A petrecut 12 ani în închisorile regimului comunist: Constantin Bursan a fost comemorat la Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Bursan.
Constantin Bursan.

S-au împlinit 126 de ani de la naşterea lui Constantin Bursan, un personaj controversat al perioadei interbelice, omul politic preţuit în Hunedoara pentru sprijinul acordat la construcţia mai multor biserici şi a palatului administrativ din Centrul Vechi. Constantin Bursan a sfârşit într-o închisoare a regimului comunist.

Constantin Bursan a fost comemorat în Hunedoara, la 126 de ani de la naşterea lui. Omul politic liberal şi-a lăsat amprenta asupra istoriei municipiului. A sprijinit financiar construcţia mai multor biserici din Hunedoara, dar şi a palatului administrativ din centrul vechi al municipiului, actualul sediu al primăriei.

A fost unul dintre oameni politici importanţi din trecutul Hunedoarei, în ciuda controverselor legate de viaţa şi afacerile sale. Potrivit mai multor istorici Bursan a fost spion şi agent al serviciilor secrete britanice şi naziste, sub numele conspirativ "Doctor Ecko" sau "Doctor Bruno".

Slujbă de pomenire

Astăzi, zeci de oameni au participat la slujba de parastas pentru fostul lider al Partidului Naţional Liberal din perioada interbelică. Oficialităţile au depus coroane de flori la statuia lui Constantin Bursan, din faţa Primăriei Hunedoara şi a catedralei oraşului, cele două clădiri fiind ctitorite de acesta. Considerat un mecena interbelic, deputatul liberal a avut un destin tragic.

O dată cu instaurarea regimului comunist din 1946, Constantin Bursan a fost trecut imediat în rândul inamicilor statului. A fost deposedat de averea impresionată pe care o deţinea, iar în octombrie 1950 a fost arestat şi trimis în beciurile Securităţii. După o anchetă îndelungată, fostul deputat liberal de Hunedoara a fost condamnat, doi ani mai târziu, la 25 de ani de temniţă grea pentru complicitate la crimă de înaltă trădare. În 1962, Constantin Bursan a murit în închisoarea din Jilava, la vârsta de 74 de ani, după 12 ani de chinuri, iar trupul său nu a mai fost predat familiei pentru a fi înhumat.


Vă recomandăm şi:

Povestea omului care a ctitorit palatul administrativ din Hunedoara, sfârşită în temniţele regimului comunist          Constantin Bursan este comemorat astăzi în Hunedoara, la 125 de ani de la naşterea lui. Considerat un mecena interbelic, omul care a sprijinit financiar construcţia mai multor biserici din Hunedoara, dar şi a palatului administrativ din centrul vechi al municipiului, actualul sediu al primăriei, Bursan a avut un destin tragic.

A fost baronul Nopcea homosexual? Controversele unui personaj de poveste              Ultimul descendent al uneia dintre cele mai vechi familii nobiliare care au stăpânit în Transilvania, baronul Franz Nopcea, s-a stins din viaţă în 1933. Povestea savantului aventurier s-a încheiat tragic: Nopcea şi-a împuşcat prietenul în compania căruia îşi petrecuse aproape jumătate din cei 56 de ani de viaţă şi apoi s-a sinucis.

Incredibila poveste a lui Franz Nopcea: savantul excentric până la ultimul glonţ           Ultimul baron din clanul Nopcea (Noapte) s-a născut în Deva în 1877 şi a stăpânit, până spre sfârşitul vieţii, mai multe conace din Ţara Haţegului. Aventurierul Franz Nopcea a fost nepot al celebrului „Faţă Neagră”, un nobil ardelean bogat, subiect al unei legende potrivit căreia noaptea se deghiza şi devenea jefuitor la drumul mare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite