VIDEO Dronă de prim-ajutor inovatoare creată de liceeni din România. Tinerii o prezintă la Fortaleza, în Brazilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accidentul din Apuseni a dat ideea proiectului unor liceeni din România care concurează cu o dronă multifuncţională la un concurs internaţional de ştiinţă care are loc între 7 şi 12 august la Fortaleza, în Brazilia.

O echipă de liceeni din Constanţa pleacă la MILSET Expo Sciences International 2017, un concurs ce se desfăşoară în perioada 7-12 august la Fortaleza, Brazilia. Cu o dronă ingenioasă care poate acorda asistenţă victimelor unui accident, băieţii s-au calificat pentru finala din Fortaleza câştigând Concursul naţional de ştiinţă şi tehnologie RoSEF 2016.

Ideea dronei salvatoare le-a venit în urma catastrofei aviatice din Munţii Apuseni, din ianuarie 2014. Liceenilor premiaţi la concursuri tehnice li s-a părut de neconceput neputinţa autorităţilor cărora le-au luat ore în şir să găsească victimele. „Soluţia ar fi fost o dronă dotată cu o cameră termică pentru identificarea victimelor şi cu un modul special care să le ducă nişte materiale de prim-ajutor. Timpul de căutare s-ar fi micşorat semnificativ şi drona ar fi oferit resurse victimelor“, explică Răzvan Dima, care a lucrat la proiect în garajul părinţilor săi, împreună cu colegii lui: Răzvan Roman, Vlad Ianculescu, Andrei Rădoi, toţi elevi în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Ovidius din Constanţa.

Liceenii-inventatori au creat astfel drona multifuncţională căreia i-au ataşat un recipient mic, uşor şi detaşabil în care să poată fi puse materiale de prim-ajutor, apă sau un telefon mobil pentru victime. Echipamentul include pilot automat, telecomandă, staţie de telemetrie, 8 motoare şi bateria. Cântăreşte 4 kg, are o autonomie de 30 minute, o sarcină utilă de 2,5 Kg şi viteza maximă de zbor de 50 km/h. 

image

Dispozitivul face misiuni autonome şi revine singur acasă la încheierea misiunii sau la epuizarea bateriei. Înălţimea maximă de zbor este de 1 km, iar distanţa de operare de 4 km. Utilizările dronei sunt multiple: identificarea victimelor în cazul unui dezastru natural, monitorizarea coastelor marine, urmărirea unor ţinte în spaţii strâmte, supravegherea unor spaţii, preluarea datelor despre vreme, studiu meteorologic, filmare aeriană.

Prototipul a fost testat cu succes în teren. Acum, liceenii visează la îmbunătăţirea performanţelor dronei, care poate fi un mijloc real de intervenţie. Din motive obiective, deplasarea în Brazilia o fac doar cei doi Răzvan, dar lucrează toţi până în ultima clipă la perfecţionarea dronei.

„O dronă performantă cu aceleaşi caracteristici costă 35.000 euro, noi o putem fabrica la costul de 5.000 euro. O astfel de dronă de prim-ajutor pe fiecare maşină de intervenţie salvează oameni în situaţii extreme. Materialele trimise cu drona pot asigura supravieţuirea până la sosirea efectivă a echipajelor de intervenţie şi preluarea victimelor“, descrie Răzvan Roman.

Profesori coordonatori ai echipei sunt Valerica Baban. Marian Sârbu şi Sorina Leu - profesoara lor de fizică din gimnaziu, cea care îi va însoţi la competiţia din Brazilia. Profesoara Leu i-a format ca echipă încă de când elevii erau clasa a V-a la Liceul Ovidius. Toţi cei patru liceeni vor să urmeze o carieră în domeniul tehnologiei: Răzvan Dima vrea să devină inginer aerospaţial, Răzvan Roman - pilot de avion şi inginer de mecatronică, Andrei Rădoi se pregăteşte pentru Automatică şi calculatoare, iar Vlad Ianculescu îşi doreşte să lucreze în IT. 

image

Părinţii le-au susţinut munca, profesorii i-au învăţat, David, un pasionat în construcţia dronelor, le-a furnizat sfaturi şi piese, iar Victor Maxim de la Asociaţia „Descoperă Constanţa“ i-a sprijinit în proiectele lor. Filmările cu drona difuzate de Asociaţia „Descoperă Constanţa“ sunt realizate de licenii-inventatori de la „Ovidius“. 

„Avem încredere în drona noastră, poate fi un ajutor vital în tot felul de cazuri. Ne dorim susţinere din partea sistemului de educaţie, suntem siguri că astfel de proiecte sunt realizabile, căci idei sunt şi putem face lucrurile să progreseze în România“, spun cei doi liceeni, Răzvan Dima şi Răzvan Roman. 

Fotografii din arhiva personală 

image

Drona de prim-ajutor care poate salva vieţi, creată de liceeni din Constanţa

Pe aceeaşi temă: 

Născut să fie om de afaceri: la 19 ani conduce cinci firme. „Îmi doresc să creez următoarele afaceri de succes din România“

Un elev din Constanţa a inventat o aplicaţie care ar putea revoluţiona turismul

Liceanul genial al României care i-a făcut pe americani să exclame „Wow!“. Universităţile Columbia şi Harvard se bat ca să-l aibă student

Dragobete la superlativ: Teodora şi Vlad, cuplul de aur al şcolii româneşti. Medaliaţi internaţional, şefi de promoţie la liceu şi colegi de grupă la Medicină

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite