Opt irlandezi au organizat o cină caritabilă, iar cu banii strânşi au început renovarea caselor unor sinistraţi din comuna gălăţeană Cudalbi
0O echipă de opt voluntari din Irlanda de Nord munceşte la reabilitarea caselor pentru sinistraţii din Cudalbi, judeţul Galaţi, afectaţi de inundaţiile masive din septembrie 2013. Lucrările de reabilitare fac parte din programul „Fapte bune în vremuri grele” prin care 60 de familii din Cudalbi se vor bucura de o casă complet renovată sau de reparaţii ale pardoselilor şi pereţilor.
În perioada 19 – 24 mai, voluntarii din Irlanda de Nord vor scoate pământul umed din casă, vor repara pereţii, vor realiza fundaţia din beton şi finisajele.
Pentru a veni ca voluntari în Cudalbi, cei opt irlandezi au organizat o cină caritabilă. Astfel, ei au obţinut banii pentru acoperirea costurilor de cazare, masă şi transport şi pentru a face o donaţie în sprijinul locuirii decente în România.
“Am ales să venim în România pentru a oferi o mână de ajutor oamenilor care, în urma inundaţiilor, şi-au pierdut toată agoniseala de o viaţă şi care nu mai au unde să locuiască. Am vrut să ne aducem şi noi contribuţia la impactul pe care Habitat for Humanity îl are în lume şi în România”, a declarat Dolan Peter, unul dintre voluntari.
Inundaţiile masive din septembrie 2013 au afectat 18 localităţi din judeţul Galaţi, dintre care Cudalbi a fost cel mai greu lovită. Doi oameni au murit, 500 de case au fost inundate şi peste 3.000 de locuitori au fost afectaţi. Habitat for Humanity România a intervenit încă de la început prin oferirea de sprijin localnicilor în procesul de reconstrucţie după dezastru.
Organizaţia continuă ajutorul dat sinistraţilor din Cudalbi, prin programul „Fapte bune în vremuri grele”. Prin contribuţia JTI Foundation, organizaţie caritabilă înregistrată în Elveţia, 60 de familii se vor bucura de case complet renovate sau de reparaţii ale pardoselilor şi pereţilor.
Programul “Fapte bune în vremuri grele” a început în luna ianuarie a acestui an cu evaluarea pagubelor şi reparaţiilor necesare şi cu selectarea beneficiarilor şi se va încheia în iunie, odată cu consolidarea fundaţiilor şi pereţilor, aplicarea parchetului, repararea sau înlocuirea sistemelor de încălzit, uşilor sau ferestrelor.
Pe de altă parte, Habitat for Humanity România se implică în comunitate şi printr-o componentă educaţională. Organizaţia lucrează îndeaproape cu autorităţile locale pentru pregătirea grupurilor de voluntari de urgenţă, creşterea gradului de conştientizare şi schimbarea comportamentului localnicilor referitor la măsurile preventive şi de răspuns la dezastre.
“Fapte bune în vremuri grele” este implementat de filiala Habitat for Humanity Comăneşti şi este parte a programului naţional de prevenţie şi răspuns la dezastre (Disaster Risk Reduction and Response (DRRR), dezvoltat de organizaţie din anul 2005.