Plante care alungă muştele şi ţânţarii. Ce soluţii naturale sunt extrem de eficiente în distrugerea insectele sâcâitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Natura oferă cele mai elegante şi eficiente soluţii pentru a vă rezolva problemele cu insectele care vă invadează grădina şi casa. Deşi pare suprinzător, metodele ecologice sunt cele de la care au pornit metodele chimice poluante şi cu efecte secundare dăunătoare omului.

În ciuda faptului că acţiunea de combatere a insectelor ce ne afectează casa şi grădina este de aproape un secol o „afacere” covârşitor legată de chimie, cercetările din ultimii ani au arătat că, de fapt, soluţiile oferite de natură – aşa numitele metode ecologice – sunt, dincolo de faptul că nu prezintă pericol pentru om, precum chimicalele, chiar mai eficiente decât produsele de sinteză ce ne-au invadat lumea.

Desigur, asta în situaţia când lucrurile se fac respectând metodele ştiinţifice furnizate de experţi, căci, ca în orice domeniu, treaba făcută „după ureche” iese de cele mai multe ori foarte prost.

Întoarcerea la Mama Natură

Interesant este că folosirea metodelor bio este, de fapt, o întoarcere la metodele originale de la care au pornit chimiştii care au inventat insecticidele. „La originea soluţiilor de curăţat, dezinfectanţilor şi produselor pentru îndepărtarea insectelor nedorite stau plantele. Au fost folosite timp de mii de ani, cu rezultate excelente, înainte de apariţia produselor chimice”, a lămurit lucrurile, pentru „Adevărul”, inginerul horticultor Iulian Arhip.

Plecând de la acest adevăr ştiinţific, vă prezentăm în continuare cinci plante care alungă muştele şi ţânţarii la fel de eficient ca produsele chimice din comerţ, fiind totodată, în mod indiscutabil, mai prietenoase cu mediul şi mai sănătoase pentru locuinţa dumneavoastră.

Crăiţele

Colorate în tonuri aprinse de galben, portocaliu sau grena cu galben, crăiţele înfloresc toata vara şi arată minunat în grădină sau în ghiveci. Ele au un miros specific, foarte pătrunzător, care ţine la distanţă ţânţarii, aşa că este bine să puneţi ghivece cu crăiţe la geamuri şi uşi, pe balcon şi pe terasă.

„Ca bonus pentru cei care se ocupă de grădinărit, crăiţele ţin departe dăunătorii roşiilor şi vinetelor. Nu este o eficienţă 100%, dar ajută mult la întreţinerea unei culturi bio”, ne explică inginerul Arhip.

Busuiocul

Busuiocul este una dintre cele mai populare plante aromatice din grădină şi din bucătărie, iar dincolo de aroma pe care o dă mâncărurilor şi de mirosul special, este şi un excelent insecticid, dat fiind că, prin compuşii din mirosul degajat, alungă muştele şi ţânţarii.

Specialiştii mai spun că busuiocul (plata vie, evident) absoarbe tot felul de toxine din aerul din casă, şi este printre puţinele plante care eliberează oxigen timp de 20 de ore pe zi. „Ce nu ştiu mulţi este că busuiocul este antibacterian şi antifungic, chiar şi în stare uscată. Nu degeaba apa folosită la aghiasmă, împreună cu busuiocul, nu se strică”, ne explică inginerul Arhip.

Lavanda

Pe langa mirosul delicat, care contribuie la relaxare şi la un somn liniştit, lavanda are şi proprietatea de a ţine la distanţă puricii, moliile, ţânţarii şi muştele. Va arăta minunat ca plantă ornamentală de exterior la uşi şi pe pervazuri, iar florile uscate pot fi puse în saculeţi în şifonier sau în cămară.

Dafinul

Frunzele de dafin, care dau atâta savoare mâncarii, sunt şi o „armă” împotriva mai multor tipuri de dăunatori. Alungă muştele, moliile din şifonier, gândacii şi şoarecii din cămară şi fluturii din pungile de cereale şi făina.

Tufele de dafin pot fi crescute în ghivece afară, în timpul verii, însă în perioadele mai reci trebuie ţinute înăuntru. Frunzele uscate pot fi puse în săculeţi pe care să îi atârnaţi la uşi şi ferestre sau pot fi puse direct în pungile cu cereale.

Rozmarinul

Foarte util în bucătărie şi la grătare, rozmarinul are şi alte întrebuinţări. Pe măsură ce creşte, ţine ţânţarii departe de casă. Îl puteţi creşte în ghiveci sau în grădina, în jurul terasei.

Interesant este că nici pisicile nu iubesc această plantă aromatică de origine mediteraneeană, pe care o puteţi folosi ca să le ţineţi departe de locul cu nisip al copiilor sau de anumite locuri din casă.

Vă mai recomandăm şi:

Secrete ecologice pentru pasionaţii de grădinărit. Cum scapi de gângăniile care atacă plantele fără să foloseşti chimicale

VIDEO Colorantul făcut din gândaci care se găseşte în mii de tipuri de cosmetice şi de alimente consumate de români

Cum sunt prezentate tipurile de păduchi şi cât de rezistenţi sunt aceşti paraziţi, „semn al murdăriei şi al mizeriei“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite