Bacalaureat 2013: românii cred că profesorii sunt vinovaţi pentru fraudarea examenului de maturitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi dintre respondenţi, 86%, cred că profesorii care au luat mită ar trebui pedepsiţi şi doar 2% cred că şi elevii care au dat mită ar trebui traşi la răspundere. FOTO: Adevărul
Cei mai mulţi dintre respondenţi, 86%, cred că profesorii care au luat mită ar trebui pedepsiţi şi doar 2% cred că şi elevii care au dat mită ar trebui traşi la răspundere. FOTO: Adevărul

Cei mai mulţi dintre români (25%) cred că vinovaţi pentru fraudarea examenului maturităţii sunt profesorii, urmaţi de părinţi (13%), sistemul educaţional (10) şi elevi (10%), relevă un studiu IRES. De asemenea, 86% dintre români vor ca profesorii care au luat mită să fie pedepsiţi, în timp ce doar 42% cer tragerea la răspundere a părinţilor.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES a realizat un studiu cu privire la desfăşurarea examenului şi rezultatele obţinute în sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului. Numărul celor care cred că Bacul a fost fraudat – 31% - a crescut faţă de anul trecut când doar 14% susţineau acest lucru. 

Profesorii, vinovaţi de serviciu

Pedepsirea fraudei este tratată diferit de către opinia publică: suntem mai permisivi atunci când vorbim despre părinţi sau copiii lor decât dacă ne referim la profesorii care au luat mită. Astfel, cei mai mulţi dintre români (25%) cred că vinovaţi pentru fraudarea examenului maturităţii sunt profesorii, urmaţi de părinţi (13%), sistemul educaţional (10) şi elevi (10%). În timp ce 86% dintre respondenţi cred că profesorii care au luat mită ar trebui pedepsiţi, doar 42% cred că şi părinţii care au dat mită trebuie pedepsiţi. Doar 2% dintre respondenţi sunt de părere că elevii care au dat mită trebuie pedepsiţi. Totuşi, 42% dintre respondenţi spun că elevii sunt principalii răspunzători pentru rezultatele de la Bac, şi doar 13% spun că responsabili ar fi profesorii.


24% cred că elevii care au fraudat Bacul vor reuşi în viaţă


Aproape un sfert dintre cei chestionaţi (24%) sunt de părere că elevii care au promovat examenul in schimbul unor sume de bani vor reuşi în viaţă. În opinia a peste jumătate dintre respondenţi (56%), subiectele din 2013 de la bacalaureat au fost mai uşoare decât în urmă cu un an, dar peste o treime dintre cei chestionaţi (37%) apreciază că îmbunătăţirea promovabilităţii faţă de anul trecut se explică prin faptul că elevii au fost mai bine pregătiţi. O majoritate importantă consideră că este de preferat ca examenul să fie promovat de mai puţini elevi, dar mai bine pregătiţi decât de mai mulţi, dar mai slab pregătiţi.

Eşantionul studiului

Volumul eşantionului: 1.148 indivizi de 18 ani şi peste

Tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national.

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3%

Interviurile s-au desfăşurat prin metoda CATI

Perioada anchetei: 9-10 iulie 2013

Citeşte şi 

Rezultate Bacalaureat 2012. Sondaj IRES: elevii sunt vinovaţi de rezultatele slabe

Trei prejudecăţi dărâmate de un sondaj IRES

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite