FOTO Situaţie aberantă la o şcoală care a pierdut o mare parte a curţii din cauza indolenţei autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Focşani, în calitate de administrator al bazelor de învăţământ, nu a ajuns la o înţelegere de despăgubire a proprietarilor care au câştigat definitiv în instanţă 1.000 de metri pătraţi din curtea unei şcoli.

În baza legilor care permit revendicarea de către moştenitori a diferitelor spaţii, unele de utilitate publică, s-a ajuns, în ultimii ani, la Focşani, ca o bună parte a terenurilor şi chiar clădirilor în care funcţionează şcoli sau grădiniţe, care au aparţinut în perioada interbelică unor proprietari bogaţi, să fie retrocedate.

Prin hotărâri definitive şi irevocabile date de judecători, moştenitorii au câştigat imobile în care funcţionau unităţi de învăţământ. 

Retrocedările au intrat însă şi în curţile şcolilor construite în timpul regimului Ceauşescu şi chiar mai vechi de atât. Este şi cazul Şcolii „Duiliu Zamfirescu”, care a rămas fără aproximativ 1.000 de metri pătraţi din spaţiul destinat activităţilor recreative.

Suprafaţa reprezintă jumătate din întreg terenul, care şi aşa era insuficient pentru şcoala cu ce mai mulţi copii din judeţ. Terenul rămas este acum de cinci ori mai mic decât prevăd normele sanitare.

Imagine indisponibilă

Culmea, tot unitatea şcolară a fost obligată să delimiteze spaţiul obţinut de proprietar în instanţă.

"Retrocedarea s-a făcut de mult, dar abia acum am găsit bani să împrejmuim terenul, după ce am fost somaţi de poliţie şi prefectură. Proprietarii nu au vrut decât retrocedare pe fostul amplasament, pentru că acolo au avut casă cândva. Ideea este că nu pot construi nimic, pentru că prin subsolul terenului trec conducte de utilităţi. Înţeleg că sunt mai mulţi moştenitori acolo, care se ceartă", ne-a spus Petrică Moraru, directorul Şcolii Duiliu Zamfirescu.

Autorităţile au avut la dispozitie să acorde moştenitorilor despăgubiri sau să-i ofere teren în altă parte, dar nu au luptat cu toate armele pentru pentru interesul şcoli. Reprezentanţii Primăriei susţin că instanţa nu a ascultat argumentele lor.

„Instanţa este pusă pe dat. Dă tot cea aparţinut proprietarilor şi nu ţine cont de argumentele noastre. Iar proprietarii au cerut şi 500 de euro/mp, ca despăgubire, dar de unde să dăm aceşti bani. Nu mai există nicio soluţie, pentru că s-au dat hotărâri irevocabile şi definitive”, ne spunea când s-a făcut retrocedarea Eduard Corhană, secretarul Primăriei Focşani.

Imagine indisponibilă

Şi Colegiul Unirea a pierdut în trecut 1.600 mp din curtea şcolii, la vremea respectivă conducerea liceului declarându-ne că Primăria Focşani nu i-a oferit nimic în schimb celui care a devenit proprietar pe terenurile de handbal şi baschet ale şcolii.

Şcoala „Ştefan cel Mare”, aflată în plin centru al oraşului, a avaut ceva mai mult noroc, dacă se poate spune aşa. Ea a pierdut doar 400 de mp din curtea şcolii. Moştenitorul a reuşit chiar să vândă terenul către un om de afaceri din Focşani, care deocamdată acesta nu are un plan sigur ce va face cu terenul.

Imagine indisponibilă
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite