FOTO Baza sportivă de 140.000 de euro făcută de fratele lui Marian Oprişan în oraşul Odobeşti stă nefolosită de un an şi jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stadionul de la Odobeşti, bun doar pentru poze, pentru că stă nefolosit
Stadionul de la Odobeşti, bun doar pentru poze, pentru că stă nefolosit

Firma SC Gama Verde SRL, aparţinând lui Adrian Oprişan, fratele baronului de Vrancea,  a fost angajată în anul 2009 de consiliul local să proiecteze şi să construiască un stadion, iniţiativa investiţiei fiind a primarului oraşului, Daniel Nicolaş.

În urmă cu aproape cinci ani, firma Gama Verde, aparţinând lui Adrian Oprişan, fratele mai mic al baronului de Vrancea Marian Oprişan, specializată în construcţie şi întreţinere terenuri sportive, a fost angajată de Primăria Odobeşti, condusă de edilul PSD Daniel Nicolaş, să proiecteze şi să construiască o bază sportivă, respectiv un stadion de fotbal, cu vestiare şi o mică tribună cu 80 de locuri pentru spectatori.

Pentru cine nu ştie, mai ales susţinătorii echipei naţionale de fotbal a României,  Adrian Oprişan este acelaşi care a fost însărcinat de Guvernul Năstase să refacă gazonul de pe cel mai mare stadion al ţării înaintea meciului decisiv cu Danemarca din anul 2003, pierdut de jucătorii români cu 5-2.

Scandalul a fost unul imens la acea vreme, pentru că firma lui Oprişan şi-a bătut joc de gazon, în loc de suprafaţă verde terenul fiind „însămânţat cu nisip” vopsit verde. Scandalul s-a repetat câţiva ani mai târziu, în 2011, când firma lui Oprişan s-a ocupat şi de montarea gazonului pe Naţional Arena, pentru meciul inaugural cu Franţa, teren pe care jucătorii francezi care au evoluat pe el l-au comparat cu „o brazdă de cartofi”, din cauza suprafeţei execrabile de joc.

image

Foto

2

Oraş de 7000 de locuitori, cu două stadioane

Revenind la construcţia bazei sportive din Odobeşti, investiţia a costat 140.000 de euro, bani daţi de la Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, în cadrul unui program de dezvoltare a infrastructurii bazelor sportive.

Construcţia a fost finalizată la începutul anului 2012, dar de atunci se află sub lacăt, fără a i se oferi o întrebuinţare. Am găsit la noul stadion doar un bărbat care avea ca sarcină paza bazei sportive, o activitate despre care ne spune că este neplătită.

„Primesc ajutor social de la primărie şi fac ore în folosul comunităţii. Mai strâng iarba pe aici, mai dau cu mătura, asta fac”, ne spune bărbatul.

Întrebându-l dacă s-a derulat vreo competiţie pe noul stadion, destul de bine întreţinut de altfel, acesta ne răspunde cu umor:”Dacă joacă cineva aici? Doar mama şi cu tata să joace pe el, că pe altcineva nu am văzut!”.

Acelaşi lucru ni-l spun şi vecinii din apropierea stadionului, care s-ar fi bucurat să-şi lase copii să se zbenguie pe terenul de fotbal. „Nu înţeleg la ce l-au mai construit dacă nu-l folosesc la nimic. Copiii noştri se joacă în noroaie, că nici măcar strada nu e asfaltată pe aici”, ne spune, sub protecţia anonimatului, o femeie care locuieşte la doi paşi de stadion.

5

Trebuie spus că în micuţul Odobeşti, care numără doar 7000 de locuitori, mai există un stadion de fotbal destul de bine administrat de primărie, pe care îşi dispută meciurile echipa de fotbal a oraşului, Voinţa Odobeşti, care activează în ultima ligă valorică a ţării. Oraşul Odobeşti, mai deţine şi o sală de sport care poate găzdui competiţii naţionale.

Primarul vrea reinventarea Daciadei

Ce anume a determinat primăria din localitate să mai înfiinţeze o bază sportivă într-un orăşel în care tinerii nu au ce munci nu am reuşit să aflăm de la primarul localităţii, Daniel Nicolaş, care nu şi-a găsit timp să stea de vorbă cu noi.

Acelaşi primar ne spunea cu doi ani în urmă că vrea doar să îmbunătăţească oferta sportivă pentru elevi.

„Am accesat orice program disponibil pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor din Odobeşti. Odată cu construcţia noii baze, dar şi a sălii de sport vrem ca activitatea sportivă să devină un obiectiv prioritar, pentru că încercăm să înfiinţăm cluburi de fotbal, handbal, volei şi să reorientăm elevii din faţa calculatorului către activităţi sportive, care să le asigure o creştere sănătoasă”, precizează primarul Nicolaş. Acesta mai spunea că vrea să refacă vechea tradiţie a Daciadei, cu competiţii între localităţi, pentru descoperirea copiilor talentaţi, printr-un mod de selecţie foarte uşor.


Adrian Oprişan, milioane de euro câştigaţi din bani publici

Adrian Oprişan este un obişnuit al lucrărilor de modernizare la stadioane. În urmă cu 12, o altă firmă a sa, Construct Proget, s-a ocupat de schimbarea gazonului stadionului „Milcovul” din Focşani, afacerea fiind considerată la acea vreme una de familie în condiţiile în care stadionul se afla în administrarea Consiliului Judeţean Vrancea, condus de baronul Marian Oprişan.

Banii câştigaţi atunci, în jur de 200.000 de euro, au fost procuraţi printr-o mare colectă pusă la cale de Marian Oprişan, prin care „minunaţii oameni de afaceri vrânceni”, cum îi gratula acesta pe bogaţii oraşului, au cotizat pentru aşa-zisa sprijinire a fotbalului din judeţ.

6

Terenul de fotbal este astăzi practicabil deşi Focşaniul şi-a desfiinţat echipa de fotbal, însă nimeni dintre sponsorii de atunci nu a mai dorit să aibă vreo legătură cu fotbalul.

În anul 2003, Adrian Oprişan a fost însărcinat de Guvernul Adrian Năstase să refacă suprafaţa de joc a stadionului „Lia Manoliu” din Capitală, executivul plătind 360.000 de lei pentru refacerea stadionului.

Decizia a fost luată după ce fostul prefect al Bucureştiului, astăzi ministru al Apărării,Gabriel Oprea, prieten cu Marian Oprişan, a venit la Focşani să vadă „minunăţia” de teren. Ce a urmat, vă aduceţi aminte, meciul dintre România şi Danemarca fiind disputat pe un teren mai mult nisip decât gazon.

În 2007, firma Gama Verde a obţinut de la primăria Râmnicu Vâlcea un contract de 600.000 de euro pentru reabilitarea terenului de fotbal şi a pistei de atletism de pe stadionul municipal. Un an mai târziu, Adrian Oprişan a încasat 210.000 de euro de la Primăria Botoşani, tot pentru modernizarea terenului de joc a stadionului, ulterior valoarea fiind umflată cu încă 100.000 de euro, pentru alte lucrări suplimentare. 380.000 de euro a plătit şi Primăria din Drobeta Turnu Severin pentru terenul de joc al stadionului municipal.

În portofoliul firmei conduse de Adrian Oprişan se mai află şi refacerea gazonului de pe stadioanele Steaua, Dinamo, Rapid, FC Timişoara etc.

FOTO „Afaceri à la Vrancea”. Oprişan îşi poate creşte averea pe seama UE

Marian Oprişan, sărac şi cinstit în declaraţia de avere

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite