Top pedepse aberante date de judecătorii români. Cum să iei 7 ani de puşcărie pentru un jaf pe care nu l-ai comis

Top pedepse aberante date de judecătorii români. Cum să iei 7 ani de puşcărie pentru un jaf pe care nu l-ai comis

Un tânăr a fost încarcerat 332 de zile pentru o faptă cu care  nu a avut nimic de-a face Foto ziarulunirea.ro

Un gălăţean a fost condamnat la închisoare cu executare doar pentru că a refuzat să recunoască lovirea unei persoane cu maşina pe trecerea de pietoni. În plus, prima instanţă i-a interzis să mai conducă un autovehicul pe drumurile publice, timp de cinci ani după executarea pedepsei, şi l-a obligat la daune morale şi materiale substanţiale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sistemul judiciar românesc reuşeşte de cele mai multe ori să se autoregleze, când o instanţă sau alta interpretează eronat probele sau declaraţiile părţilor din dosar. Nu întotdeuna se întâmplă aşa, iar ceea ce iese nu este deloc amuzant pentru cei care nimeresc pe mâna unor magistraţi mult prea scrupuloşi.

Este cazul lui Mihăiţă Badache (32 de ani), un gălăţean care pe 17.03.2014 a lovit cu maşina un pieton pe strada Brăilei din Galaţi, în zona unei treceri de pietoni. Şoferul a argumentat, la acel moment, că vederea i-a fost opturată de un microbuz, care se afla pe banda de circulaţie alăturată, dar acest aspect nu a fost luat în considerare de instanţă.

Victima a ajuns la spital cu o fractură la un picior şi mai multe coaste rupte, iar pentru a-şi reveni a avut nevoie de 110 zile de îngrijiri medicale.

Judecătoria Galaţi l-a condamnat pe Mihăiţă Badache la un an şi trei luni de închisoare cu executare, însă nu pentru gravitatea faptei, ci pur şi simplu pentru că a refuzat să recunoască că a lovit victima cu maşina pe trecerea de pietoni. Mai mult, instanţa a stabilit ca bărbatul să nu mai conducă o maşină timp de cinci ani după executarea pedepsei.

”Nu am mai auzit de aşa ceva. Judecătorul i-a reţinut chiar şi o agravantă, respectiv că a încercat să zădărnicească aflarea adevărului. Omul nu a spus că nu a lovit pietonul, ci doar că l-a acroşat puţin mai încolo de trecerea de pietoni, pentru că aşa văzuse el. Pentru asta a primit închisoare cu executare”, ne-a declarat Domnica Toader, avocatul care l-a reprezentat în instanţă pe Mihăiţă Badache.

În plus, instanţa l-a obligat pe şofer să îi plătească victimei şi daune morale de 100.000 de euro, precum şi daune materiale de 100.000 de lei.

Lui Mihăiţă Badache i-a mai revenit inima la loc, după ce, în apel, pedeapsa i-a fost redusă de la un an şi trei luni cu executare la opt luni de închisoare, cu suspendare. Judecătorii de la instanţa superioară au redus şi daunele morale la 20.000 de euro, iar pe cele materiale la 38.000 de lei.

Şapte ani de închisoare pentru un jaf la care nu a participat

Una dintre cele mai mari nedreptăţi din justiţia gălăţeană a fost comisă împotriva lui Lucian Mocănel (20 de ani), un tânăr acuzat de comiterea unui jaf pe 05.10.2009 la o filială a BRD, situată pe strada Portului din Galaţi.

De la sediul băncii au fost furaţi atunci 155.000 de lei de către două persoane mascate şi înarmate, iar oamenii legii au avut în vizor mai mulţi suspecţi. Cel care a ajuns în spatele gratiilor a fost Lucian Mocănel, iar bărbatul a susţinut de la început că nu a fost implicat în niciun fel  în cele întâmplate.

Nimeni nu l-a crezut însă, iar tânărul a stat în arest preventiv nu mai puţin de 332 de zile. Picătura care a umplut paharul a fost condamnarea acestuia în 2012 la şapte ani de închisoare pentru tâlhărie şi obligarea la restituirea celor 155.000 de lei furaţi de la sediul BRD.

Abia după o analiză a ADN-ului s-a putut stabili cu certitudine că sângele descoperit pe o geacă găsită în apropierea sediului BRD unde a avut loc jaful nu este cel al lui Lucian Mocănel.

”Ţinând cont de probele ştiinţifice şi ţinând cont de valoarea probatorie a actelor medicale,  instanţa consideră că cele două rapoarte de expertiză întocmite de Institutul de Criminalistică nu pot susţine acuzaţiile aduse inculpatului”, au concluzionat judecătorii Curţii de Apel Galaţi în hotârea prin care l-au achitat pe Lucian Mocănel de acuzaţiile aduse.

Gafa comisă de organele judiciare şi justiţie nu a rămas nepenalizată. Tânărul încarcerat pe nedrept a dat statul român în judecată, iar instanţa a stabilit că Lucian Mocănel trebuie să primească 300.000 de lei drept daune morale pentru suferinţele şi umilinţele îndurate pe perioada anchetei, dar şi pentru că a fost încarcerat pe nedrept.

citeste totul despre: