Viscol pe Autostrada Soarelui. Judeţul Constanţa se află sub avertizare de cod galben de ninsoare şi vânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate pe A3 Bucureşti - Ploieşti şi A2 Bucureşti - Constanţa, din cauza viscolului, anunţă Centrul Infotrafic al Poliţiei Române. Judeţul Constanţa se află sub avertizare de cod galben de ninsoare şi vânt.

Pe autostrada A3 Bucureşti - Ploieşti se circulă cu dificultate, vizibilitatea fiind scăzută sub 100 de metri din cauza viscolului. 

Şi pe A2 Bucureşti - Constanţa traficul este îngreunat, între Fundulea şi Lehliu vizibilitatea fiind sub 100 de metri, iar între Lehliu şi Drajna vizibilitatea este scăzută sub 50 de metri din cauza viscolului.

Potrivit Infotrafic, se acţionează şi se împrăştie material antiderapant, însă din cauza vântului puternic zăpada este readusă pe şosea. 

Pe DN Constanţa - Tulcea şi pe DN Constanţa - Hârşova circulaţia se desfăşoară în condiţiii de iarnă. Deplasarea vehiculelor se desfăşoară având antemergător un autoturism al Poliţiei Rutiere, dar şi un utilaj de deszăpezire, pe tronsonu Lumina - Mihai Viteazu, limită judeţul Tulcea.

Judeţele Constanţa şi Călăraşi, alături de Caraş-Severin şi Mehedinţi, se află sub avertizare cod galben, de luni seară şi până marţi după-amiază. Meteorologii au atenţionat că, până miercuri seară, în sudul şi sud-estul ţării va fi vânt, care va putea depăşi la rafală 55 de kilometri pe oră, iar în Banat, Oltenia, jumătatea de sud a Munteniei şi în Dobrogea vor fi ninsori slabe.

Poliţiştii constănţeni recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.).

În timpul călătoriei, cei de la volan trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

De asemenea, date fiind condiţiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, ploi, vânt şi viscol) trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele segmente de drumuri. În acest nedorit caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.

Dacă traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, conducătorii auto trebuie să scoată autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

Recomandări Primăria Constanţa

1. Pentru a evita posibilele accidente cauzate de polei, recomandăm constănţenilor, în special persoanelor în vârstă şi copiilor, să evite deplasările pe jos. Totodată, recomandăm folosirea mijloacelor de transport în comun şi evitarea folosirii autovehiculelor personale.

2. Rugăm instituţiile publice, persoanele fizice şi juridice să asigure îndepărtarea zăpezii şi gheţii din zona imobilelor în care îşi desfăşoar* activitatea sau locuiesc; s* le depoziteze în afara părţii carosabile şi în alte locuri, astfel încât circulaţia pietonală să nu fie afectată. Insistăm ca zăpada să nu fie aruncată înapoi pe carosabil. De asemenea, marile centre comerciale au obligaţia de a îndepărta zăpada de pe carosabilul adiacent acestora şi în parcări.

3. Având în vedere că  circulaţia în oraş se desfăşoară în condiţii de iarnă, facem apel la părinţii care îşi duc copiii la şcoală/grădiniţă să plece mai devreme de acasă pentru a ajunge în timp util la unităţile de învăţământ.

4. Utilajele care sunt contractate de Primărie nu cer bani pentru acţiunile de deszăpezire. În acest context, facem apel către constănţenii care se lovesc de astfel de practici să reclame acest lucru la dispeceratul Primăriei Constanţa. Toate utilajele contractate pentru acţiunile de deszăpezire - 22 de pluguri şi 9 sărăriţe aparţinând S.C. Polaris M Holding şi 7 wole, 1 grade, 29 buldoescavatoare şi 28 camioane închiriate de firma care trebuie să asigure deszăpezirea, vor avea afişat în geam numărul maşinii. În plus, lista cu utilajele, pe categorii, va fi postată pe site-ul Primăriei Constanţa www.primaria-constanta.ro.

5. Degajarea zăpezii de pe trotuare, din zona staţiilor mijloacelor de transport în comun, zonele pietonale şi lărgirea accesului către trecerile de pietoni este realizată, astăzi, de 98 de persoane – din care 32 de persoane asistate social, beneficiare ale Legii 416/2001 privind venitul minim garantat şi 66 de angajaţi ai S.C. Polaris M Holding. Persoane care trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii vor fi angrenate în fiecare zi în acţiuni de deszăpezire.

Orice problemă poate fi semnalată permanent de constănţeni la numerele de telefon:

Dispecerat Primăria Municipiului Constanţa – 0241/55.00.55;

Dispecerat Serviciul Inspectorat Protecţie Civilă – 0241/48.81.66 şi 0241/48.81.08;

Dispecerat Poliţia Locală – 0241/48.42.05;

Dispecerat Serviciul Administrare Spaţii Verzi – 0241/48.81.71; 0722.54.53.66

Dispecerat Serviciul Public de Asistenţă Socială – 0764/635830 - Ciobanu Mariana, 0744/287161 - Vlaicu Ana şi 0723/633618 - Emil Mereuţă.

Sesizări, imagini, filmuleţe prin whats app la numărul 0730.010.987.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite