Sahara Olteniei. Cum s-a format deşertul pe un colţ de rai de 100.000 de hectare: „Cultivăm fasole africană, cartofi dulci şi arahide în Sahara noastră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii au declarat că zona cunoscută sub denumirea de Sahara Olteniei este cuprinsă între Calafat, Poana Mare, Sadova, Bechet, Dăbuleni şi Dunăre. Specialiştii au declarat că problemele au început în momentul în care au fost tăiate pădurile.

Specialiştii au povestit că deşertificarea afectează în momentul de faţă peste 100.000 de hectare de teren din zona Olteniei. Problemea a fost rezolvată iniţial între anii 1960 şi 1970, iar deşertul a fost transformat într-un adevărat colţ de rai. „În perioada respectivă, s-au cultivat peste 60 de specii de plante şi au servit drept perdele de protecţie în calea nisipurilor. După 1989 s-a distrus sistemul de irigaţii, au fost furaţii pomii, iar astfel totul s-a dus pe apa sâmbetei. În Oltenia există peste 100.000 de hectare de teren arid, iar oamenii nu pot cultiva porumb, floarea soarelui sau grâu în zona cunoscută sub denumirea de Sahara Olteniei“, a precizat inginerul Iulian Tomescu.

Zona Olteniei mai este cunoscută sub denumirea de Sahara Olteniei

image

Terenul este nisipos

Oamenii au declarat că agricultura este compromisă din cauza secetei în Sahara Olteniei, aşa că s-au orientat către culturile tropicale. 

„Cultivăm fasole africană, cartofi dulci şi arahide în Sahara Olteniei. Terenul este nisipos la Dăbuleni şi nu vom reuşi niciodată să avem recolte bogate de porumb sau de grâu. Cum sistemul de irigaţii nu va mai fi pus la punct niciodată, trebuie să ne descurcăm fiecare cum putem. Înainte de Revoluţie, la noi în zonă se iriga totul. Acum, dacă o să mergeţi pe câmp, nu o să mai vedeţi nici urmă din acel sistem din perioada comunistă“, a spus Dumitru Stoica.

Specialiştii au mai precizat că, anual, peste 1.000 de hectare de teren sunt acoperite de nisip, iar în momentul de faţă cele mai mari probleme sunt în Calafat, Poiana Mare, Sadova, Bechet, Dăbuleni şi Dunăre. Unii agricultori au mai povestit supăraţi că în următorii 20 de ani vor ajunge să pună banana sau măsline. „În ziua de astăzi, agricultură mai fac doar cei care pot să irige. Noi singuri am distrus tot ce am avut, iar acum ne plângem în stânga şi în dreapta. Nimeni nu o să mişte un deget pentru noi. În momentul de faţă pentru mine nu mai este avantajos să fac agricultură“, a apus un agricultor din Dăbuleni.

Oamenii au precizat că din cauza terenului nisipos nu se face recoltă

image

O prognoză realizată de Agenţia Naţională de Mediu spune ca producţia de porumb în Oltenia se va diminua cu 14% până în anul 2020 şi cu 21% până în 2050.

Soiurile tropicale care se cultivă în Sahara Olteniei:

Fasole africană- Au fost creat la Staţiunea de Cercetare de la Dăbuleni două soiuri unicat de alune de pământ, denumite Dăbuleni şi Viorica. Este bogată  în proteine, acizi esenţial şi este foarte bună pentru digestive.

image

Arahide - Terenurile nisipoase din Sahara Olteniei sunt bune pentru cultivarea arahidelor. Producţia este deja de 2,8 tone la hectar, iar preţul de vânzare este de 15 lei. „Arahidele se seamănă în luna mai şi se culeg în septembrie. Aceste soiuri de alune se comportă foarte bine pe terenurile din zonă şi se pot pot obţine producţii foarte bune. Este o cultură nouă şi începe să se dezvolte, uşor-uşor“, a explicat Aurelia Diaconu, inginer în cadrul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri.

image

Cartoful de Coreea-seamănă la gust cu dovleacul şi este recomandat de nutriţionişti pentru proprietăţile lui unice, iar un kilogram se vinde pe piaţă cu 10 lei.

image

Mai citeşte şi:

Cartoful dulce de Coreea, noul brand din patria lubeniţei. Localnicii din Dăbuleni s-au săturat să piardă bani cu pepenii verzi şi vor să cultive altceva

Arahidele de Dăbuleni, brand nou în patria lubeniţei

„Sahara Olteniei”. O treime din terenurile arabile sunt neroditoare. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite