O copilă din judeţul Galaţi a devenit mamă la 13 ani. În cele nouă luni de sarcină, fata nu a fost la medic nici măcar o dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copila a născut lao maternitate din Bîrlad. Foto: Adevărul
Copila a născut lao maternitate din Bîrlad. Foto: Adevărul

O adolescentă de 13 ani, din localitatea gălăţeană Munteni, a adus pe lume un băieţel de aproape 3 kg. În cele nouă luni de sarcină, fata nu a fost niciodată dusă la medic de către familie.

Pe 20 decembrie, fata a intrat în travaliu şi a fost adusă la Maternitate de mama şi „soacra” sa. Pentru ca bebeluşul să nu se nască la Tecuci, acestea au refuzat să cheme o ambulanţă, aşa că au dus-o la Bîrlad, locul unde au născut toate femeile din neamul Stănescu, clanul de romi din care face parte şi copila.

Vârsta tinerei mămici a impus ca aceasta să nască prin cezariană. Adolescenta a adus pe lume un băieţel de 2.900 de grame care a primit la naştere nota 9. Pe timpul nopţii, fata a fost ţinută sub observaţie în Reanimare, iar luni dimineaţă, aceasta a fost mutată pe secţia Obstetrică.

Deoarece familia copilei a fost de acord ca aceasta să îşi întemeieze propria familie, medicii nu au sesizat Protecţia Copilului, aşa cum se procedează în cazul gravidelor sub 15 ani.

„Orice sarcină la această vârstă, este la risc. Organismul nu este pregătit pentru a duce la bun sfârşit o sarcină, deoarece bazinul nu este complet dezvoltat şi nu există o maturitate a sistemului endocrin. Din punct de vedere psihic, un copil nu înţelege însemnătatea unei sarcini şi aducerea pe lume a unui copil. De asemenea, mai sunt şi riscurile materialului genetic. La această vârstă fragedă, materialul genetic nu este de foarte bună calitate şi există riscul apariţiei malformaţiilor la copil, mai ales dacă nu îţi urmăreşti sarcina. Astfel, riscul de a aduce pe lume un copil cu probleme de sănătate este destul de mare, de aceea se discută despre sănătatea reproducerii. Ne confruntăm în fiecare zi cu pierderi de sarcină, complicaţii la naştere, malformaţii. Acel copil cu probleme va fi preluat de către societate şi înseamnă costuri foarte mari, înseamnă creşterea problematicii sociale. De aceea este foarte importantă monitorizarea sarcinii”, a declarat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

În judeţul Galaţi, majoritatea medicilor de familie au cursuri de planning familial şi pot oferi consiliere familiilor şi cuplurilor. De asemenea, acestea vor fi ajutate să îşi aleagă cea mai sigură metodă de contracepţie.  

„Majoritatea persoanelor din mediul rural pot beneficia de contraceptive gratuite. De asemenea, de acest program beneficiază şi bărbaţii. În 2016, programul va fi readus în discuţie, iar Ministerul Sănătăţii intenţionează să pună la dispoziţie, în mod gratuit, pentru anumite categorii de persoane, pilule contraceptive, injecţii contraceptive, prezervative, sterilete şi contracepţie de urgenţă”, a explicat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite