VIDEO Împrejurările incredibile în care au murit înecaţi sensei Florin Burhală şi amicul său, căzuţi cu maşina într-o baltă de numai 1,5 metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BUZAU

Soarta le-a fost potrivnică, luni seară, antrenorului de arte marţiale Florin Burhală şi amicului său, care s-au înecat în balta Luciu. Puteau fi salvaţi dacă pescarii de pe malul apei se alarmau imediat ce au auzit şuieratul produs de autoturismul care acumula apă. Unul dintre martori spune că a ajuns la victime abia după zece minute de la apariţia zgomotului, pentru că iniţial nu bănuia sursa acestuia.

Autoturismul lui Florin Burhală a fost observat de către un bărbat de 43 de ani din Luciu şi un tânăr de 29 de ani din comuna Ruşeţu care au constatat că maşina era a unor bărbaţi care în timpul zilei pescuiseră în apropierea lor.

Aceştia i-au observat seara, în jurul orei 19.45, când au trecut cu maşina pe lângă ei, în drumul spre casă. La scurt timp, spune unul dintre martori, au auzit un ţiuit puternic, s-au îndreptat către sursa zgomotului însă au renunţat iniţial. Observând că şuieratul nu înceta, cei doi au mers încă o dată spre posibila sursă a zgomotului, au mers cu 20 de metri mai mult decât la prima încercare, iar după ce au trecut de un podeţ au observat maşina răsturnată în apă.

Pescarii au intrat în baltă şi l-au observat pe unul dintre bărbaţii prinşi în maşină cu capul în sus, semn că încercase să deschidă maşina. Au deschis portiera cu uşurinţă, însă au pierdut multe secunde preţioase cu scoaterea unor bagaje răvăşite care blocau accesul. L-au scos din apă pe bărbatul mai corpolent, identificat ulterior a fi antrenorul Florin Burhală, însă acesta era deja mort.

Cel de-al doilea cadavru a fost scos din apă de către un echipaj din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” Buzău, sosit la intervenţie. Cadavrele au fost transportate la Morga Serviciului Judeţean de Medicină Legală Buzău în vederea efectuării necropsiei. De asemenea, la faţa locului s-au deplasat poliţişti din cadrul Secţiei 12 poliţie rurală Pogoanele, de la Serviciul Rutier şi din cadrul Serviciului Criminalistic pentru cercetarea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul. 

Martorii cred că viteza şi imprudenţa şoferului a condus la moartea celor doi pescari buzoieni. Potrivit acestora, urmele indică faptul că autoturismul a lovit mai întâi marginea podeţului, şoferul ratând o curbă, iar din impact s-a răsturnat în apă. Ocupanţii maşinii au rămas apoi captivi în interior, fie pentru că s-au blocat portierele, fie pentru că s-au pierdut cu firea şi nu au mai fost în stare să îşi coordoneze acţiunile.

Vestea morţii antrenorului de arte marţiale a produs un şoc în lumea sportului şi nu numai. 

”Dispariţia sa tragică este o pierdere imensă pentru sportul buzoian şi naţional, pentru Federaţia Română de Arte Marţiale , al cărui membru fondator a fost. Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Buzău îşi exprimă regretul şi transmite condoleanţe familiei pentru trecerea în nefiinţă a celui care a fost preşedintele clubului de arte marţiale Sakura. Dumnezeu să-l odihnească!”, a declarat Romeo Lungu, directorul Direcţiei de Sport şi Tineret Buzău.

Educat în spiritul disciplinei şi corectitudinii, Florin Burhală şi-a descoperit marea pasiune, cea pentru sportul de contact, la 15 ani , în timp ce mergea la concursurile de judo organizate la Buzău. „În anul 1977 am fost dezamăgit de atmosfera de la un meci de fotbal de pe stadionul din Crâng. De atunci am început să caut un alt sport care să mi se potrivească şi în 1980 am ales să fac judo, după ce am fost spectator la câteva concursuri. Mi s-a părut o disciplină care implică multă seriozitate şi respect, un sport care implică alte reguli", declara Florin Burhală, pentru adevărul.ro, în 2010.

Timp de opt ani Florin Burhală s-a perfecţionat în această disciplină sportivă şi a reuşit chiar să obţină performanţe notabile la campionatele universitare. „Am participat ca student, timp de patru ani, la campionatele universitare. În acea perioadă am reuşit să câştig medalia de aur la întrecerile universitare din 1985 iar anul următor am fost medaliat cu argint. Din 1988 am început să antrenez ca instructor şi ca antrenor din 1991. Ulterior am devenit şi antrenor de arte marţiale", spunea Florin Burhală.

Peste ani, când posibilităţile materiale i-au permis, sensei Florin Burhală a înfiinţat alături de fratele său clubul sportiv de arte marţiale Sakura din Buzău. Şi asta pentru că între judo şi anumite stiluri de arte marţiale, ca aikido, ju jitsu sau kempo există diferenţe foarte mici, mai ales în privinţa filosofiei. „Filosofia în aceste discipline orientale este relativ apropiată. Ai nevoie de disciplină, stăpânire de sine şi respect pentru adversari, valori pe care nu le regăseşti întotdeauna în alte discipline sportive. Pentru că am făcut atâţia ani judo, mi-a venit uşor să devin antrenor de aikido sau kempo", declara Florin Burhală.

buzau

În ianuarie 1990, a fost membru fondator al federaţiei naţionale de arte marţiale. ”Când m-am reîntors la Buzău, în 1998, am găsit un dezastru în ceea ce priveşte practiarea artelor marţiale. Atunci mi-am propus un obiectiv foarte ambiţios, cel de a transforma Buzăul în centrul competiţiilor sportive de gen din ţară. Primul pas l-am făcut în anul 2001 când, pentru prima dată în istoria artelor marţiale din ţară, l-am adus la Buzău de la Tokyo pe celebrul antrenor de aikido, japonezul Shihan Yoshiaki Yoitota, deţinător de centură neagră şapte dan, pentru un stagiu de pregătire", a povestit Florin Burhală.

Sensei Florin Burhală era în prezent preşedintele clubului de arte marţiale Sakura, cu care a obţinut în martie anul acesta titlul de campioni naţionali la kempo. S-a născut pe 5 august 1961, în comuna buzoiană Pârscov, a absolvit Facultăţii de Finanţe şi Contabilitate, din cadrul ASE Bucureşti, era căsătorit şi avea doi copii. Celalalt bărbat era un prieten al său, de 57 de ani.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite