FOTO Marea retragere americană. Mii de soldaţi din Afganistan trec pe la baza aeriană Kogălniceanu în drum spre casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanţa a devenit deja un furnicar. Acum nu sunt mai mult de 2-3 zboruri pe zi, dar în lunile următoare chiar şi 2000 soldaţi americani ar putea trece pe aici în doar 24 ore, în drumul lor spre casă. Retragerea americană din Afganistan se face pe la Constanţa

Aeroportul Mihail Kogălniceanu a primit un al doilea botez vineri seara. Comandantul operaţiunilor de retragere din Afganistan şi şeful Forţelor Aeriene Române au tăiat panglica pentru noile clădiri. 

Construcţiile de la Kogălniceanu nu sunt impresionante. Americanii şi românii le-au făcut din lemn şi placaj. Sunt menite să reziste mai puţin de un an, doar pe timpul retragerii militarilor din Afganistan. Chiar şi aşa, aici au fost investiţi peste 100.000 dolari. La aceste sume se adaugă banii care vor intra în buzunarele afaceriştilor şi personalului român care va lucra în bază.

Cladirile de la Mihail Kogălniceanu au rolul unui mic aeroport de front. Militarii americani coboară din aeronave pe Aeroportul civil, merg cu un autocar în zona noilor construcţii, trec prin verificările vameşilor şi apoi au la dispoziţie tot ce vor pentru a le face aşteptarea mai uşoară. 

Directorul bazei, colonelul Claude Lovell spune că militarii care aterizează la Kogălniceanu vor fi în primul rând bine hrăniţi. "Au mâncare cu specific american, dar nu le dam numai Hamburgeri, ci încercăm să le oferim şi carne de curcan sau salate", mărturiseşte Lovell. 

Medicul bazei, doctor Lisa Kuhar îşi aduce aminte cum au lucrat americanii cot la cot cu românii pentru 60 zile. "Cel mai greu a fost când ne-am înzăpezit. Chiar şi cea mai mare maşină a noastră, cu roţile de un metru înălţime a avut probleme cu zăpada. Dar mie îmi place zăpada pentru că sunt născută într-o zonă unde nu prea am parte de aşa ceva, în California", spune dr. Kuhar. 

Toţi americanii cantonaţi la Kogălniceanu au avut şansa să viziteze România. Unii doar pe fugă, la Constanţa, alţii au făcut adevărate excursii. Doctorul Kuhar spune că apreciază vinurile din Dobrogea. "Eu locuiesc lângă Napa Valley (zona din California renumită pentru plantaţiile de viţă de vie şi vinuri bune), aşa că am vrut să încerc vinurile de aici şi mi-au plăcut foarte mult. Abia aştept să merg din nou la degustări. Am fost şi la Bucureşti, în Centrul Vechi şi aş vrea să vizitez acum Casa Poporului", spune medicul.

Nici şeful cel mare al misiunii, Generalul O'Connor nu este străin de Constanţa. Mare pasionat de pescuit, al spune că nu a avut timp să meargă cu undiţa pe malul mării, dar spera că va face asta la primăvară. Generalul John O'Connor recunoaşte că nu va refuza nici peştele de la cherhanalele de pe litoral. Are la dispoziţie 10 luni pentru a-l degusta.

Americanii care vin la Kogălniceanu sunt îmbarcaţi în avioane civile care vor decola către alte aeroporturi mari din Europa şi apoi vor lua destinaţia Statelor Unite ale Americii. Aeroportul Kogălniceanu va fi tranzitat în următoarele zece luni de peste 20.000 americani. Locaţia a fost aleasă după ce baza de la Manas, Kîrgîstan a fost închisă. Cladirile temporare vor fi puse la pământ la începutul anului viitor, iar în zonă vor rămâne doar 300 militari care vor coordona tranzitul de logistică de pe frontul din Afganistan. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite