Fiul lui Ion Raţiu, alesul Casei Regale Britanice. Nicolae primeşte titlul de membru al Ordinului Imperiului Britanic pentru că a ajutat România
0Fiul cel mic al lui Ion Raţiu, Nicolae Raţiu, va fi distins la începutul acestui an cu Ordinul Imperiului Britanic pentru serviciile aduse grupurilor dezavantajate din România prin intermediul Fundaţiei Raţiu. Acest ONG a fost creat în 1979 de omul politic Ion Raţiu cu un singur scop: să ajute România. Iar titlul care va fi primit de urmaşul său în 2015, în cadrul unei ceremonii, confirmă că munca sa a fost dusă cu cinste mai departe.
„2014 se termină cu o veste bună: Nicolae Raţiu va primi titlul de Membru al Ordinului Imperiului Britanic pentru serviciile aduse grupurilor dezavantajate din România, prin intermediul Fundaţiei caritabile Familia Raţiu. Distincţia îi va fi acordată la începutul anului viitor, în cadrul unei ceremonii oficiale“, scrie romanianculturalcentre.org.uk.
Ordinul Imperiului Britanic a fost creat de Regele George al V-lea în timpul Primului Război Mondial ca să le mulţmească civililor şi militarilor neangajaţi în luptă care au contribuit la război. Publicaţia The Guardian a publicat, pe site, lista întreagă a persoanelor care vor fi distinse cu acest titlu. Distincţiile sunt acordate de Casa Regală a Angliei.
Nicolae Raţiu (66 de ani) este fiul cel mic al omului politic Ion Raţiu, descendentul uneia dintre cele mai vechi familii nobiliare de pe teritoriul Transilvaniei, a cărei existenţă este atestată încă din secolul al XIV-lea.
„Eu m-am născut la Davos, pentru că am fost conceput în ziua în care doctorul i-a dat vestea tatălui meu că nu va muri de tuberculoză. A fost o perioadă grea în care a fost nevoit să stea doi ani într-un pat al spitalului din Elveţia. Atunci a citit foarte mult, citea aproape non-stop“, mărturisea Nicolae Raţiu, într-un interviu pentru „Adevărul“.
Acesta a studiat economie şi transport maritime la New York University (SUA) ca să preia afacerea familiei. În 1974, tatăl său i-a transferat responsabilitatea afacerii în domeniul transportului naval.
„Casa în care am crescut din Londra a fost plină de obiecte româneşti - picturi, vase şi farfurii -, se ascultau artişti precum Maria Tănase şi pianişti precum Dinu Lipatti. Mâncarea era românească, tata a convins-o pe mama să înveţe să gătească româneşte, chiar a trimis-o la şcoala de bucătărie pentru asta“, îşi aminteşte Nicolae Raţiu.
Mai povesteşte că, în copilărie, avea anumite resentimente faţă de România, pentru că tatăl său era atât de preocupat de ce se întâmpla în ţară: „Eram gelos pe România. Ziarele pe care le-a editat îi răpeau foarte mult din timp, mergea tot timpul pe la şedinţe prin Europa. Vorbea non-stop şi era preocupat non-stop de România, ceea ce l-a luat de lângă noi, în sensul că nu a fost un tată foarte prezent“, povesteşte acesta.
În 1979 a fost înfiinţată Fundaţia Raţiu. „Tatăl meu i-a adunat pe toţi membrii familiei şi le-a spus că vrea să întemeieze o fundaţie şi vrea să audă de la fiecare ce crede în legătură cu activitatea şi scopul ONG-ului. Viitorul fundaţiei urma să fie sprijinit de afacerea familiei“, spune Nicolae Raţiu.
Toţi au venit cu idei din care s-au distilat câteva: promovarea culturii româneşti în Anglia, sprijinirea românilor şi, mai ales, a studenţilor aflaţi în Anglia, care erau în situaţii dificile şi promovarea principiilor libertăţii şi ale democraţiei pentru România în orice modalitate.
Iar în 2015, Nicolae Raţiu va fi distins cu titlul de membru al Ordinului Imperial Britanic pentru serviciile sale aduse României prin fundaţia înfiinţată de tatăl său în urmă cu 36 de ani.
Mai puteţi citi: