Fundaţia lui Victor Ponta şi culisele unei iniţiative civice. Ce urmăreşte, de fapt, politicianul devenit invizibil în PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, fostul prim-ministru al României are acum un rol marginal în PSD Foto Mediafax
Victor Ponta, fostul prim-ministru al României are acum un rol marginal în PSD Foto Mediafax

Victor Ponta a mediatizat „pe surse“ înfiinţarea unei asociaţii apolitice care ar urma să se ocupe de promovarea intereselor economice internaţionale ale României. Analiştii consultaţi de „Adevărul“ vorbesc despre interesele ascunse care ar putea sta în spatele fundaţiei lui Ponta.

Victor Ponta îşi face fundaţie, în paralel cu activitatea politică de la PSD. Ştirea a venit „pe surse“ către agenţia guvernamentală Agerpres, care a menţionat şi numele ONG-ului: Asociaţia Black Sea Regional Cooperation Projects 2020.

Marea Neagră, aşadar, este obiectul viitorului proiect al lui Victor Ponta, fostul premier tras deocamdată pe linie moartă în PSD-ul condus de Liviu Dragnea. „Prea tânăr ca să fie sfătuitor“, cum l-a catalogat Dragnea, Ponta îşi poate folosi tinereţea şi experienţa pentru a evolua în domeniul „susţinerii de conferinţe în care se vor discuta proiecte referitoare la transporturi, energie sau industria agroalimentară“.

Asociaţia apolitică Black Sea Regional Cooperation Projects 2020 îl va avea ca preşedinte pe Victor Ponta şi ca vicepreşedinţi pe Nicolae Bănicioiu şi pe Daniel Constantin. Acesta din urmă a declarat că fundaţia îşi propune să promoveze proiecte internaţionale, regionale, din care să facă parte şi România.

„De foarte mulţi ani, România a fost ocolită de marile proiecte regionale sau internaţionale, iar ideea lui Ponta este generoasă din acest punct de vedere şi cred că putem să punem mai mult în valoare potenţialul pe care România îl are în toate sectoarele de activitate. Eu am fost invitat de Ponta şi m-am alăturat cu mare plăcere acestei fundaţii, având în vedere experienţa pe care am dobândit-o ca ministru al Agriculturii. Această fundaţie nu urmăreşte un scop politic. Prin lege, o fundaţie nu face politică. Domnul Ponta nu vizează nicio activitate politică, nici individual, nici cu fundaţia, în perioada următoare“, a afirmat Daniel Constantin.

Înregistrarea fundaţiei va fi decisă de Judecătoria sectorului 5 Bucureşti la data de 21 ianuarie. Până atunci, Liviu Dragnea l-a invitat pe Victor Ponta la partid, să discute pe tema candidaturii sale la Primăria Capitalei. Ponta, însă, a declinat oferta, spunând că vrea să candideze la parlamentare, în toamnă. Dragnea i-a promis sprijinul la fundaţie, anunţând că pesediştii sunt liberi să i se alăture la fundaţie.

Reinventare politică

Mihai Petre, analist politic, vede în gestul lui Victor Ponta un semnal de revenire în viaţa publică, dar dintr-o postură mai simpatică: „Evident, Victor Ponta caută să se reinventeze politic. La fel de evident, în relaţia cu Liviu Dragnea, amândoi sunt cu pistolul la brâu. Dacă dăm la o parte declaraţiile de dragoste dintre cei doi, multe făcute printre dinţi, şi ne rezumăm la fapte, atunci revenirea lui Victor Ponta în lumina reflectoarelor, din afara PSD, poate fi tradusă ca o declaraţie de ostilitate la adresa lui Liviu Dragnea. Practic, Victor Ponta anunţă că vrea să fie în continuare activ politic, dar nu din interiorul PSD, cel puţin pentru cât timp Dragnea va fi preşedinte“.

Desigur, nici finanţarea structurii nu este un amănunt de neglijat. „Este mai uşor să finanţezi o fundaţie decât un partid politic şi este şi mai uşor să consumi banii dintr-o fundaţie decât dintr-un partid politic. Victor Ponta nu face fundaţia pentru bani, ci o face pentru a-i arăta pisica lui Liviu Dragnea şi de a transmite un mesaj pesediştilor că este prezent. Cât de prezent, activul PSD va decide“, consideră analistul Mihai Petre.

Independenţă

Andrei Popescu a activat în mai multe partide, dar a ieşit din politică pentru a-şi înfiinţa o asociaţie - „Constanţa ia atitudine“. Astfel a reuşit să obţină, în instanţă, scoaterea taxei de linişte pe care o plăteau agenţii economici constănţeni către municipalitate. Andrei a strâns peste 7.000 semnături pentru desfiinţarea acestei taxe care aducea bugetului local 1,5 milioane euro, folosiţi pentru tot felul de proiecte, a căror utilitate nu ajutau deloc vizibil oraşul. Instanţa a anulat plata acestei taxe.

„De ce şi-a făcut Ponta asociaţie, mi-ar fi greu să spun... la cât de meschin e el, împreună cu grupul lui de interese. De ce mi-am făcut eu, aş putea spune foarte simplu. Sincer, singurul avantaj pe care l-am avut eu a fost independenţa. Eu nu desfăşor activităţi comerciale. Poate şi faptul că orice acţiune pentru oraş venită dinspre politic era privită cu dezinteres şi mult scepticism m-a făcut să îmi doresc propria asociaţie. Am şi un exemplu concret: acţiunea de strângere de semnături pentru subvenţionarea gigacaloriei, venind din spaţiul politic, nu prezenta garanţie. În schimb, acţiunea de scoatere a taxei de linişte - taxă care nu avea temei - a avut succes când am făcut-o ca asociaţie. Pentru mine şi pentru constănţeni, acestea au fost campanii de conştientizare. Pentru 2016 îmi fixez ca obiectiv scăderea preţului apei, care la Constanţa este exorbitant! Toţi cei cu care am vorbit la strângerea de semnături îmi spuneau să fac ceva şi pentru asta. Voi face!“, promite Andrei Popescu.

Copy-paste

Pentru Sebastian Bodu, fostul preşedinte ANAF, ideea lui Victor Ponta de a-şi înfiinţa o fundaţie este doar un alt copy-paste după iniţiativele altora - aşa cum au procedat, de exemplu, Traian Băsescu sau Monica Macovei.

„Este o încercare de a testa terenul pentru a vedea cum este primită o construcţie nouă, care poate face alianţe şi stabili strategii şi care se poate transforma oricând, la momentul potrivit, într-un partid politic. Financiar, o fundaţie atrage fonduri de la membrii săi prin cotizaţii şi de la susţinători prin sponsorizări şi donaţii. Nu există o lege a finanţării fundaţiilor. Este posibil să fie urmărit şi acest scop, al strângerii de fonduri în afara partidului, dar nu cred că este obiectivul principal. Scopul este politic, Ponta i-a arătat pisica lui Dragnea, iar Dragnea l-a invitat la o cafea. Oricum, cine l-a sfătuit pe Ponta să-şi dea atunci demisia din fruntea partidului a jucat acelaşi rol pe care l-au avut sfătuitorii lui Ceauşescu la convocarea mitingului din 21 Decembrie 1989. Cea mai proastă alegere pentru ei!“, arată Sebastian Bodu.

Capital de simpatie

Teodor Răileanu, consultant politic, vorbeşte despre tendinţa politicienilor de a recupera prin mişcări civice electoratul educat, ale cărui aşteptări au fost înşelate de partide. „Înfiinţarea unui ONG îţi asigură acces la resurse şi la proiecte. Poţi capitaliza astfel imagine, fără a face politică. Victor Ponta are o nevoie de o realitate paralelă cu politica, care să-l menţină vizibil la nivelul activităţii civice. Dragnea este conştient că fundaţia ar putea însemna ruperea unei bucăţi din PSD, de aceea s-a grăbit să iasă cu mesajul că o sprijină, pentru a calma aparenţele. Este posibil, dacă fundaţia lui Victor Ponta se va axa pe proiecte de anvergură, aşa cum a anunţat, să aibă o activitatea relevantă şi să obţină venituri pe măsură. Fundaţia este, şi ea, o mişcare asociativă, dar cu un scop mai nobil. Să vedem cât succes va avea“, este rezervat Teodor Răileanu.

Atât fundaţiile, cât şi partidele politice sunt organizaţii declarate non-profit. Nu plătesc taxe suplimentare către stat, altele decât cele uzuale pentru o structură care are angajaţi, are un sediu, desfăşoară o activitate (necomercială în acest caz, deci fără profit şi impozitul aferent). La finele anului, organizaţiile au obligaţia de a depune un bilanţ - din care să reiasă că nu au avut profit.

Pe aceeaşi temă:

Pact de coabitare între Ponta şi Dragnea. „Ponta nu pleacă din PSD, nu-şi face alt partid. Fundaţia nu e un vector politic“

Dragnea: Sprijin fundaţia lui Ponta. Am comunicat foarte mult cu el, aproape în fiecare zi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite