Staţie meteo de ultimă generaţie, instalată pe digul de la intrare în staţiunea Mamaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe noul dig de la intrare în staţiunea Mamaia a fost montată o staţie meteo de ultimă generaţie ce va înregistra date privind direcţia şi viteza vântului, temperatura aerului, presiunea atmosferică şi umezeala, informaţii necesare meteorologilor la întocmirea prognozelor.

În urma parteneriatului încheiat între Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) şi Centrul Regional Meteorologic Regional (CMR) Dobrogea cu ajutorul staţiei meteo amplasate pe digul T9 din zona Pescărie sunt măsurate noi date meteorologice în staţiunea Mamaia.

Staţia meteorologică automată a fost montată pe noul dig de la intrare în staţiunea Mamaia şi va fi exploatată de Centrul Regional Meteorologic Regional Dobrogea, fiind dotată cu traducător de vânt.

Această nou staţie va ajuta la îmbogăţirea şirului de date statistice ce stau la baza studiilor de dinamică costieră şi morfologică a liniei ţărmului. Cu ajutorul staţiei se înregistrează si se transmit date referitoare la direcţia şi viteza vântului în această locaţie, date pe care CMR Dobrogea le pune şi la dispoziţia Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral 

Digul T 9 a fost construit în cadrul proiectului cu finanţare europeană "Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud) şi Eforie Nord" şi face parte din lotul Mamaia Sud.

„Semnarea acestui parteneriat şi amplasarea staţiei pe digul aflat în exploatarea noastră, a Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L), este necesară şi pentru staţiunea Mamaia şi Portul Constanţa, fiind date foarte relevante pentru toate instituţiile publice şi agenţii economicii din zonă şi din Portul Constanţa pe care le solicită şi de care au foarte mare nevoie. Această staţie îi vor ajuta pe meteorologii de la Centrul Regional să întocmească prognozele meteorologice, care vor avea o acurateţe maximă având în vederea locaţia acestei staţii, digul T 9 care pleacă de pe ţărm şi înaintează în largul mării“, a spus directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.

„Amplasarea acestei staţii meteorologice pe digul din zonă a fost necesară pentru că iniţial aceasta se afla în curtea Centrului Regional Meteorologic Regional, dar datele emise nu erau relevante pentru că în zonă s-au construit multe clădiri înalte, astfel că de exemplu viteza vântului a scăzut de la 7m/s la 2m/s. Este o staţie automată de ultimă generaţie, care oferă informaţii referitoare la temperatura aerului, viteza şi direcţia vântului, presiunea atmosferică şi umezeala“, a precizat directorul Centrului Regional Meteorologic Regional Dobrogea, Marius Coţofan.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite