FOTO VIDEO Cea mai mare varză à la Cluj din ţară s-a făcut la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber. Peste 2.000 de porţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varză à la Cluj, un preparat specific oraşului Cluj-Napoca FOTO: Florina Pop
Varză à la Cluj, un preparat specific oraşului Cluj-Napoca FOTO: Florina Pop

Sute de clujeni au gustat din tradiţionala mâncare varză à la Cluj făcută azi, la prânz, într-o demonstraţie pe viu, de către 15 bucătari de la cantina Primăriei Cluj-Napoca, la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber. S-au gătit peste 2.000 de porţii. La eveniment era aşteptat şi primarul Clujului, Emil Boc, dar nu a venit.

15 bucătari de la Memo 10, cantina Primăriei Cluj-Napoca, au gătit azi, 8 septembrie, cea mai mare varză à la Cluj  din ţară.

Pentru această porţie gigant au fost folosite 400 kilograme de varză, 50 kilograme de pulpă, 30 kilograme de fleică, 30 de kilograme de roşii, 30 de kilograme de smântână.

Gelu Vişan, directorul cantinei primăriei, spune că s-au pus şi diverse ingrediente precum cimbru, paprika, mărar, piper şi sare:

„În acest an am pregătit varză a la Cluj, proiect la care au lucrat 15 bucătari. Dimineaţă, la ora 5.00, am început activitatea de preparare. Produsul finit depăşeşte 400 de kg, iar la reţeta tradiţională am inclus varză, carne tocată de porc, orez, roşii, smântână şi condimente, cimbru, mărar, paprika, ardei iute. Ingredientele au fost aşezate în straturi, iar la final toată compoziţia a fost amestecată şi servită publicului. Au fost peste 2.000 de caserole de plastic pregătite pentru cei prezenţi”.

„Opera“ culinară a fost creată de 15 bucătari care au adăugat straturi de varză, orez, carne tocată, ardei, smântână şi roşii, într-un vas de dimensiuni urişe. După ce au terminat „starturile“, bucătarii au scris cu varză roşie numele restaurantului „Memo 10”.
Au aşteptat membrii juriului, s-au pozat împreună cu ei şi tot împreună au început să amestece tot conţinutul frumos arangat cu ajutorul unor linguri uriaşe asemănătoare cu lopeţile.

Apoi, bucătarii au servit mulţimea cu deliciosul preparat în caserole.

Varză à la Cluj merge cu un vin roşu sec

Din juriu a făcut parte şi o doamnă somelier, Cornelia Toma. „Îmi plac mult preparatele tocate. Ador sarmalele, dar uneori fac varză a la Cluj deoarece se prepară mai repede decât sarmalele. Şi, neapărat, în toate mâncărurile pun ceapă pentru că aceasta îi conferă o dulceaţă aparte. Însă, când fac varza a la Cluj, nu uit de cimbru şi mărar, mult cimbru şi mărar“, spune Cornelia Toma. Ea recomandă ca varză à la Cluj să fie servită cu un vin roşu sec.

Ce zic clujenii

Despre varza gătită azi la Cluj, în parcarea unui mall, clujenii au avut doar cuvinte de laudă. „A fost delicioasă!“, spune Mihaela Cristea.

„Acasă, când fac varză a la Cluj, obişnuiesc să pun mai mult cimbru şi mărar şi ardei de toate felurile, verde, şi roşu, dar şi gogoşari. Şi multe roşii, plus suc de roşii făcut de mâna mea“, povesteşte Rodica Epure, o clujeancă în vârstă de 61 de ani, care îşi pierduse soţul în mulţime.

Campionatul a început de vineri, 6 septembrie, şi va încheia azi, 8 septembrie. Este organizat de Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ împreună cu Polus Center Cluj.

Imagini de la mămăliga-gigant gătită anul trecut, AICI.

Mai puteţi citi:

Cum a devenit „Varza à la Cluj” mâncarea regilor: reţete delicioase din Ardealul de acum 400 de ani

FOTO Primarul Clujului şi-a pus şorţul de bucătar şi a ajutat la prepararea unei mămăligi gigant

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite