Ministrul Relu Fenechiu a câştigat, la Cluj, procesul cu patronul publicaţiei „Bună Ziua Iaşi“, pe care l-a acuzat de şantaj în formă continuată UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Cluj l-au condamnat la închisoare astăzi, 3 ianuarie, pe Ghiocel Asimionesei, investitorul care susţine ziarul "Bună Ziua Iaşi", la capătul unui proces început în 2005, după o reclamaţie depusă de mai mulţi oameni de afaceri din Iaşi, în frunte cu Relu Fenechiu.


UPDATE, ora 19.51: Florin Asimionesei a remis presei un comunicat în care susţine că sentinţa Curţii de Apel Cluj este un „precedent periculos“ pentru libertatea presei.

„Ne vom adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi, cu siguranţă, adevărul va ieşi la suprafaţă, în cele din urmă, pentru că există dovezi clare de care instanţa nu a ţinut cont. Sentinţa Curţii de Apel Cluj reprezintă un predecent extrem de periculos pentru libertatea de exprimare în România. Probabil că unii colegi de breaslă vor înţelege asta, alţii nu“, consideră Asimionesei.

Acesta mai afirmă că justiţia s-a transformat într-o „slugă a politicului şi a lui Relu Fenechiu“ şi că acesta din urmă ar fi făcut presiuni asupra Curţii de Apel Cluj să reanalizeze dosarul.

„Curtea de Apel Cluj a refuzat să ia în calcul argumentele apărării şi a dat o soluţie neconformă cu realitatea şi cu actele din dosar. Asta înseamnă justiţie? Anchetele jurnalistice publicate în Bună Ziua Iaşi au fost bine documentate şi au stat la baza constituirii unor dosare penale finalizate cu sentinţe de condamnare definitivă.
De asemenea, şi celebrul dosar "Transformatorul", în care Relu Fenechiu este acuzat de corupţie, a fost instrumentat ca urmare a unor anchete jurnalistice ale BZI“
, adaugă Asimionesei.
 

Procesul a început în 2005, când procurorii DNA i-au trimis în judecată pe patronul "Ziua de Iaşi" (transformat între timp în "Bună Ziua Iaşi"), Ghiocel Florin Asimionesei, şi pe redactorul-şef de atunci al publicaţiei, Alin Tocan, sub acuzaţiile de şantaj şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni, la sesizarea unui număr de circa 20 de oameni de afaceri şi politicieni din Iaşi, printre care deputatul Relu Fenechiu, arată oradecluj.ro.

Procesul s-a strămutat între timp la Cluj şi, după nenumărate termene, a ajuns la final astăzi, 3 ianuarie. Curtea de Apel Cluj a hotărât, prin sentinţă definitivă, pedepsirea celor doi inculpaţi la închisoare cu suspendare şi daune civile în valoare de 100.000 de lei.

„Ghiocel Florin Asimionesei a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, condiţionată de un termen de încercare de cinci ani, iar Alin Tocan la doi ani de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de patru ani. De asemenea, cei doi au fost achitaţi pentru săvârşirea infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Sentinţa este definitivă“, a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, judecătoarea Claudia Ilieş.

Asimionesei trebuie să-i achite lui Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, şi lui Constantin Şorănescu, om de afaceri din Iaşi, câte 20.000 de lei drept despăgubiri morale. De asemenea trebuie să plătească firmei Comat suma de 17.975 lei, iar societăţii Fenegrup, administrate de Fenechiu suma de 3.000 de euro. Alin Tocan trebuie să-i achite omului de afaceri Ioan Budeanu suma de 20.000 de lei.

Singurul care s-a prezentat la termenul de astăzi, 3 ianuarie, al procesului a fost Asimionesei, care susţine în continuare că este nevinovat, că totul este „o mare golănie“ şi că Fenechiu este, cităm, „puşcăriabil“.

Ce zice avocatul

Avocatul care-i reprezintă pe Asimionesei şi pe Tocan, Ionel Nechita, a declarat că soluţia instanţei Curţii de Apel Cluj este „o imbecilitate colosală“, în condiţiile în care clienţii lui au fost achitaţi pentru şantaj de către Judecătoria Cluj-Napoca şi, ulterior, de către Tribunalul Cluj.

„S-a intervenit politic asupra instanţei Curţii de Apel Cluj. Ne vom adresa instanţelor europene, la CEDO“, a spus Nechita, citat de Mediafax.

Scurt istoric

Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au dispus în 2005 punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor Asimionesei Ghiocel Florin, director general al SC Delta Press Investment, şi Tocan Alin Ioan, redactor şef la cotidianul "Ziua de Iaşi", ambii sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de şantaj şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, fapte comise în formă continuată şi aflate în concurs real, potrivit unui comunicat dat de DNA în martie 2005.

DNA susţine că mai mulţi oameni politici din partide parlamentare (aflate la putere sau în opoziţie), reprezentanţi ai unor instituţii ale statului şi oameni de afaceri din judeţul Iaşi au sesizat procurorii anticorupţie (direct sau prin apărători aleşi) că în cotidianul „Ziua de Iaşi“ au fost declanşate o serie de atacuri nefondate la adresa acestora, ca preţ al tăcerii fiind şantajaţi să încheie contracte de publicitate cu redacţia.

Din probele administrate în cauză s-a stabilit că inculpaţii au conceput şi pus în aplicare un sistem de comitere a infracţiunii de şantaj menit a le aduce profituri pe cale ilicită, mai arătau procurorii DNA.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite