Aproape 70.000 de porci de la fermele din jurul Focşaniului, blocaţi la comercializare. Unde a fost descoperit un nou focar de pestă porcină africană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de porci nu vor putea fi vânduţi
Mii de porci nu vor putea fi vânduţi

Fermele de la Goleşti, Slobozia Ciorăşti, Gologanu şi altele din apropiere au fost plasate sub supraveghere oficială.

Medicii veterinari au confirmat prezenţa virusului Pestei Porcine Africane într-o exploataţie cu un număr total de 7 de porci, situată în localitatea Goleşti,  din judeţul Vrancea. Confirmarea a venit de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală.

Autorităţile sanitar veterinare au decis ca exploataţia din localitatea Goleşti să fie plasată sub supraveghere oficială, fiind  aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.

“Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare şi dezinfecţie.
D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, potrivit DSVSA Vrancea.

Vestea nu le-a picat deloc bine administratorilor fermelor de porci din zonă, care gestionează afaceri de milioane de euro.

În jurul Goleştiului există nu mai puţin de şapte ferme de porci, cu aproape 70.000 de capete de animale. Cele mai multe animale de deţin firmele daneze Premium Pork şi Consinterfin, cu 32.630 de porci, respectiv 24.859 de porci. Alte cinci firme au exploataţii cuprinse între 1.500 de capete şi 4.000.  În cazul lor, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru siguranţa Alimentelor Vrancea a dispus restricţii la comercializarea animalelor până la sfârşitul acestui an, ceea ce înseamnă pierderi uriaşe pentru societăţile în cauză

"Aceste ferme nu au probleme cu animalele, dar se impun restricţii din cauza focarului. Există o zonă de protecţie şi încercăm să găsim soluţii, pe căi legale, astfel încât să putem să reducem termenul de izolare de la 45 de zile, la 21 de zile. Sunt chiar acum la Bucureşti, la Autoritatea Sanitar Veternară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi căutăm soluţii să-i ajutăm pe aceşti oameni", ne-a preciat Doru Calistru, directorul adjunct al DSVSA Vrancea.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite