Cele trei dosare ale traficanţilor de comori furate din cetăţile dacice vor fi soluţionate la Curtea de Apel Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia judecă miercuri, joi şi vineri, trei grupări de căutători de comori, acuzate de infracţiuni legate de traficul de obiecte de patrimoniu. 18 oameni sunt inculpaţi în cele trei procese, în care instanţele de fond au acordat condamnări, iar dosarele au fost trimise Curţii de Apel, pentru soluţionarea apelurilor declarate în cauze.

Miercuri, 25 mai, Curtea de Apel Alba Iulia, va judeca patru inculpaţi  într-un dosar al comorilor dacice, printre care se află fostul custode al sitului Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Florin Delinescu. În acest dosar, în luna iunie a anului trecut, Tribunalul Hunedoara i-a condamnat pe Florin Delinescu, Ioan Varga şi Gheorghe Gătăianţu, la câte trei ani de închisoare, cu suspendare, în timp ce al patrulea inculpat, Viorel Hârşan a primit un an şi jumătate de închisoare, cu suspendare.

Decizia a fost contestată iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia. Cei patru au fost acuzaţi că între anii 2010 şi 2013 au aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie al Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora au valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe loturi monetare aparţinând unor tezaure de monede Lysimach şi denari romani. Procurorii au reuşit să recupereze trei monede din aur Lysimach şi alte 81 de monede antice din argint, care au fost depuse în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Căldarea de aur a traficanţilor
Joi, 26 mai, în faţa instanţei Curţii de Apel Alba Iulia sunt chemaţi patru hunedoreni acuzaţi că au furat tezaure dacice din Munţii Orăştiei, în valoare de aproximativ patru milioane de euro. Procesul se judecă în apel. Liviu Darius Baci şi Mircea Mihăilă au fost condamnaţi anul trecut la câte şapte ani şi patru luni de închisoare şi la plata unor despăgubiri de aproape patru milioane de euro, într-un dosar al traficului de comori dacice. Au fost judecaţi la Tribunalul Hunedoara pentru furtul unui tezaur monetar de peste 3.600 de monede antice din aur, în greutate de peste 30 de kilograme.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi Florin Sebastian Zvîncă, la patru ani de închisoare şi Romică Hîndorean, la şase ani şi patru luni de închisoare. Cei patru au contestat sentinţa, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia. Cel mai valoros tezaur, pe care l-ar fi descoperit Darius Baci şi Mircea Mihăilă, în valoare de 3.794.550 euro, a fost alcătuit din cele circa 3600 monede Lysimach, Pharnakes şi Asander din aur. Bunurile au fost furate în august 1998, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, punctul Şesu Căprăreţei, iar la data trimiterii lor în judecată, în 2012, doar 28 de monede Lysimach erau recuperate. În prezent, numărul monedelor recuperate este de 37. Restul bunurilor de patrimoniu au ajuns, potrivit anchetatorilor, pe piaţa neagră a antichităţilor, în Occident, traficate cu ajutorul unor grupăei de interlopi sârbi.

Dosarul filierei sârbe
Vineri, 27 mai, Curtea de Apel Alba Iulia este aşteptată să dea o soluţie într-unul dintre cele mai vechi dosare ale căutătorilor de comori din Munţii Orăştie. În dosarul tezaurelor, în care zece oameni sunt condamnaţi pe fond, au fost anchetaţi mai mulţi interlopi sârbi, pentru că au creat o reţea care se preocupa cu traficul de obiecte antice, iar cu ajutorul ei au fost scoase din ţară o serie de artefacte antice extrem de valoroase. Potrivit anchetatorilor, cel puţin şase brăţări dacice din aur traficate pe piaţa neagră a antichităţilor au ajuns pe mâna unui cămătar sârb, Ilic Ljubisa, considerat cap al grupării infracţionale.

