FOTO-VIDEO Ţăranii care fac ţuică, „marii evazionişti” ai statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii i-au percheziţionat crama lui Gheorghe Cazacu
Inspectorii i-au percheziţionat crama lui Gheorghe Cazacu

Oameni din comuna Fitioneşti care au făcut o viaţă întreagă ţuică la cazan şi nu i-a întrebat nimeni, sunt acum puşi faţă în faţă cu Codul Fiscal, pe care nu reuşesc să-l descifreze.

Noul act normativ îi transformă pe sătenii de 70 - 80 de ani în evazionişti peste noapte şi chiar au simţit deja pe propria piele cum e să fii călcat de autorităţi pentru câţiva litri de ţuică în plus. Sute de oameni, majoritatea în vârsta, îşi arata indignarea faţă de accizele mari impuse de legislaţia în vigoare pentru producătorii de ţuică şi imposibilitatea de a vinde rodul muncii lor, ţuica.

Localnicii sunt în pragul revoltei, pentru  că nu li se pare normal să fie catalogaţi ca evazionişti atât timp cât fac ţuica pentru consum propriu. Peste 30 de familii din comună au fost percheziţionate pentru că deţin cantităţi mai mari de ţuică decât le dă dreptul legea. Bărbaţii mai în vârstă spun că au senzaţia că retrăiesc vremurile din perioada comunistă, când li s-au confiscat toate bunurile.

„Ce evazionist să fiu eu, cu 350 de lei pensie. Am pentru consumul propriu, e truda mea şi nu sunt de acord cu aceste percheziţii. Au venit şi au băgat degetul în butoi ca să guste ce este acolo”, spune Gheorghe Cazacu, un bătrân de 80 de ani.

„De ce să se sesizeze parchetul la o anonimă. Eu muncesc toată vara şi am un butoi de vin sau unul de ţuică. Toţi avem pruni, avem vii. Nu este normal ce s-a întâmplat”, spune un alt bărbat „călcat” de inspectori.

„Au căutat vin, rachiu, a venit o doamnă de a luat probă. Cică avem prea mult, dar dacă noi avem atâtea hectare de vie, de livadă, ce să facem, să-l aruncăm. Nu mi s-a părut normală modalitatea lor de a proceda”, ne-a spus şi Viorel Banciu.

Nu este localnic să nu aibă în gospodărie 50 până la 100 de litri de ţuică

„În urma unor mandate de percheziţie, inspectorii de la vamă au descins în gospodăriile bătrânilor, căutând rachiuri, pentru că după opinia lor şi a legii actuale toţi cei care deţin 50-60 de litri de ţuică sunt infractori. Asta înseamnă că 3000 de locuitori din Fitioneşti sunt infractori, pentru că nu este om care să nu aibă în gospodărie 50, 60 sau 100 de litri de ţuică. Oamenii s-au plâns că nu au cu ce lucra terenurile, nu au cu ce lucra livezile livezile, sunt foarte revoltaţi şi necăjiţi. Localnicii doresc să fie lăsaţi să-şi vândă vinul şi ţuica naturală, pentru a-şi lucra terenul. Ştiu că există un interes la nivel naţional pentru marii producători de băuturi falsificat şi de aceea ne-am adresat preşedintelui Consiliului Judeţean şi primului ministru să ne ajute”,  ne-a spus Iordache Cazacu, primarul comunei Fitioneşti.


Valoarea accizei la ţuică se plăteşte la jumătate pentru 50 de litri de alcool, considerată pentru consumul familial. Pentru orice cantitate care depăşeşte limita de 50 de litri, acciza trebuie plătită integral, respectiv 750 euro la 100 litri de alcool pur. În plus, pentru fiecare producător trebuie înregistrat fiscal câte un cazan.

În total, pe raza comunei Fitioneşti s-au înregistrat peste 30 de percheziţii, în special la producătorii casnici de ţuică, însă cercetările s-au extins şi în comunele învecinate.


„La Judecătoria Panciu se află în lucru mai multe dosare în zona Fitioneştiului, cât şi în alte comune care intră în circumscripţia teritorială a Parchetului, în care se fac cercetări pentru producerea de produse accizabile ce intră sub incidenţa legii, motiv pentru care s-a solicitat autorizaţie de percheziţie de la Judecătoria Panciu. Au fost efectuate percheziţii la persoanele vizate şi urmează să dăm soluţii în cauzele respective”, spune Nicolae Pîrcălăbescu, prim procuror al Parchetului Panciu.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite