Peste 700 de nave din Marea Neagră au peste 30 de ani vechime. În ultimii ani, 15 vapoare au fost abandonate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de pe data de 6 iulie, timp de o săptămână, în toate porturile din Marea Neagră şi din Israel se va desfăşura o campanile de inspecţie a navelor. Pentru prima dată, acţiunea se va desfăşura şi în Asia de Est.

Controalele urmăresc dacă se respect condiţiile de muncă şi de viaţă ale navigatorilor, nivelul de salarizare, informarea şi educarea navigatorilor privind drepturile lor.

În anii trecuţi, sindicatele din Marea Neagră au raportat o creştere a frecvenţei accidentelor şi condiţii substandard de muncă şi de viaţă ale navigatorilor.

În Marea Neagră sunt active în jur de 2.100 de nave. Dintre acestea, 700 au peste 30 de ani vechime. Pavilioanele sub care naviga navele din zonă: Turcia, Rusia, Georgia, Malta, Moldova, Cambodia, Belize, Tanzania, St.Vincent&Grenadines, Cook island,Panama. Ele transportă fier vechi, produse din oţel, minereu de fier, cărbune, ciment, cereale, lemn şi fertilizatori.

Din 2012, peste 100 de marinari s-au plâns pentru neplata salariilor, iar nu mai puţin de cinci nave au fost abandonate. Şi în prezent, în Constanţa sunt două astfel de nave. Cele mai multe probleme le-au ridicat navele din Turcia (65 de cazuri), Panama (54 de cazuri) şi Tanzania (27 de cazuri). 15 nave au fost abandonate în utimii ani de către echipaj.

Până la Revoluţie, în medie, în Portul Constanţa acostau anual 6.000 de nave. Până în ultimii ani, cifra a scăzut la 3.000 de nave, apoi a crescut la 4.500.

Vă mai recomandăm:

Cine a fost femeia care a botezat Biruinţa, nava lui Traian Băsescu. Cele mai ciudate superstiţii marinăreşti - de ce se sparge o sticlă de şampanie de nave

FOTO VIDEO Mărturii din Iad. Ultimul supravieţuitor de pe Independenţa: „Am deschis gura morţilor pentru a-i recunoaşte“

Mărturii cutremurătoare după 20 de ani de la cea mai mare tragedie din Portul Constanţa: „Valurile aruncau marinarii peste dig“

FOTO Poveştile unui comandant de navă: „În 1989, am crezut că ungurii au intrat în Ardeal“
 

Titanicul românesc. 25 de ani de la scufundarea navei Mogoşoaia. Mărturia unui supravieţuitor: „Vasul s-a scufundat în câteva minute“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite