Stradă de pământ în centrul Clujului, „obiectiv turistic” în Capitala Culturală a Tineretului 2015. Localnicii: „E un dezastru în mijlocul oraşului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nici doi paşi de Sala Polivalentă din Cluj, cea mai modernă din ţară, dai de o stradă numită Cobzarilor unde, după cum arată, zici că eşti în vreun sat. Nu e nicio greşeală. E o stradă neasfaltată, destul de aproape de centrul oraşului. Clujenii în vârstă care stau acolo spun că nu au văzut asfalt pe strada lor, în schimb, au văzut lângă strada lor şi mai cred că vor închide ochii până când administraţia locală va schimba lucrurile.

România mereu surprinzătoare. O expresie pe cât de clişeică, pe atât de reală. La Cluj, lângă una dintre cele mai europene zone ale oraşului, unde se află stadionul Cluj Arena şi Sala Polivalentă, se află o bucată de drum care se încăpăţânează să rămână neasfaltată. Vorbim de strada Cobzarilor, una din străduţele foarte aproape de buricul Clujului. Acolo trăiesc vreo 20 de suflete, familii şi bătrâni, dar şi vreo două firme.

Când plouă, gropile de pe Cobzarilor se umplu cu apă, asta dacă înainte nu a pus pietre în ele o bătrânică de vreo 80 de ani şi ceva, care stă acolo de la Revoluţie.

„Aşa cum o zîs soţu' acu 8 luni: n-o trăi să văd strada asta asfaltată. Atâta pământ şi gropi. Toate pietrele le-am pus cu soţu'. Şi punem pe aicea, pe drum. Ne-au certat şi vecinii ăia de acolo (n.r. şi arată spre o casă în faţa căreia e parcată o maşină) că să nu punem pietre la ei, în faţa porţii. Da, ‘mneata cum tot ieşi cu maşina nu faci groapă...“, zice bătrâna care locuieşte, alături de bărbatul ei, la numerele 16-18.

Resemnată, povesteşte că vecinii săi mai în putere au făcut memorii peste memorii, dar fără prea mare folos: „Au pus, mai demult, nişte nisip şi au trecut la primărie că-i făcută. E numai pământ, uitaţi-vă, pământ şi noroi!“.

Au renunţat la gândul că vor vedea asfalt acolo. Asta după ce i-au văzut pe muncitorii de la diverse firme asfaltând străzile vecine. La ei nimic. Parcă s-ar fi pricopsit cu vreun blestem.

Un clujean care locuieşte pe Cobzarilor, mai jos de casa bătrânei, un bărbat de vreo 45-50 de ani spune că a făcut petiţii peste petiţii la primărie, că a vorbit până şi cu primarul Emil Boc în direct la un Antena, dar tot nimic.

„Când s-a lucrat la Sala Polivalentă am întrebat muncitorii de acolo dacă nu vin şi pe strada noastră. L-am sunat pe domnul Boc când era, în direct, la o emisiune la Antena, în septembrie, anul ăsta. El a zis că nu ştie de stradă, că nu e asfaltată, şi-a notat şi a zis că va vedea cum stau lucrurile“, povesteşte bărbatul, care nu vrea să-şi dea numele, dacă nici ceilalţi vecini de-ai lui nu şi l-au dat.

„Acum 4 ani, strada arăta şi mai rău decât acum. Cineva de pe Cobzarilor a strâns semnături şi a mers la primărie. Au venit şi ne-au adus pământ cu nisip. Pe când acolo, la primărie, aşa figurează, ca asfaltată. Cineva probabil o fi luat bani.
Când s-au făcut celelalte străzi, de lângă noi, am întrebat pe muncitorii care lucrau dacă nu vin şi la noi. Au zis că nu. Se vede cum arată strada şi e dezastru. E în mijlocul Clujului, lângă Sala Polivalentă“, continuă bărbatul, care locuieşte în zonă de 11 ani.

Conmtactaţi, reprezentanţii de la Biroul de Presă al Primăriei Cluj-Napoca au spus că strada Cobzarilor nu este asfaltată şi că nu ştiu când va fi.

Până când va fi asfaltată, de pe strada plină de noroaie te uiţi în sus şi te minunezi ce frumos se vede Sala Polivalentă, unde a concertat James Blunt la sfârşitul lui octombrie.

Mai puteţi citi:

Harta ruşinoasă a României, după 25 de ani de incompetenţă a aleşilor noştri: mii de kilometri de drum, scufundaţi în noroaie, n-au văzut niciodată asfaltul 

Mii de kilometri de drumuri par uitate de autorităţi şi arată ca în urmă cu sute de ani. Sate întregi sunt legate între ele cu ajutorul unor uliţe făcute din pământ, o situaţia care nu pare foarte diferită în unele zone ale Capitalei. „Adevărul“ vă prezintă povestea celor mai proaste drumuri din ţară.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite