Studentul pentru care mersul cu autobuzul a devenit un hobby: „Am călătorit şi 10 ore pe zi ca să adun informaţii“
0Un nou hobby adună mii de persoane pe Internet şi pe paginile de socializare: aşa au apărut şi forumurile dedicate fanilor mijloacelor de transport în comun. Aici se discută tot ceea ce ţine de acest domeniu, iar pasionaţii postează ştiri şi fotografii din toate oraşele ţării, dar şi de afară. Clujeanul Andrei Pintea are acest hobby încă din copilărie.
Pentru cei mai mulţi dintre români, transportul public reprezintă un adevărat coşmar. Fie că utilizează metroul, tramvaiele, troleibuzele sau autobuzele companiilor şi regiilor locale, oamenii sunt de regulă nemulţumiţi de condiţii. Cu toate acestea, există şi persoane fascinate de tot ceea ce înseamnă transportul în comun. Iar acest hobby începe să fie tot mai des întâlnit în special printre cei din marile oraşe.
Pasiunea copilăriei
Andrei Pintea (21 de ani) este student la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. A fost fascinat încă din copilărie de autobuze şi troleibuze, iar pasiunea sa nu a pierit odată cu timpul, ci a devenit din ce în ce mai interesat. El ştie aproape totul despre tramvaiele, autobuzele şi troleibuzele din oraş, deşi în parcul Companiei de Transport Public Cluj se regăsesc peste 350 de astfel de vechicule. „De mic îmi plăceau autobuzele, îmi amintesc că bunica mă scotea la plimbare cu autobuzul, troleibuzul şi tramvaiul peste tot în oraş. Apoi am început să mă urc singur în mijloacele de transport public, îmi plăcea foarte mult. Interesul meu pentru mijloacele de transport public a rămas relativ constant ani de zile, însă din liceu am devenit parcă şi mai pasionat. Iar după ce am intrat la facultate am început să fiu chiar foarte pasionat de acest domeniu”, a spus Pintea.
Prietenii autobuzelor
El s-a înscris pe mai multe forumuri în care cei pasionaţi de mijloacele de transport în comun îşi dau întâlnire şi discută despre noutăţile din domeniu. Aşa şi-a făcut şi noi amici, iar cu unii dintre ei se întâlneşte uneori pentru a „vâna” în trafic autobuzele şi troleibuzele Companiei de Transport Public din Cluj.
„Într-o zi m-am întâlnit cu nişte prieteni pe care i-am cunoscut atât pe forumul tramclub.org cât şi pe Facebook şi timp de 10 ore am călătorit cu mai multe autobuze care circulau pe nişte linii pe care le cunoşteam mai puţin, pentru a afla şi a aduna mai multe informaţii şi despre traseele respective. Totul a durat cam de la ora 11.00 dimineaţa până la 21.00”, a povestit Andrei.
Şi tot prin forumul tramclub.org şi-a făcut prieteni şi în alte localităţi. „Am fost tot aşa la Bucureşti, la Piatra Neamţ, dar şi în alte oraşe unde m-am întâlnit de câteva ori cu amici pasionaţi şi ei de mijloacele de transport în comun. Şi mai vin şi ei din când în când la Cluj, tot din acelaşi motiv”, a explicat studentul.
Îi plac troleibuzele Rocar de Simon
Ca orice fan al vehiculelor destinate transportului public, Andrei are mărcile şi chiar troleibuzele sale favorite. Cel mai mult îi plac troleibuzele Rocar de Simon. „Din păcate, în prezent mai există puţine în ţară. În Cluj-Napoca mai sunt doar două astfel de troleibuze. Astea îmi plac cel mai mult. Iar dintre autobuze, preferatele mele sunt cele fabricate de Iveco. Clujul are 10 asemenea autobuze, noi-nouţe, cred că sunt cele mai bune din parcul auto al Companiei de Transport Public”, a mai spus Andrei.
La fel ca mulţi alţi pasionaţi, Andrei Pintea are o mulţime de fotografie cu mijloacele de transport din oraş. Şi între timp şi-a făcut şi o pagină de Facebook pe care apar o bună parte din pozele pe care le-a realizat de-a lungul timpului. „Din gimnaziu am început să fac primele fotografii cu autobuzele, troleele şi tramvaiele din Cluj. Pe atunci le făceam cu telefonul, între timp, în liceu, mi-am luat pentru asta un aparat foto performant. Şi de atunci tot fac poze”, a mai afirmat clujeanul.
Fac schimb de fotografii şi de informaţii cu străinii
Fanii transportului public îşi dau întâlnire pe forumuri special realizate, inspirate din afară. Aici se discută despre autobuze, troleibuze şi tramvaie şi se prezintă ultimele „capturi”, adică fotografii cu diverse vehicule. Unul dintre cele mai apreciate forumuri de profil este tramclub.org, care numără nu mai puţin de 3.020 de membri. Aceştia provin din toate oraşele ţării, dar unii dintre ei sunt din ţări ca SUA, Olanda, Franţa sau Germania. Fiecare judeţ al ţării şi fiecare oraş important are paginile sale, iar subiectele – toate legate de transportul public – sunt dintre cele mai diverse.
Mulţi dintre membrii forumului sunt pasionaţi de vechile mijloace de transport în comun, însă există şi persoane care sunt mai degrabă interesate de tot ceea ce este nou. Oricine poate posta galerii foto şi video şi oricine poate să ia parte la discuţiile iniţiate aici. Forumul are şi o secţiune dedicată transportului public din ţările Europei, dar şi din alte continente. Alte forumuri asemănătoare care se bucură de mare succes sunt forum.metrouusor.com şi transira.ro, însă există şi altele, care nu se bucură însă de acelaşi succes.