Secretele unui medic care face performanţă în Serviciul de Ambulanţă Galaţi: „România este paradisul pe Pământ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndrăgostit de medicina de urgenţă, doctorul Mihai Polinschi se simte cel mai bine atunci când salvează vieţi. Una dintre cele mai frumoase zile din cariera sa a fost cea în care a aflat că Serviciul de Ambulanţă din Galaţi are nevoie de un medic.

Născut la Braşov pe 22 noiembrie 1958, Mihai Polinschi a ştiut încă din copilărie că vrea să devină medic. În 1978 a plecat la Iaşi pentru a-şi construi visul, fiind student al Institutului de Medicină şi Farmacie „Gr. T Popa”. După absolvire, în 1984, acesta şi-a dorit să se întoarcă în oraşul său natal pentru a profesa, dar destinul a avut un alt plan şi l-a trimis în oraşul de la Dunăre.

„După terminarea facultăţii, am primit repartiţia la Galaţi printr-o întâmplare nu tocmai fericită. Elena Ceauşescu şi-a băgat atunci nasul şi în învăţământ şi, dacă promoţiile de dinaintea mea erau repartizate pe ţară, când am absolvit eu am fost distribuiţi zonal. Am avut de ales între Iaşi, Galaţi şi Drobeta-Turnu Severin. Intenţia mea era să mă întorc în Braşov, dar am ales următorul mare oraş care avea legătură directă cu trenul spre oraşul natal”, ne-a spus doctorul Mihai Polinschi, managerul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Galaţi.

Au urmat apoi trei ani de stagiatură la Spitalul de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, iar la finalul lui 1987, medicul a fost repartizat în comuna Corni pentru un an. De priceperea sa au beneficiat şi localnicii din Tg. Bujor, dr. Mihai Polinschi fiind detaşat la dispensarul de aici pentru o perioadă de cinci ani.  

Medicina de urgenţă, marea sa iubire

Una dintre cele mai frumoase zile din cariera sa a fost cea în care a aflat că Serviciul de Ambulanţă din Galaţi are nevoie de un medic. Se întâmpla în 1993 şi a ştiut din prima clipă că locul său este acolo.

„Medicina de urgenţă dă dependenţă, mereu mi-a plăcut să fiu pe teren şi să salvez vieţi”, ne-a mărturisit dr. Mihai Polinschi.


FOTO Oana Cernat

image

Cel mai impresionant caz la care a participat vreodată este cel în care a trebuit să facă o manevră de dezobstrucţie de căi aeriene pentru a-şi salva fiul de la moarte. „Avea şase ani şi se înecase cu o jucărie. Nici nu vreau să-mi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă nu eram acasă. Pot spune că acesta a fost cel mai impresionant caz la care am participat fără voie”, a spus dr. Mihai Polinschi, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

România, paradisul pe Pământ

Forţat de „oportunităţile” din ţară, în 1995, renumitul medic a plecat în Libia cu soţia şi fiul cel mic. Această experienţă i-a întărit însă convingerea că nicăieri nu este mai bine ca acasă.  

„La acea vreme nu aveam apartament, locuiam într-o garsonieră din curtea spitalului, aşa că am luat decizia de a pleca împreună cu familia mea. Am suferit doi ani, dar am reuşit să rezist. A fost greu din cauza diferenţelor de mentalitate şi religie. Partea bună a lucrurilor este că am intrat în contact cu oameni de alte naţionalităţi şi am realizat că noi, românii, nu suntem deloc slabi în domeniul medical, ba chiar suntem printre cei mai buni, lucru recunoscut şi de cei de acolo. Le-am spus că suntem români şi ne-au privit cu ochi buni”, a explicat dr. Mihai Polinschi, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

Urgenţele care ajungeau la spitalul din Tripoli erau total diferite de cele pe care medicul obşnuia să le trateze în Galaţi, în deşert muşcăturile de cobre şi scorpioni fiind la ordinea zilei.

„Nu îmi doresc să mai plec din ţara mea. Să ştiţi că, după doi ani de stat în deşert, România era paradisul pe Pământ, visam brazi, ape, munţi. Cât am stat în Libia a plouat o singură dată. De-a lungul timpului am mai primit oferte din Franţa, Marea Britanie. Chiar anul trecut am fost sunat de la un departament de urgenţe din Anglia”, ne-a spus dr. Mihai Polinschi.

Nu faci faţă dacă nu eşti pasionat de ceea ce faci

Medicina de urgenţă presupune foarte mult stres, iar cei care o practică trebuie să fie cu adevărat pasionaţi pentru a reuşi să salveze vieţi. Altfel, spune medicul, cariera este un chin, iar succesele nu apar.

„Putem face diferenţa dintre viaţă şi moarte, aici este rolul nostru. Prin eforturile pe care le depunem, trebuie să reducem la maxim numărul de decese care pot fi prevenite. Din păcate, întâlnim şi situaţii extrem de dureroase, în care colegi de-ai noştri s-au prăpădit şi nu am putut face nimic. Cel mai frustrant este când vorbeşti cu un om, îl vezi că este bine şi în următoarea secundă intră în stop cardiorespirator şi îţi moare în faţă”, ne-a mărturisit dr. Mihai Polinschi, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

Pe parcursul carierei sale, medicul a avut parte şi de surprize foarte plăcute, în care oamenii pe care i-a salvat, l-au ajutat când a avut nevoie. Iar mulţumirile lor îi dau puterea de a continua. Atunci când nu se află la Serviciul de Ambulanţă, dr. Mihai Polinschi „şlefuieştie” viitorii medici, cărora le predă la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite