Cine a fost considerată artizana blocurilor comuniste în Focşani. „Amintirea ei trăieşte în fiecare zid“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocuri în construcţie în Focşanii anilor '70
Blocuri în construcţie în Focşanii anilor '70

A fost inginer constructor, s-a născut în Focşani şi, în 1968, a fost promovată director al Direcţiei de Gospodărie comunală şi Locativă a Consiliului Popular.

Istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea, ne propune povestea femeii care a sistematizat şi a construit oraşul Focşani de azi. 

"Artizanul oraşului, aşa cum îl vedem azi este o fostă doamnă, celebră la Focsani şi  pe toată Vrancea, în vremea regimului comunist, care  a fost apreciată  de  unii, mai ales dintre cei care au scăpat de demolare, dar a fost  şi hulită intens  de către  alţii care au simţit pe fostele lor proprietăţi şenilele maşinăriilor  de  distrugere urbană.  În plus, vreo 20.000  mii de familii locuiesc şi azi  în blocurile ridicate la îndrumarea ei deosebită, aşa că  nu trebuie să  ne mai grăbim să aruncăm cu noroi  în tot ceea ce înseamnă vechiul regim, cel de tristă amintire , de foamete şi de privaţiuni  nenumărate. Este vorba de doamna Grădişteanu Eugenia, despre care se spune că era de ajuns doar să o cunoşti  şi te numărai deja printre fericiţii posesori  ai unor apartamente situate la etajele inferioare ale unor blocuri poziţionate în zonele bune ale urbei. Dar să vedem cum a apărut acest personaj în resursa de cadre a Partidului Comunist Român şi a autorităţilor  locale: în primul rând dna Eugenia s-a născut în anul 1932 la Focşani, pe strada  Timiş  la nr 25, ca  fiică a parinţilor Săvescu Constantin şi Alexandra. A urmat cursurile şcolii primare  între  anii 1940-1944. A  continuat la Liceul Teoretic Al I Cuza   din  Focşani  între anii 1944-1951. În anul1951 a intrat la Facultatea de Construcţii  Bucuresti, iar la terminarea facultăţii, în 1956, a fost repartizată la Intreprinderea Canal, Apă, Băi  din Iasi.

bloc

 În 1958 s-a transferat la Intreprinderea de Gospodarie Oraseneasca Focsani ( IGO). În anul 1968, ca urmare a rezultatelor bune a fost promovata director al Directiei  de Gospodarie Comunală şi Locativă a Consiliului Popular Judeţean Vrancea şi ulterior vicepreşedinte  al Comitetului Executiv al aceluiaşi organism. S-a căsătorit în anul 1960 cu Gradişteanu Gheorghe de profesie contabil si au locuit  la nr 14, pe strada Unirea Principatelor. Atât soţul cât şi dna Grădişteanu (fostă Săvescu) proveneau din familii chiabureşti, mai mult chiar soţul se trăgea din familie de moşieri şi e de mirare cum de regimul comunist a prins încredere în ei şi au fost evaluaţi ca persoane corespunzătoare cu noile timpuri. Dar probabil că regimul avea nevoie de oameni serioşi şi nu a  mai ţinut cont de nimic altceva decât de  competenţe şi a preferat să o folosească pe d-na mai sus numită în cea mai ingrată acţiune, aceea de a expropria, demola şi construi locuinţe, cu toate blestemele, reclamaţiile  şi  sesizările   aferente ale oamenilor muncii.

Imagine indisponibilă

A avut şi probleme de sănătate. Multe griji pe capul acestei doamne,  căreia în plus i se mai reproşează că uneori prezenta dovezi de lipsă de exigenţă faţă de activitatea unor cadre cu care lucra,  nu trăgea la răspundere pe cei care nu-şi îndeplineau sarcinile şi i se recomanda ca pe viitor să dea dovadă de mai multă perseverenţă, să fie mai fermă în luarea unor măsuri şi sa ia o atitudine mai hotărâtă împotriva celor care nu şi fac pe deplin datoria.  Viaţa d-nei Grădişteanu a continuat făra mari schimbări până în anul 1989 , când  vremurile  s au schimbat , iar d-na, probabil că  s-a pensionat. În prezent este decedată, dar amintirea ei traieşte în fiecare zid de la blocurile  care adăpostesc  mai bine de 50.000 de focşăneni", potrivit istoricului Florin Dîrdală.

Un VIDEO din Arhiva Televiziunii Române este edificator în ceea ce a prezentat istoricul Florin Dîrdală.


 

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite