10 lucruri pe care oamenii creativi le fac diferit. Experienţe, senzaţii şi stări de spirit noi – ingredientele unei vieţi perfecte pentru cei cu idei geniale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Jobs, unul dintre cei mai creativi oameni din lume Foto:Arhivă Adevărul
Steve Jobs, unul dintre cei mai creativi oameni din lume Foto:Arhivă Adevărul

Creativitatea vine la pachet cu o curiozitate avidă, o căutare necontenită de suspans, precum şi cu o deschidere la emoţii şi la fantastic. Ce face însă diferenţa între motivare, încredere, gândire şi originalitate? De ce oamenii creativi fac lucruri diferit?

Nicoleta Archiudean, de profesie psiholog şi profesor la Liceul Teotetic Mihai Eminescu din Călăraşi, face o analiză completă a creativităţii şi explică de ce unii oamenii găsesc soluţii şi văd lucruri noi, acolo unde alţii nu le observă.

A crea înseamnă a produce ceva nou în raport cu ceea ce există, cu ceea ce este banal, cunoscut, uzual, după cum explică psihologul călărăşean Nicoleta Archiudean. Orice om dispune de un potenţial creativ, dar acesta rămâne în formă latentă, dacă nu este susţinut de o serie de factori psihologici de natură intelectuala şi non-intelectuală.

O persoana creativă dispune de o motivaţie preponderent intrinsecă, are interese puternice, un nivel de aspiraţie ridicat, are încredere în forţele proprii şi un accentuat spirit de iniţiativă.

Gândirea unei persoane creative este predominant divergentă (caută, cercetează, descoperă). Are fluenţă verbală, asociaţională şi expresională. O astfel de persoană are capacitatea de a face legături între diferite elemente independente, este capabilă să găsească utilizari noi unor obiecte cunoscute. Soluţiile pe care le găseşte au un caracter inedit, este ingenioasă, asociaţiile pe care le face sunt surprinzătoare. Operaţiile mentale ale unui individ creativ sunt caracterizate prin fluiditate, flexibilitate şi originalitate.

calarasi nicoleta

Nicoleta Archiudean, de profesie psiholog Foto:Facebook

Cercetările efectuate au demonstrat faptul că nu exista întotdeauna o corelaţie pozitivă între nivelul de inteligenţă şi creativitate. Există oameni foarte inteligenţi care nu sunt deloc creativi, dar există şi oameni foarte creativi care au un nivel de inteligenţă relativ scăzut”, explică psihologul.

Specialiştii spun că fiecare om are potenţial creator, doar că această latură poate fi descoperită dacă suntem noi înşine şi lăsăm creativitatea să se manifeste.

Iată 10 trăsături pe care oamenii creativi le au:
 

1.   Pun întrebări. Au o curiozitate nativă pe care o alimentează frecvent, punând întrebări despre tot ce-I înconjoară, încercând să descopere lucruri noi, să trăiască experienţe visate.

2.   Privesc oamenii. Caută, cercetează şi încearcă să descopere tot ce-i înconjoară, observă natura şi oamenii, pentru că doar în acest mod le pot veni cele mai bune idei.

3. Sunt persoane deschise la nou. Oamenii creativi explorează necunoscutul şi încearcă cu plăcere lucruri noi. Pentru ei conteaza incursiunea în necunoscut şi procesul în sine.

4. Flexibilitate şi originalitate. Oamenii creativi văd în lucruri obişnuite, noi utilizări, ceva ce alţii trec cu vedere.

5.    Evită rutina. Pentru că sunt spontani şi căută mereu lucruri noi, oamenii spontani se plictisesc foarte rar. Monotonia şi rutina pot fi evitate, încercând ceva nou şi incitant.

6. Îşi acordă timp pentru solitudine. În general, oamenii creativi au fost cunoscuţi ca fiind persoane singuratice, lucru pe care îl foloseau ca pe un avantaj. Solitudinea le dă răgazul să creeze.

7.  Motivaţie găsită din eşecuri. Experienţele de viaţă, cu bune şi cu rele, sunt folosite ca surse de inspiraţie, pentru că doar învăţând din greşeli găseşti liniştea sufletească şi poţi evolua.

8. Nu se ataşeaza de lucruri. Oamenii care folosesc creativitatea în propriul lor avantaj înţeleg că în viaţă există un echilibru între ceea ce primesc şi la ce trebuie să renunţe. Au încredere că viaţa le va oferi cu siguranţă ceva mai bun, o experienţă inedită.

9. Au încredere în forţele proprii. Indiferent de situaţiile în care se află, oamenii creativi vor găsi întotdeauna o “portiţă”. Nu se lasă descurajaţi, nu-şi plâng de milă, ci încearcă să vadă jumătatea “plină” a paharului.

10. Lucrează la orele potrivite pentru ei. Unele persoane sunt mai creative dimineaţa devreme, altele târziu în noapte. Aşa se face ca oamenii creativi ştiu exact la ce oră pot da randament.

„Creativitatea înseamnă să faci legătura între lucruri. Când îi întrebi pe oamenii creativi cum le-a venit ideea să facă ceva, aceştia se simt un pic jenaţi, pentru că ei de fapt nu au făcut ceva, ci au văzut ceva ce alţii au trecut cu vederea."

"Cu cât înveţi mai mult, cu atât ai mai multe de conectat"

Iată ce spunea Steve Jobs, unul dintre cei creativi oameni din lume, într-un interviu ce apare în cartea “Steve: Steve Jobs in His Own Words”, în care editorul George Beahm a reunite zeci de interviuri ale regretatului fondator Apple:

„Creativitatea înseamnă să faci legătura între lucruri. Când îi întrebi pe oamenii creativi cum le-a venit ideea să facă ceva, aceştia se simt un pic jenaţi, pentru că ei de fapt nu au făcut ceva, ci au văzut ceva ce alţii au trecut cu vederea.

Poate părea ciudat, dar cu cât e mai mare înţelegerea experienţei umane, cu atât vei şti să o serveşti mai bine. Cu cât înveţi mai mult, cu atât ai mai multe de conectat. Nu contează că unele lucruri par total nefolositoare, o să fii uimit cum creierul tău le va folosi într-o combinaţie total neobişnuită, spunea Steve Jobs, amintind episodul legat de cursul său de caligrafie, urmat într-un moment când şcoala îi făcea mari probleme. Peste ani, atunci când avea să creeze designul primului computer Macintosh, fascinaţia pe care o trăise la cursul de caligrafie l-a inspirat”.

  Vă recomandăm şi:

Mihaela Rădulescu, pusă la punct de un psiholog care a ajuns la anorexie din cauza unui compliment: „Dacă spunea asta în Monaco, era dată în judecată“

Psiholog: Agresivitatea copiilor nu trebuie îngrădită complet, ea poate fi canalizată în scopuri constructive

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite