Ce se întâmplă în creierul nostru când suntem hipnotizaţi. Când poate deveni periculoasă hipnoza şi pentru cine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoana hipnotizată nu îşi va aminti nimic despre ce s-a întâmplat în timpul procedeului Foto: Adevărul
Persoana hipnotizată nu îşi va aminti nimic despre ce s-a întâmplat în timpul procedeului Foto: Adevărul

Mulţi dintre noi se tem să fie hipnotizaţi, pentru că nu ştiu ce se va întâmpla în timpul acestui proces. Psihologii cu experienţă apelează de cele mai multe ori la hipnoză pentru a identifica traumele petrecute, de regulă, în copilăria unei persoane, astfel încât să poată veni cu cele mai bune soluţii terapeutice. Nu întotdeauna hipnoza se dovedeşte a fi cea mai indicată procedură de urmat.

Hipnoza este cunoscută din cele mai vechi timpuri, când era folosită în special la spectacole sau circ. Mai târziu, hipnoza a început să fie folosită şi în medicină, ca anestezic, alternativele atunci fiind alcoolul şi opiul. ”Cine avea nevoie de o intervenţie chirurgicală în acea perioadă, suferea cumplit, pentru că era fie îmbătat, fie drogat”, povesteşte psihologul Stelian Chivu.

După ce hipnoza a fost utilizată în medicină ca anestezic, s-a constatat că numărul deceselor a scăzut de la 50% la doar 5%. Hipnoza a intrat apoi sub lupa cercetătorilor, pentru că în anii 1800-1900 era considerată o ştiinţă misterioasă.

Deşi s-au făcut progrese remarcabile în acest domeniu de-a lungul anilor, specialiştii au ajuns la concluzia că hipnoza are puncte bune, dar şi puncte nevralgice. Important de spus este că nu toate persoanele pot fi hipnotizate.

”Debilii mintali nu pot fi hipnotizaţi, pentru că ei sunt într-o altă lume. Cu ei nu comunici pe aceeaşi frecvenţă. Nici persoanele care au un anumit nivel de conştienţă, nu pot fi hipnotizate. Ca şi procent, cam 70% dintre noi pot fi hipnotizaţi”, explică Stelian Chivu.

Ce este starea hipnotică?

Mintea umană este formată din mintea inconştientă, mintea subconştientă, mintea supraconştientă şi mintea conştientă.

Pentru a hipnotiza o persoană, hipnotizatorul se adresează minţii subconştiente, care primeşte informaţii din zonele corticale senzoriale primare. E ca atunci când ochiul vede o floare, trimite informaţia la creier, care o distribuie în anumite zone pentru a identifica floarea ca şi culoare, miros şi întrebuinţare.

”Dacă informaţia vine prin 10 trasee nervoase, răspunsul la aceasta vine cam prin 100 de trasee nervoase, pe baza a ceea ce există în creier la nivel senzorial, auditiv şi olfactiv. Hipnotizatorul induce persoanei hipnotizate o stare magnetică, de relaxare, de tip alfa, tocmai pentru că în acea stare el este mai uşor sugestibil şi astfel pot fi eliminate anumite obiceiuri negative. I se sugerează lucruri de genul <<lasă-te de fumat>>, ca să exemplificăm”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Mintea subconştientă va lua de bună orice sugestie a hipnotizatorului. S-a făcut un banal experiment cu un măr. Fructul este pus în mâna unei persoane hipnotizate şi i se sugerează sub hipnoză că mărul este fierbinte. După ce iese din starea de hipnoză, persoana în cauză constată că pielea mâinii i s-a înroşit. Asta pentru mintea subcoenştientă a luat de bună sugestia că mărul este fierbinte şi îl poate frige.

Hipnoza este foarte eficient folosită la persoanele care vor să se lase de băut, deşi nu funcţionează pentru toată lumea.

Pericolele hipnozei

Hipnoza poate deveni periculoasă, dacă hipnotizatorul este rău intenţionat, în sensul că manipulează persoana hipnotizată.

”Orice pădure are uscăturile ei. Sunt absolvenţi ai unor cursuri de hipnoză de weekend, care cred că pot face orice. Nu e chiar aşa. Trebuie tras un semnal de alarmă, pentru că începătorii care se lansează într-un domeniu necunoscut pot crea anumite dezechilibre persoanelor pe care le hipnotizează”, explică Stelian Chivu.

Asta pentru că aşa numiţii hipnotizatori de weekend se adresează unei anumite zone din creier, aproape fizice, fără să ştie că atunci când vine vorba de corp, acesta trebuie tratat ca un tot unitar. Este ca şi cum locuieşti într-un apartament, unde laşi uşile şi ferestrele deschise, iar portofelul pe masă, deci lansezi practic o invitaţie pentru hoţi. Cea mai expusă este zona emoţională, dar şi cea mentală este la fel de vulnerabilă.

Psihologii începători îşi folosesc de multe ori pacienţii ca pe simpli cobai, care riscă astfel să îşi mărească receptivitatea la gânduri şi sugestii negative. Un psiholog neexperimentat poate fi pus chiar în situaţia ca pacientul să nu se mai trezească din hipnoză şi să facă eforturi pentru a-l scoate din acea stare.

O persoană poate veni la psiholog pentru a-şi rezolva o traumă, iar dacă psihologul nu ştie ce face, individul respectiv poate ieşi din starea de hipnoză şi mai traumatizat, în sensul că el poate trăi şi mai intens evenimentele care i-au făcut rău în trecut.

Când este indicată hipnoza  

Sunt mărturii ale unor persoane care s-au vindecat de boli fizice în urma unor şedinţe de hipnoză. Cum a fost posibil? Individul respectiv avea un conflict mental, care a generat o tulburare emoţională, ce a degenerat apoi în fizic. Prin urmare, scoaterea programării negative şi introducerea unui program pozitiv a eliminat şi problema fizică.

Important de amintit este că hipnoza este indicată în cazul persoanelor care vor să se lase de băut sau de fumat, dar şi în cazul persoanelor care au anumite stări anxioase, cum ar fi frica de întuneric, depresii sau claustrofobie.

”Scoţi conştientul individului şi îl controlezi într-o formă constructivă. Trebuie totuşi spus că hipnoza poate fi înlocuită prin programare neurolingvistică, pentru ca asta face ca pacientul să fie conştient în continuu despre ce i se întâmplă”, detaliază Stelian Chivu.

Pe de altă parte, hipnoza nu este indicată persoanelor care se droghează, pentru că acestea sunt sub controlul acelui viciu, dar nici celor care au coşmaruri sau multe vise, ori somnambulilor.

Se pune întrebarea cum ştie psihologul să se ducă exact în zona mentală unde există problema. Ei, bine, lucrurile sunt relativ simple, pentru că psihologul se va adresa minţii subconştiente, care are toate datele, iar aceasta se va duce exact în momentul când persoana în cauză a suferit acel şoc emoţional.

Astfel, se poate adauga un program pozitiv, care să elimine şocul emoţional şi să instaleze o stare de bine, de care individul nu îşi va aminti, după ce îşi va reveni din starea de hipnoză. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite