 26 de ani.

În ciua frigului şi a umezelii, credincioşii au venit în număr mare la Prislop şi au stat zeci de minute la codă pentru a se ruga în faţa mormântului călugărului Arsenie Boca.

Mulţi dintre ei se aflau în curtea mănăstirii încă de la ora 5 dimineaţa.

"Pentru că ne aşteptam ca numărul pelerinilor să fie ridicat, chiar dacă în ultimele zilele vremea a fost închisă şi a nins, au fost luate măsuri pentru buna desfăşurare a evenimentului, astfel că nu s-au înregistrat incidente. Au fost realizate dispozitive de îndrumare a credincioşilor pe timpul pelerinajului, la mormântul Părintelui Arsenie Boca, pentru a fi evitat disconfortul acestora", a declarat, pentru adevarul.ro, Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.

prislop
image

Peste 100 de poliţişti, jandarmi şi pompieri au fost mobilizaţi în zona mănăstirii Prislop.

image

De ce vin pelerinii la Prislop
Data de 28 noiembrie e considerată importantă pentru pelerinii care ajung la Prislop, fiind ziua trecerii în nefiinţă a părintelui Arsenie Boca, înmormântat în cimitirul mănăstirii.

image
prislop

Arsenie Boca (29 septembrie 1910 – 28 noiembrie 1989) este preţuit ca una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost călugăr, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus din Braşov şi apoi la Mănăstirea Prislop din Hunedoara. Odată cu instaurarea regimului comunist, în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor ’50, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Totuşi, Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989. După Revoluţie, Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii 1950 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România. Oamenii vin şi se roagă la mormântul părintelui, mulţi având credinţa că pelerinajul le va aduce bunăstare sau vindecarea unor afecţiuni.


Vă recomandăm şi:

Cum îi mângâia călugărul Arsenie Boca pe suferinzi: „pârjolul dragostei arde puterile răului şi ne curăţeşte viaţa“

Suferinţa curăţeşte trupul şi arde puterile răului, afirma duhovnicul Arsenie Boca, într-una din învăţăturile sale. În scrierile sale, călugărul a acordat o mare atenţie suferinţei, încercând să le explice oamenilor de ce aceasta nu este o pedeapsă.

Locul de veci al călugărului Arsenie Boca, aproape necunoscut în anii '90. Cum s-a transformat radical Prislopul sărăcăcios

Veche de cinci secole, Mănăstirea Prislop, locul unde se află mormântul duhovnicului Arsenie Boca, nu a cunoscut în întreaga existenţă faima de care se bucură în prezent. Localnicii din satele învecinate mănăstirii profită din plin de soarta lăcaşului religios şi spun că este un loc binecuvântat. Şi acesta chiar dacă o prorocire atribuită lui Arsenie Boca spune că „Va lua ţara foc de la Prislop”.

Călugărul care a murit lângă mormântul lui Arsenie Boca: de ce şi-a dorit duhovnicul Vasile să fie îngropat aproape de locul de veci al îndrumătorului său

Mănăstirea Prislop este în doliu după moartea călugărului Vasile Prescure, omul care se retrase la mănăstire pentru a trăi ultimii ani din viaţă lângă mormântul părintelui Arsenie Boca. Vasile Prescure îl cunoscuse pe duhovnic în tinereţe şi relata că Arsenie Boca a fost cel care l-a îndrumat spre viaţa monahală.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite