Prim-procurorul Parchetului Vrancea, despre noile coduri în materie penală: „Adevărul judiciar să rezulte numai din probe”
0Potrivit lui Ioan Lefter, filozofia Codului Penal şi Codului de Procedură Penală se bazează pe faptul că soluţiile instanţelor de judecată trebuie rezulte exclusiv din probe.
Prim-procurorul Parchetului Vrancea, Ioan Lefter, este de părere că noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală pleacă de la o concepţie modernă, europeană, cu privire la garanţiile care trebuie asigurate tuturor persoanelor care sunt verificate.
„Faţă de vechiul cod, s-a pornit de la un principiu ca toate probele, ca tot ce se administrează într-un dosar să se facă în cadrul urmăririi penale şi nu în afară. Din cauza asta s-a introdus acel art. 305, al. 1, că imediat ce primeşti o sesizare sau te autosesizezi de existenţa unei fapte, iar sesizarea cuprinde toate elementele, eşti obligat ca organ de cercetare să începi urmărirea penală cu privire la fapta aceia. Ca să te apuci să cercetezi ceva trebuie să ai o faptă. Iar dacă ai fapta poţi începe urmărirea penală, nu şi cu privire la o persoană. Pentru că persoana poţi să nu o ai deloc sau poţi să o ai descrisă în sesizare, dar nu ştii dacă ea este autoarea. Se porneşte de la acest principiu modern şi anume că tot ce se face se face cu privire la o faptă şi din cauza asta nu au înţeles unii. Faci cercetare, dar administrezi şi probe. În măsura în care şi pe bază de probe ajungi la concluzia că aceea este persoane, art. 305, al. 2 te obligă să dispui continuarea cercetărilor cu privire la acea persoană”, este de părere Ioan Lefter.
Acesta a precizat că principiile cu privire la probe au fost împrumutate din legile penale din America.
Mai puteţi citi: