Programul complet al activităţilor religioase dinainte de Paşti. Unde slujeşte ÎPS Teodosie în noaptea de Înviere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmează o săptămână pline pentru mai-marii Bisericii Orotodoxe la Constanţa. După slujba deniei oficiată duminică seara la Catedrala Arhiepiscopală chiar de ÎPS Teodosie, sunt programate alte câteva activităţi importante.

Luni, 6 Aprilie, începând cu ora 9.00 Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la biserica "Schimbarea la faţă" (Biserica Greacă) din Constanţa pentru a oficia Taina Sfântului Maslu. 

A doua zi, de la ora 17.30 are loc o nouă slujbă a deniei la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. În aceeaşi seară Biserica îşi va aduce aminte de parabola celor zece fecioare din Sfânta Evanghelie, atrăgând atenţia asupra faptului că, în permanenţă trebuie să fim pregătiţi pentru întâmpinarea Mirelui Hristos. Aşa au procedat fecioarele înţelepte care au avut untdelemn în candele şi au fost primite la nuntă.

Denia de miercuri seară credincioşilor le va fi adusă povestea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir de mare preţ picioarele Mântuitorului. Faptul s-a petrecut cu puţin timp înainte de Patimi şi gestul simbolizează căinţa şi îndreptarea. Totodată, va fi rememorată spălarea picioarelor Apostolilor, Cina cea de taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi vânzarea Domnului.

În Joia Patimilor, 9 aprilie, Ierarhul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala arhiepiscopală începând cu ora 8.00, iar de la ora 17.00, la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, va oficia slujba deniei. Aceast denie este numită "a celor 12 evanghelii". Ea cuprinde 12 fragmente din Sfânta Evanghelie în care sunt rememorate Patimile Domnului. După cea de-a cincea Evanghelie, preotul scoate din altar, în mijlocul bisericii, Sfânta Cruce. Acest ritual, în care slujitorul Domnului poartă în spate Crucea, aminteşte şi simbolizează purtarea Crucii de către Mântuitorul, de la locul judecăţii la Golgota, înainte de răstignire.

Vineri, 10 Aprilie are loc Vecernia şi odată cu ea va fi şi procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar. Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia această slujbă la Catedrala arhiepiscopală din Constanţa. Sfântul Epitaf este o icoană ce înfăţişează punerea în mormânt a Domnului. Este scoasă în procesiune în Vinerea Mare şi aşezată pe masă, în mijlocul bisericii, simbolizând Trupul mort al Domnului, iar masa, mormântul Mântuitorului.

Tot vineri va fi oficiată denia Prohodului. Slujba are un caracter profund funebru şi este câtat de către preot şi credincioşii care se adună în jurul Sfântului Epitaf. După cântarea Prohodului este înconjurată biserica de către cler şi credincioşi, cu Sfântul Epitaf. Acest ritual simbolizează ducerea la groapă şi înmormântarea Trupului Domnului. Un alt moment important este acela al aşezării Sfântului Epitaf pe Sfânta Masă din altar şi citirea lecturilor biblice. Aceste lecturi constituie un indiciu al vechimii slujbei – secolele XI-XII.

Ziua de sânbătă, 11 Aprilie, începe la ora 8.30 cu Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae” a Penitenciarului Poarta Albă, în prezenţa persoanelor private de libertate.

Învierea de la malul mării va avea loc sâmbătă noaptea începând cu ora 23.25. ÎPS Teodosie va aduce lumina Sfântă din Largul Mării şi  barca în care el se află va acosta în apropierea Cazinoului. Procesiunea care urmează duce lumina la altarul construit lângă Catedrala Arhiepiscopală. La ora 23.45 se va oficial Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie. 

Duminică, în ziua de Paşti, începând cu ora 12.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficial Vecernia, cunoscută şi sub numele de "a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulaţie internaţională, după numărul apostolilor. Seria slujbelor se va încheia cu un Concert pascal care va fi organizat duminică, de la ora 18.00 la Casa de Cultură din Constanţa. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Părintele Elefterie de la Dervent: de la copilul paralizat la medicul popular care a prezis sfârşitul comunismului în România

Arhiepiscopul Tomisului a fost scos de sub urmărirea penală de către DNA

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite