Deliciosul ostropel de găină muntenesc. Ordinea în care adăugăm ingredientele este esenţială pentru reuşita preparatului
0Ostropelul muntenesc are o savoare deosebită, prin prisma legumelor folosite. Timpul de pregătire al preparatului este de 30-40 de minute, în funcţie de carne.
Pentru pregătirea ostropelului avem nevoie de un pui întreg, dar putem folosi şi mai multe pulpe dezosate, la care se adaugă roşii, ardei gras, ardei iute, usturoi, mărar, pătrunjel, ulei de floarea soarelui şi sare după gust.
”Va ieşi practic o tocăniţă, iar sucul pe care îl lasă roşiile, care se amestecă cu supa în care a fiert pasărea sau pulpele, va da ostropelului o aromă aparte”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.
Ingrediente pentru 4-6 persoane:
-un pui întreg sau mai multe pulpe dezosate;
-Roşii-0,500 de grame;
-Ardei gras-0,400 de grame;
-Usturoi-25 de grame;
-Sare-10 grame;
-Mărar-o legătură;
-Pătrunjel-o legătură;
-Ulei de floarea soarelui-100 de mililitri.
Primul pas este să prăjim carnea de pasăre, după ce în prealabil am porţionat-o în funcţie de numărul de persoane pe care le vom avea la masă, verificând din când în când dacă este pătrunsă bine.
De ordinea în care se adaugă legumele peste carne va depinde practic reuşita preparatului. Se adaugă mai întâi ardeiul gras şi ardeiul iute, ca să se prăjească alături de carne şi să se întrepătrundă aromele. Punem usturoiul tocat mărunt sau strivit şi apoi roşiile tăiate în cuburi mai mari, ca să îţi poată lăsa aroma în mâncare.
”Roşiile se vor adăuga în preparat cam cu 20 de minute înainte de a opri focul, cu menţiunea că trei sferturi din acest timp trebuie să avem capacul pus la recipientul unde pregătim ostropelul, ca să se soteze bine ingredientele”, detaliază Nichi Mărăcine.
La sfârşit, adăugăm mărarul şi pătrunjelul tocat, dar şi sare şi piper după gust. După ce închidem focul, mai lăsăm cam 5-10 minute să se întrepătrundă aromele. Aroma ostropelului trebuie să fie de ardei gras prăjit, cu puţină iuţime de la ardeiul iute. Ostropelul se poate servi cu pilaf sau cu legume, cu mămăligă, dar şi cu piure de cartofi.