În anii 2000, interlopul le-a colectat de la căutătorii de comori din Munţii Orăştiei, prin intermediul unor apropiaţi, membri ai „Cartelului sârb”, şi le-a revândut pe piaţa antichităţilor din vestul Europei şi unor colecţionari din SUA. Ilic Ljubisa a fost condamnat de Judecătoria Deva, pe fond, la cinci ani de închisoare pentru complicitate la furt calificat şi la plata unor despăgubiri de peste 300.000 de euro, în dosarul traficanţilor de comori dacice din Munţii Orăştiei. Sentinţa nu este definitivă, iar instanţa nu a stabilit încă valoarea altor tezaure antice traficate, pentru care Ilic Ljubisa riscă să plătească despăgubiri. În prezent, procesul traficanţilor de comori pe filiera sârbă s-a mutat la Curtea de Apel Alba Iulia, unde este judecat apelul, după ce zece inculpaţi au fost condamnaţi, pe fond, la pedepse de până la şase ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri de 1,5 milioane de euro, fără a pune la socoteală valoarea altor patru brăţări vândute unui colecţionar american. Curtea de Apel Alba Iulia a solicitat audierea lui Ilic Ljubisa şi a unor martori din Serbia, prin video-conferinţă, în data de 27 mai 2016.


Vă recomandăm şi:

Secretele celui mai valoros tezaur de monede din Sarmizegetusa Regia: cum a dispărut comoara de 30 de kilograme de aur, vândută de traficanţi în Occident

Cel mai mare tezaur de monede antice din aur, descoperit în ultimul secol în România, a rămas de negăsit la aproape două decenii de la data în care a căzut în mâinile traficanţilor. Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă, cei doi căutători de comori norocoşi, s-au îmbogăţit de pe urma vânzării celor peste 30 de kilograme de aur în monede antice.

VIDEO Adrian Stoicoi a fost arestat în dosarul tezaurelor dacice. Ce a declarat la percheziţiile în care au fost găsiţi kosonii şi statuetele unor zeităţi

Adrian Stoicoi, fost condamnat cu suspendare într-un dosar privind furturi de obiecte de patrimoniu, a fost din nou reţinut şi arestat preventiv, într-un dosar în care este cercetat pentru complicitate la furt de artefacte. În timpul percheziţiilor efectuate la casa acestuia de la poalele Sarmizegetusei Regia, Stoicoi a declarat pentru adevarul.ro că este hărţuit de câţiva ani de anchetatori.

Tezaurele fabuloase din Sarmizegetusa Regia. Peste 55 de kilograme de aur în monede antice şi 11 spirale din aur masiv sunt căutate prin Interpol

Curtea de Apel Alba Iulia va da sentinţe definitive în trei dosare penale în care membrii mai multor grupări au fost deja condamnaţi de Tribunalul Hunedoara pentru infracţiuni legate de traficul unor tezaure antice valoroase, sustrase din siturile arheologice din Sarmizegetusa Regia. O grupare a traficanţilor de comori a fost deja condamnată, iar alte anchete se află la Parchet. O cantitate impresionantă de aur este căutată, încă, prin Interpol.

Misterul dispariţiei lui Iulian Ceia, şeful traficanţilor de comori dacice. „Pionul“ condamnat în dosarul tezaurelor din Sarmizegetusa Regia, căutat de doi ani

Iulian Ceia, omul care a coordonat grupările traficanţilor de comori dacice, este de doi ani pe lista urmăriţilor internaţional, după ce Înalta Curte l-a condamnat la închisoare în dosarul tezaurelor din aur furate din Munţii Orăştiei. „Pionul“ a reuşit să se sustragă legii încă din 2014, iar odată cu dispariţia lui au rămas nedezlegate şi multe dintre misterele comorilor rămase nerecuperate de autorităţi.

Cum a pus mafia sârbă mâna pe cele mai valoroase comori dacice: traficul cu brăţări de aur comandat de Ilic Ljubisa

Unul dintre cele mai vechi dosare ale căutătorilor de comori din Munţii Orăştie este aproape de sentinţa definitivă. În dosarul tezaurelor, în care zece oameni sunt condamnaţi pe fond, au fost anchetaţi mai mulţi interlopi sârbi, pentru că au creat o reţea care se preocupa cu traficul de obiecte antice, iar cu ajutorul ei au fost scoase din ţară o serie de artefacte antice extrem de valoroase.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite