FOTO „Festivalul Scrumbiei”, cu scrumbie din sărăcie
0Astăzi, la malul Dunării, grătarele nu au mai sfârâit ca în alţi ani. De această dată, „Festivalul Scrumbiei” a fost un fel de sperietoare pentru agenţii economici. De teama amenzilor inspectorilor fiscali, aceştia au preferat să absenteze de la eveniment, iar gălăţenii mai pofticioşi au putut servi scrumbie friptă la grătar doar într-un singur loc
Ajuns la ediţia a XIV-a, „Festivalul Scrumbiei 2015” a debutat dimineaţă, cu tradiţionalul concurs de pescuit. Pasionaţii acestui sport s-au întrecut în a prinde în plasele lor cei mai mari peşti din fluviu.
Atmosfera de sărbătoare a fost apoi întreţinută de corul „Alegria”, Ansamblul „Doina Covurluiului”, precum şi de recitalul susţinut de Fanfara „Valurile Dunării”.
Cei mai iscusiţi bucătari au aprins focul şi au participat la concursul gastronomic „Borş tradiţional de peşte”. Competiţia de măiestrie culinară a fost apreciată de public. În urma degustărilor, echipa Poliţiei Locale a fost declarată câştigătoare.
„Este meritul colegilor mei. Noi, poliţiştii locali nu suntem doar pe străzi alături de gălăţeni, ci şi împreună cu ei la toate evenimente importante din oraş. Vă mulţumim”, a declarat Mihai Manoliu, şeful Poliţiei Locale, Galaţi.

Şi ciorba preparată de renumitul pescar Gicu Caraman s-a bucurat de aprecierea pofticioşilor.
„E un artist şi la baltă, şi la bucătărie. Bravo!”, a mărturisit un pescar.
„Secretul unei ciorbe de peşte reuşite este experienţa. Dacă eşti pescar, ştii ce trebuie pus la ciorbă. E nevoie de peşte cât mai proaspăt, din specii diverse. Chiar mi-a plăcut să gătesc pentru confraţii mei, pescarii pe care îi văd zi de zi pe malul Dunării. Este o ciorbă făcută cu dragoste, cu borş de casă, cu peşte foarte proaspăt”, ne-a povestit Gicu Caraman, pescar.
La doar câţiva paşi, gălăţenii degustau scrumbii la grătar. Dacă anul trecut preţul acesteia era de 10 lei, anul acesta scrumbia a costat 15 lei.
„Scrumbia este un peşte foarte pretenţios. Îl preparăm tradiţional, ca la mama acasă, cu sare şi cimbru”, a declarat un bucătar.
"Festivalul Scrumbiei" este singurul festival din localităţile riverane Dunării care este dedicat unei specii de peşte, marca evenimentului fiind deja înregistrată la OSIM.
Pentru ediţia din acest an, municipalitatea a alocat aproximativ 130.000 lei.