FOTO VIDEO Turul României cu ochii închişi. Un nevăzător şi un irlandez încearcă să schimbe mentalitatea românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Hurley  (cu tricou verde) şi Florin Georgescu. Înainte să „spargă“ zidul simbolic pe care scrie „Dizabilitate“, zidul s-a rupt singur FOTO: Florina Pop
Peter Hurley  (cu tricou verde) şi Florin Georgescu. Înainte să „spargă“ zidul simbolic pe care scrie „Dizabilitate“, zidul s-a rupt singur FOTO: Florina Pop

Florin Georgescu, biciclistul care a parcurs, anul trecut, 2.000 de kilometri de la Bucureşti până la Londra, pe o bicicletă tandem, a ajuns azi, 8 iulie, la Cluj, cu Caravana Casper. Alături îi este pilotul şi prietenul său, Alexandru Răcănel. Ei sunt una dintre cele două echipe care fac turul României pe bicicletă pentru a le demonstra românilor că trebuie să renunţe la prejudecăţile lor legate de cei cu dizabilităţi.

Cum ar fi dacă am face totul pe întuneric?

Dacă am simţi doar razele soarelui şi nu le-am vedea?

Oare am putea merge pe bicicletă? Aşa cum face Florin Georgescu? Ne-am putea învinge frica sau ne-am lăsa copleşiţi de ea?

Astfel de întrebări îşi doreşte să pună Caravana Casper, o iniţiativă plecată din Baia Mare (Asociaţia ASSOC), susţinută cu fonduri europene.

Scopul ei, după cum spune şi expertul în comunicare al Campaniei, irlandezul Peter Hurley, este să conştientizeze oamenii că prejudecăţile pe care le au legat de persoanele cu dizabilităţi le fac rău atât lor cât şi celor pe care îi etichetează.

„Şi la Cluj spargem acest zid din carton făcut de oamenii cu dizabilităţi dintr-o întreprindere din Baia Mare. Oamenii cu dizabilităţi pot ajuta societatea şi pot fi modele“, spune Peter Hurley. Florin Georgescu e un exemplu.

Motto-ul campaniei este „Dărâmăm ziduri pentru a construi punţi“.

Până acum, această echipă a Caravanei a trecut prin cinci oraşe, exceptând Clujul. Cealaltă echipă este formată din Arnold Csaba Butu, un alt ciclist nevăzător care a participat la Jocurile Paralimpice de la Beijing (a început deja calificările pentru Jocurile Paralimpice din Brazilia), şi fiica sa, Andreea Butu, care la numai 18 ani, îşi însoţeşte tatăl în această aventură pe două roţi.

Zidurile minţii

Pe la ora 11.00 fără vreo 10, cei de la asociaţia din Baia Mare lucrau de zor pe Bulevardul Eroilor şi încercau să facă din cartoane acel zid simbolic pe care bicicliştii Florin Georgescu şi Alexandru Răcănel l-au „spart“ intrând în el.
Mesajul lor e clar: în timp, până şi cele mai puternice ziduri (a se citi prejudecăţi) pot fi uşor de dărâmat!

„Odată cu trecerea timpului am început să am o dilemă foarte mare - la început ştiam foarte bine la ce fel de ziduri şi la ce fel de punţi să mă gândesc. Erau mai mulţi nişte ziduri de natură socială, însă prin oraşele prin care a fost am cunoscut mulţi oameni deosebitiţi.
Nicio punte şi niciun zid nu îşi are legitimitatea dacă se află în afara iubirii de oameni, aşa cum zicea prietenul meu din Cluj, Fane Nagy (n.r. fost component al trupei Semnal M)“,
afirmă Florin Georgescu care lucrează la Direcţia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii. 

Ştie pe pielea lui ce înseamnă o etichetă pusă din răutate sau neştiinţă. Întrebat cum crede că ar putea românii scăpade prejudecăţi în ceea ce priveşte persoanele cu handicap, Georgescu a răspuns:

„Ştiu că pentru mine a fost un proces anevoios să accept anumite lucruri legate de dizabilitate. Nu-mi fac iluzii că la alţii ar fi altfel“.

Fane Nagy se întreba und esunt autorităţile locale şi de ce nu sunt ele şi la acest eveniment aşa cum merg la altele. „Poate pentru că aici nu se împart bani, se împarte dragoste şi...“, explică el.

Evenimentul a avut loc la Cluj în buricul târgului, pe Bulevardul Eroilor, în partea dinspre Piaţa Unirii. Puţini oameni s-au oprit să vadă ce fac oamenii cu acele biciclete şi cu acele cutii mari de carton. Doi puşti pe biciclete au fost mai curioşi, dar le-a pierit rapid interesul.

Caravana se va încheia pe 1 august în Capitală, unde se va sparge un alt zid simbolic. Ultimul. În speranţa că poate, prin gestul lor, câţiva oameni se vor gândi de două ori înainte de a mai pune o etichetă unei persoane care nu poate vedea, auzi sau vorbi aşa cum putem majoritatea. Şi nu e cu  nimic vinovat pentru asta. De ce l-am face noi să se simtă prost?

Vă mai recomandăm:

FOTO Dărâmă ziduri. Florin Georgescu, biciclistul nevăzător care a pedalat până la Londra, face turul României pentru a "sparge" prejudecăţile oamenilor

FOTO Irlandezul care face festival pe banii lui la Săpânţa

FOTO VIDEO Omul care trăieşte în tăcere şi întuneric

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite