FOTO Litoralul românesc a intrat în reabilitare. Cum vor arăta plajele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci sectoare de plajă de pe litoralul românesc (Eforie Sud, Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud) vor fi mai întinse cu cel puţin 60 de metri.

Proiectul cu finanţare europeană face parte dintr-un master plan din 2011. Contractele de execuţie s-au semnat anul trecut, în luna august. O firmă austriacă (Porr Bau) a câştigat licitaţia pentru sectorul Mamaia Sud, iar o firmă olandeză (Van Oord) pentru restul zonelor.

Pentru realizarea digurilor submerse, olandezii au adus în marea Neagră o navă de excavat nisip, echipată cu tot ceea ce este necesar, inclusiv cu GPS.

Marţi, 14 octombrie, Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, a venit pentru a vedea care sunt stadiile lucrărilor. El s-a declarat nemulţumit de faptul că la Mamaia Sud, austriecii de la Porr Bau nu au finalizat nici măcar organizarea de şantier. Data finalizării lucrărilor este octombrie 2016.

Lucrările vor fi realizate în două etape. Iniţial se vor realiza structurile din piatră şi beton care să apere plajele de forţa valului şi a vântului, iar ulterior vor fi făcute înnisipările artificiale. Pentru reînnisipare va fi folosită o cantitate de 3,7 milioane de metri cubi de nisip. Aceasta va fi adusă chiar din largul Mării Negre, de la 12 kilometri de ţărm.

Valoarea primei etape a proiectului privind protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre este de peste 170 milioane de euro.
La finalul proiectului, care prevede realizarea de diguri şi lărgirea plajelor, cele cinci loturi vor fi mai late cu cel puţin 60 de metri.

Beneficiarul lucrărilor este Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral.

Fenomenul de eroziune este tot mai agresiv cu litoralul rpmânesc. Ultimele lucrări de stopare a înaintaării mării către uscat au fost realizate înainte de 1989. În ultimii 50 de ani, litoralul românesc a rămas fără plaje pe porţiuni de la câteva zeci, până la sute de metri.

În Mamaia, media anuală de erodare este de 2-3 metri, iar în Eforie Nord, în ultimii 20 de ani s-au erodat 50 de metri. În Eforie Sud, Costineşti, Tuzla şi 2 Mai se erodează faleza.

Vă mai recomandăm:

FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

Capcanele mării: cum să ne ferim de gropile de sub apă

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

FOTO Aventură în Marea Neagră. Turiştii vor putea face o plimbare subacvatică la corăbiile şi oraşele scufundate



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite