Cardul de sănătate, în moarte clinică, pe termen nedefinit. Medici: „CNAS să îşi asume acest eşec naţional şi să ofere o soluţie care să nu mai pună pacienţii şi medicii în dificultate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii sunt supăraţi deoarece CNAS nu asigură minimul necesar populaţiei. Foto: Adevărul
Medicii sunt supăraţi deoarece CNAS nu asigură minimul necesar populaţiei. Foto: Adevărul

De mai bine de zece zile, întreaga platformă electronică a CNAS funcţionează cu mare dificultate. Însă de duminică, 14 februarie, activitatea întregului sistem sanitar este afectată, fiind vorba atât despre serviciile oferite de medicii de familie, cât şi de consultaţiile în ambulatoriu. Probleme sunt şi la efectuarea de analize de laborator, eliberarea medicamentelor în farmacii, internări şi externări din spitale.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) sunt profund îngrijorate de anunţul făcut ieri, 14 februarie, de CNAS privind o defecţiune constatată în funcţionarea cardului european de asigurări de sănătate, estimând că în maxim 30 de ore va remedia defecţiunea şi sistemul PIAS va fi funcţional în parametrii proiectaţi.
 
Potrivit unui comunicat al SNMF, pacienţii sunt avertizaţi că „nu se vor putea acorda servicii medicale în timp util, că este foarte probabil ca serviciile medicale, eliberarea actelor medicale şi a reţetelor pot fi întârziate sau blocate. Se recunoaşte în sfârşit oficial ceea ce spunem de luni de zile, că sistemul informatic nu este structurat, gândit, dimensionat la nivelul real al solicitărilor din sistem. Nu medicii sunt de vină pentru acest lucru, de aceea solicităm public CNAS să înceteze să mai impute medicilor contravaloarea serviciilor oferite pacienţilor”, se mai arată în comunicat.

Medicii, nevoiţi să acorde consultaţii fără card
 
„Contractul pe care îl semnăm fiecare cu Casa - contract de adeziune şi NU negociat din punct de vedere juridic - ne obligă să folosim sistemul informatic al Casei, care este proprietarul şi administratorul sistemului SIUI/CEAS/SIPE/DES şi acest lucru nu a fost modificat. Ca atare, întrucât comunicatul CNAS nu echivalează cu o lege publicată în Monitorul Oficial, câtă vreme sistemul CEAS nu este funcţional, nici activitatea noastră nu se va desfăşura în lipsa acestuia!”, au precizat reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
 
Cu alte cuvinte, astăzi, medicii de familie au acordat numai consultaţii fără card copiilor şi persoanelor care au adeverinţe înlocuitoare de card. În ciuda recomandărilor făcute de CNAS, asiguraţii care au card de sănătate nu pot primi servicii medicale dacă sistemul CEAS nu funcţionează! De asemenea, au fost asigurate urgenţele la cabinete, „dar fără a fi eliberate documente în relaţia contractuală cu un partener care nu este capabil să asigure minimul necesar populaţiei plătitoare”, după cum precizează reprezentanţii SNMF.

Marţi, zi de consultări la CNAS
 
Marţi, 16 februarie, vor avea loc consultări la CNAS privind proiectul de norme la Contractul – cadru, fără a fi avut loc consultări şi la proiectul de hotărâre de guvern, aşa cum prevedea legea.

„Dacă din ce în ce mai des CNAS este dispusă să depăşească barierele impuse de leega în  vigoare, noi anunţăm pe această cale ca nu o vom face. Avertizăm CNAS că argumentul amprentei de timp în locul semnăturii cu card va fi preluat la cabinetele medicilor de familie, care vor oferi pacienţilor doar amprente de consultaţii, amprente de reţete şi amprente de bilete de trimitere, până când CNAS îşi va asuma acest eşec naţional şi va oferi o soluţie alternativă care să nu mai pună pacienţii şi medicii în dificultate”, au mai precizat reprezentanţii SNMF.
 
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.
 
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federaţie patronală care reuneşte organizaţii patronale ale medicilor de familie. Federaţia are caracter non profit, apolitic şi neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susţinerea ăi aprobarea intereselor membrilor săi în relaţiile cu autorităţile publice, cu sindicatele şi cu alte persoane

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite