Socoteală edilitară de Galaţi: de trei ori mai mulţi bani pentru clubul sportiv al Primăriei decât pentru reparaţii străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectificarea bugetară aprobată la ultima şedinţă a Consiliului Local Galaţi a vizat în cea mai mare parte subvenţionarea Clubului Sportiv Municipal, a „găurilor negre” generate de compania de transport public, precum şi pentru rambursarea unor credite. Reparaţia străzilor, spitalele şi şcolile au primit suplimentări modeste.

Rectificarea bugetară aprobată la ultima şedinţă a Consiliului Local al municipiului Galaţi pare o oglindă fidelă a modului cum este distribuită grija autorităţilor faţă de problemele plătitorilor de impozite şi taxe.

Astfel, capitole bugetare cu interes public discutabil (cum ar fi recent-înfiinţatul Club Sportiv Municipal, care a primit 6 milioane de lei din taxele plătite de gălăţeni) au ajuns să aibă o finanţare mult mai mare, prin votul aleşilor, decât capitole de maximă importanţă, cum ar fi reparaţia străzilor din oraş, pentru care s-au alocat doar 2,1 milioane de lei. Adică de trei ori mai puţin decât s-a dat pentru finanţarea unui club sportiv!

De altfel, suplimentarea pentru repararea străzilor din oraşul Galaţi este chiar mai mică decât banii daţi în plus pentru paza unor zone de agrement din oraş şi de şase ori mai mică decât subvenţia pentru societatea publică de transport.

În aceeaşi şedinţă, Învăţământul a primit o suplimentare de fonduri de 7 milioane de lei. Din aceşti bani, 6 milioane de lei au fost alocaţi pentru reparaţiile curente la unităţile de învăţământ din subordinea Consiliului Local Galaţi. 

Alţi 650.000 de lei sunt destinaţi pentru premierea câştigătorilor concursului ”Fii activ! Colectează selectiv” (120.000 de lei), reparaţii la nava şcoală a Liceului de Marină, contravaloarea unor chirii pentru unităţile care funcţionează în clădiri care nu fac parte din patrimoniul Primăriei municipiului Galaţi. Suma de 350.000 de lei a fost alocată în vederea asigurării burselor sociale care li se acordă elevilor şi în perioada vacanţelor.

Suplimentări de fonduri s-au făcut şi în domeniul Sănătăţii cu 2,2 milioane de lei, din care 1,7 milioane de lei pentru cheltuieli de funcţionare la Spitalul ”Buna Vestire”.

De asemenea, celor trei teatre din subordinea Primăriei le-a fost repartizată suma de 5,75 milioane de lei. Pentru întreţinere zone verzi s-au dat 3,24 milioane de lei,  pentru „utilităţi, prestări servicii de pază pentru bazele de agrement” – 2,56 milioane de lei, iar pentru „acţiuni socio-culturale” s-a asigurat o suplimentare de 1.000.000 de lei (sintagmă sub care se ascunde finanţarea unor organizaţii neguvernamentale dubioase şi a unor biserici). 

Şi bugetul pentru Transporturi a fost suplimentat, în urma rectificării bugetare, cu 21,72 milioane de lei. Astfel, suma de 12 milioane de lei a fost alocată pentru subvenţii reprezentând diferenţa de preţ către Transurb. Un calcul sumar arată că oraşul plăteşte către Transurb, în fapt, echivalentul a 20 de călătorii gratuite pentru absolut fiecare locuitor al oraşului.

Mai trebuie spus că, separat de această sumă, oraşul mai plăteşte lunar încă 2,6 milioane de lei (adică peste 31 de milioane de lei) pentru subvenţionarea de abonamente de transport pentru circa 46.000 de persoane (în special pensionari). În total, plătitorii de impozite şi taxe acoperă anual 43 de milioane de lei din bugetul Transurb, echivalentul a 21,5 milioane de bilete, adică 72 de călătorii gratuite pentru fiecare locuitor al oraşului.

Merită specificat şi faptul că încă n-a fost clarificat motivul pentru care societatea pentru transport public nu reuşeşte să devină rentabilă (deşi transportatorii privaţi reuşesc să facă profit cu tarife per kilometru similare, la Transurb investiţiile sunt făcute de municipalitatea din fonduri publice nebugetate societăţii, iar abonamentele sunt decontate separat), deşi municipalitatea promite, de mai bine de un deceniu, că va investiga situaţia. Până acum, doar au fost „rotiţi” directorii, pe considerente strict politice.

Tot legat de transportul public, este de spus şi că la rectificare au fost alocaţi 7.630.000 de lei în vederea rambursării împrumuturilor contractate de Primăria municipiului Galaţi pentru achiziţia de mijloace de transport. Restul de 2.090.000 de lei (până la 21,72 milioane lei) este pentru reparaţii străzi.

De asemenea, în urma rectificării bugetare, a fost prevăzută în buget suma de 5 milioane de lei în vederea acoperirii ajutoarelor financiare acordate populaţiei pentru achiziţionarea unor surse alternative de încălzire şi apă caldă.

Nu în ultimul rând, 10,5 milioane de lei merg pe majorările salariale ale funcţionarilor din primărie, care, după cum se vede socoteala, sunt de cinci ori mai importanţi decât străzile oraşului. Parcă ruşinaţi de această din urmă majorare de cheltuieli, cei din Primărie „au uitat” să o mai amintească în comunicatul  transmis presei. Asta nu înseamnă, însă, că ea nu există...

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite