Medicii veterinari, cu ochii pe comercianţi. Sfaturi pentru alegerea corectă a produselor de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mieii se vând doar în locuri autorizate sanitar-veterinar FOTO Adevărul
Mieii se vând doar în locuri autorizate sanitar-veterinar FOTO Adevărul

Inspectorii veterinari continuă seria controalelor pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare, cu o lună înaintea sărbătorilor pascale. Raziile se vor intensifica în pieţe, magazine alimentare, iar consumatorii sunt sfătuiţi să nu cumpere produse de la vânzătorii ambulanţi ori din locuri neatorizate.



Totodată, cumpărătorilor li se atrage atenţia şi asupra achiziţionării alimentelor pentru sărbători. În perioada 15 martie – 15 aprilie DSVSA Călăraşi va asigura zilnic serviciu permanent la sediul instituţiei, la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Mieii, sacrificaţi doar în unităţi autorizate

În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare) ce sunt marcate cu marcă ovală. Mărcile de sănătate ovale ( de 6,5/4,5 cm) au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat „România” iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE sau EC.

Orice altă inscripţie sau caractere poate să ridice suspiciunea de fraudă iar populaţia este rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă. Pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore) este necesar ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentiţiei la oaie este că în partea superioară nu au incisivi.

Ouăle nemarcate, excluse de la vânzare

Valorificarea ouălor de consum se poate face numai în spaţii şi unităţi supuse controlului sanitar veterinar. Se interzice comercializarea ouălor care nu sunt marcate. Obligatoriu trebuie sa fie identificate cu: ţara de provenienţă, codul unităţii producătoare, indici de standard de comercializare şi data producerii (ziua, luna şi anul), cifra sistemului de creştere obligatoriu se aplică pe fiecare ou. Este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită şi a ouălor de raţă. Păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4 -14ͦ4 C. Peştele se poate valorifica în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată, comercializarea acestor sortimente fiind admisă numai în unităţi specializate, sau secţii ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar.

Unde faceţi reclamaţii

Alte produse alimentare tradiţionale: cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon, etc. se pot comercializa numai în spatii amenajate şi autorizate sanitar veterinar. Este interzisă comercializarea produselor şi a alimentelor de origine animală şi non-animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului pentru siguranţa alimentelor şi neînregistrate, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu sunt asigurate condiţii adecvate de igienă şi siguranţă alimentară.

Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 de lei şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expuse la vânzare. Pentru sesizarea unor aspecte neconforme, consumatorii pot suna la numărul de telefon al D.S.V.S.A Calarasi 0242 / 313676.

Vă recomandăm şi:

VIDEO Mieii ”exotici”, pregătiţi pentru masa de Paşte

Preşedintele Autorităţii Veterinare: Nu există posibilitatea ca mielul să fie substituit cu carnea de câine

Mieii „exotici” iau faţa celui românesc. Cât ne costă mielul de Paşti

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite