Escrocii care terorizau proprietarii de case cu repararea acoperişurilor au fost înhăţaţi de procurorii DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup infracţional organizat, care şantaja şi înşela proprietarii de case pe care-i convingeau să le repare acoperişurile, a fost prins de procurorii DNA Constanţa.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 16 şi 17 noiembrie 2017, a 9 persoane, cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de: constituirea unui grup infracţional organizat, şantaj, înşelăciune şi evaziune fiscală. În ordonanţele procurorilor există date şi probe care arată că în cursul anului 2017, cei 9 inculpaţi au constituit un grup infracţional în scopul comiterii unor infracţiuni de înşelăciune şi şantaj. 

Concret, membriii grupului care acţionau pe raza judeţului Constanţa, inclusiv în municipiul Constanţa, racolau viitoarele victime (alese numai din categoria persoanelor de vârsta a treia) de cele mai multe ori prin intermediul unor pliante în care ofereau servicii de reparaţii la acoperişurile imobilelor.

Ca urmare a publicităţii create, membrii grupării erau contactaţi telefonic de victime care, crezând că discută cu reprezentanţii unor societăţi comerciale serioase, solicitau întâlniri/negocieri pentru realizarea unor lucrării de reparaţii la acoperişurile imobilelor.

Ulterior, la momentul încheierii contractului, de cele mai multe ori se percepea un avans din preţ, iar în aceeaşi zi sau la termenul stabilit, se demarau lucrările de reparaţie/înlocuire/construire a acoperişului. 

După decopertarea acoperişului, în special atunci când se aduceau materiale de construcţii la locuinţele victimelor, membrii grupării solicitau plata unor sume considerabil mai mari decât cele convenite iniţial, cu titlu de tranşe din preţ. 

Pentru a justifica diferenţele de valoare între sumele convenite iniţial şi cele solicitate după decopertarea acoperişurilor, membrii grupării le explicau victimelor că preţul convenit iniţial şi consemnat în contract nu includea şi accesoriile sau că suprafaţa construită a fost mai mare etc. Prin această metodă, preţul solicitat pentru finalizarea lucrărilor devenea excesiv de mare în raport cu cel iniţial convenit.

În mod firesc, beneficiarii lucrărilor refuzau să plătească aceste sume, moment în care intrau în rol acei membri ai grupării (se prezentau sub calităţi false de patroni ai unor firme), care aveau sarcina de a intimida victimele şi de a le determina, prin ameninţări directe sau voalate, fie cu acte de violenţă, fie cu lăsarea imobilelor decopertate sau cu luarea materialelor fixate pe acoperişuri, să plătească banii ceruţi.

În cele din urmă, sub presiunea ameninţărilor primite, victimele, a căror număr este estimat a fi de ordinul zecilor, acceptau să plătească sumele solicitate, care se ridicau în unele cazuri şi la 23.000 euro. Pentru obţinerea sumelor de bani cerute, victimele erau nevoite uneori să facă împrumuturi la bancă sau la diverse cunoştinţe.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

La data de 17 noiembrie 2017, cei 9 inculpaţi sunt prezentaţi Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa – Biroul de Investigaţii Criminale. 

Pe aceeaşi temă: 

Arhiepiscopul Teodosie va fi judecat în stare de libertate. ÎCCJ a decis revocarea controlului judiciar 
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite