Proiecte multe, realizări puţine: până acum, în judeţul Galaţi s-a investit foarte puţin în apărarea împotriva inundaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum nu există an în care apele care mărginesc Galaţiul să nu se umfle şi chiar să se reverse peste diguri, parlamentarii gălăţeni au cerut ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură informaţii legate de măsurile dispuse pentru împiedicarea producerii unor eventuale inundaţii în judeţul Galaţi.

Ultima solicitare de acest fel aparţine deputatului Eugen Chebac care s-a referit şi la situaţia digurilor de apărare de pe parcursul râurilor de pe teritoriul judeţului Galaţi.

În răspunsul trimis de ministrul delegat Lucia Varga se face referire la lucrările pentru prevenirea şi înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii. Astfel, în anul 2006 s-au alocat bani pentru investiţia „Consolidare mal fluviu Dunărea în zona digului de apărare Bădălan, judeţul Galaţi”. Lucrările cuprinse în obiectivul de investiţii prevăd consolidarea malului Dunării în amonte de confluenţa cu râul Prut şi refacerea digului de apărare Bădălan prin aducerea la cotă a terasamentului şi realizarea unei protecţii antierozionale. „În prezent lucrările sunt în faza de finalizare, restul lucrărilor de executat necesitând alocarea unor fonduri de aproximativ 1.500.000 lei”, se arată în răspunsul primit de deputatul Eugen Chebac.

De asemenea, există şi alte lucrări programate pentru a fi realizate la nivelul judeţului Galaţi, precum amenajarea râului Siret pe sectorul Homocea – confluenţa cu fluviul Dunărea – termen de realizare 2016, reabilitare râu Prut în incinta Brateşul de Jos – termen 2015 şi supraînălţare dig şi consolidări de mal în zona localităţii Şendreni – termen de finalizare 2015.

„Am purtat discuţii cu doamna ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, şi în cadrul şedinţei avute la Comisia de Administraţie din Camera Deputaţilor unde am solicitat lămuriri despre aceste amenajări ale malurilor râurilor care mărginesc judeţul Galaţi. Am cerut lămuriri şi faţă de problema erodării malului românesc din zona de confluenţă a Prutului cu Dunărea, zonă unde anual România pierde o suprafaţă bună din teritoriu. Am cerut lămuriri despre situaţia întocmirii hărţilor de risc şi în acest sens voi depune săptămâna viitoare în Parlament o interpelare la care sper să primesc răspunsul în timpul cel mai scurt. Este clar că în acest moment judeţul Galaţi are nevoie de implementarea soluţiilor găsite de-a lungul acestor ani şi că nu mai avem timp de studii şi alte evaluări”, a precizat deputatul Eugen Chebac.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite