Bilanţ pe litoral: 41.000 de pacienţi s-au prezentat la spital în trei luni de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean Constanţa                                                                        FOTO Arhiva Adevărul
Spitalul Judeţean Constanţa                                                                        FOTO Arhiva Adevărul

Majoritatea celor care au avut nevoie de intervenţia medicilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) au fost copii cu vârste cuprinse între 1 şi 16 ani.

În perioada 1 iunie-31 august, la Unitatea Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa, au fost înregistraţi 40.992 pacienţi. În urma investigaţiilor de specialitate, au rămas internate 9.759 persoane, 2.331 copii şi 7.428 adulţi.

Conform bilanţului prezentat de conducerea spitalului, cele mai solicitate secţii din cadrul SCJU au fost: Pediatrie - 1862 copii internaţi; Obstetrică Ginecologie 1 – 1211; Cardiologie 846 ; Neurologie 759 şi Obstetrică Ginecologie 2- 738.

Pacienţii au ajuns la UPU cu diverse probleme medicale, printre cele mai dese fiind, la adulţi, patologie cardiacă acută (sindroame coronariene acute, edem pulmonar acut, tulburări de ritm şi de conducere) şi acutizări ale unei patologii cardiace deja existente , patologii neurologice (agravate de expunerea la soare, căldură, deshidratare),  accidente rutiere,  traumatisme, patologia de weekend (insolaţii, etilism, consum de stupefiante).

Copii au venit la medic cu sindroame febrile, deshidratare cauzată de vărsături, diaree, infecţii respiratorii, traumatisme.

„În timpul acestui sezon estival, în secţia Anestezie  Terapie Intensivă din cadrul SCJU  au fost internaţi 11 pacienţi (adulţi şi copii) care suferiseră accidente de submersie. Deşi personalul medical a depus tot efortul posibil, 6 dintre aceştia au decedat iar 2 au fost transferaţi la spitale din Bucureşti”, se arată în bilanţul medicilor.

În cele 3 luni de sezon estival, la UPU au fost înregistraţi 1.206 copii cu vârste de  până într-un an, 9.245 pacienţi cu vârste cuprinse între 1şi 16 ani, 6.114 (17-30 ani), 8.410 (31-50 ani), 5.029 (51-65 ani), 5.350(>65).

Potrivit legii,  în cadrul Unităţii Primiri Urgenţe din cadrul SCJU, accesul la consultaţie şi tratament se face pe baza triajului care stabileşte prioritatea din punct de vedere medical. Astfel, în unităţile de primiri urgenţe funcţionează cinci coduri de culoare după care sunt clasificate urgenţele, timpii de aşteptare fiind determinaţi de gravitatea cazului, analizele solicitate, consulturile medicilor din spital şi investigaţiile suplimentare necesare:

- Codul roşu – resuscitare (pacienţii care necesită pe loc intervenţie    salvatoare de viaţă)
- Cod galben – critic ( pacienţii cu risc de agravare rapidă)
- Cod verde – urgent (pacienţii cu funcţii vitale stabile, urgenţe minore)
- Cod albastru – nonurgent
- Cod alb – consult

„Primii pacienţi care sunt preluaţi, indiferent de cât de mult ar aştepta cineva, sunt cei al căror risc vital este imediat, risc evaluat în triaj, cât şi pacienţii pentru care există un risc de agravare rapidă. Timpul petrecut de pacient în UPU depinde de timpii necesari pentru realizarea analizelor şi de consulturile necesare pentru stabilirea unei conduite terapeutice în spital sau în ambulator”, se precizează în comunicat.

Pe aceeaşi temă:

Florian Stoian, medic cardiolog: „Nimeni nu mai este dispus acum să lase maşina pentru mersul pe jos, să joace fotbal sau să alerge“

Accident grav la biserică. Un bărbat a căzut de pe o schelă instalată în interiorul lăcaşului



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite