Ce spune DNA despre ancheta demarată la Institutul de Oncologie condus de viitorul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA a efectuat percheziţii în luna iulie la Institutul de Oncologie din Cluj, condus de viitorul ministru al Sănătăţii. Directorul Patriciu Achimaş a susţinut atunci că a fost vizat doar cabinetul unui medic din cadrul Institutului. “Adevărul” a solicitat DNA informaţii despre eventuala implicare a viitorului ministru din Guvernul Cioloş în ancheta demarată atunci.

Procurorii DNA au descins la Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca pe data de 28 iulie 2015. Percheziţiile au avut loc concomitent în şapte judeţe din România, într-un dosar privind medici oncologi care ar fi beneficiat de avantaje materiale din partea firmelor de medicamente pentru ca apoi să aprobe cumpărarea unor medicamente pentru tratarea pacienţilor diagnosticaţi cu cancer. Procurorii ar fi descins la cabinetul conferenţiarului dr. Tudor Ciuleanu, unul dintre medicii oncologi din cadrul institutului, informaţie furnizată de directorul Institutului de Oncologie, Patriciu Achimaş. Directorul nu a răspuns astăzi întrebărilor "Adevărul" cu privire la percheziţii motivând că are un orar încărcat până miercuri.

Răspunsul DNA 

În urma percheziţiilor din iulie, DNA a trimis un comunicat în care nu a precizat cine au fost persoanele vizate. De atunci, nu s-a mai auzit nimic despre anchetă. 

“Adevărul” a trimis astăzi o solicitare către DNA cerând informaţii cu privire la o posibilă implicare a directorului Institutului, Patriciu Achimaş, în ancheta demarată atunci. Răspunsul DNA a fost: “În acest moment, informaţii referitoare la stadiul anchetei, altele decât cele precizate în comunicatul 1324/VIII/3 din data de  28 iulie 2015, nu pot fi oferite, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001”. În articol se arată că “Se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, prevăzut la art. 1 si, respectiv, la art. 11^1, următoarele informaţii: e) informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare;” Cert este că DNA nu a trimis în judecată nicio persoană de la Institutul de Oncologie din Cluj, în urma percheziţiilor făcute în luna iulie.

Comunicatul DNA 

“Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2012 - 2015. În cursul zilei de 28 iulie 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 61 de locaţii situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.  În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată în cominicatul din iulie al DNA.

Vizat un medic de la Oncologie

La vremea respectivă, Patriciu Achimaş-Cadariu a oferit informaţii vagi referitoare la ancheta procurorilor.

”A fost o percheziţie din partea DNA, care a vizat un cabinet medical şi o singură persoană care desfăşoară activitatea medicală. Am luat la cunoştinţă despre această percheziţie şi aş vrea să precizez că Institutul Oncologic nu este în niciun fel implicat în această urmărire penală”, a declarat în iulie 2015, Achimaş-Cadariu Patriciu, directorul Institutului, citat stiridecluj.ro. Surse judiciare au precizat că ancheta DNA a vizat mai mulţi medici oncologi din România care au beneficiat de vacanţe de lux în perioada 2012 - 2015, plătite de firme din industria farmaceutică. Plecările în străinătate erau mascate sub forma unor prezenţe la congrese. În schimb, medicii ar fi trebuit să cumpere şi să prescrie medicamente scumpe.

Aceleaşi surse au dat ca exemplu o firmă de medicamente care ar fi alocat în 2014 suma de 4.123.554,18 lei, ope care a achitat-o unui operator de turism. De fapt, ar fi fost vorba despre ”sponsorizări” pentru medicii oncologi vizaţi de anchete. Mita mascată ar fi ajuns la medici prin intermediul reprezentanţii zonali, în funcţie de vânzările realizate urmare a cointeresării cadrelor medicale pentru prescrierea anumitor medicamente. În alte cazuri, ar fi fost vorba chiar despre achiziţionarea în spitale a medicamentelor producătorilor agreaţi.

Citeşte şi

Viitorul ministrul al Sănătăţii, Patriciu Achimaş: „România e o ţară săracă şi nu are cum să depăşescă marile ei probleme până când nu face bani“

Noul Guvern. Cine este Achimaş-Cădariu Patriciu, ministrul propus la Sănătate, după ce Andrei Baciu a fost retras de premierul Dacian Cioloş

Noul Guvern. Institutul condus de noul ministru propus la Sănătate, vizat de percheziţii ale DNA în iulie 2015

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite