Reguli simple pe care motocicliştii trebuie să le respecte ca să ajungă teferi acasă. Cât de importantă este suspensia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Atunci când ajung printre autoturisme şi camioane, motocicliştii experimentaţi sau începători se expun riscurilor de tot felul. Pentru ca fiecare plimbare cu motocicleta să fie o plăcere şi nu o cumpănă în viaţa lor, motocicliştii trebuie să urmeze câteva reguli minime.

Trebuie să pleci la drum, în primul rând, cu un echipament adecvat, care să te protejeze în cazul unor evenimente în trafic şi să te facă vizibil. 

Este obligatorie purtarea unei căşti omologate, care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă.


Îmbrăcămintea de protecţie pentru motociclişti, de preferat să fie modular, “în straturi”, astfel încât să se poată adapta la condiţiile meteo în schimbare. 

Echipamentul motociclistului trebuie să fie format din bocanci care să ofere protecţie gleznei, pantaloni cu protecţii la genunchi şi şolduri, geacă prevăzută cu protecţii, respective armură, vara, mănuşi cu protecţii şi cască.

”Contează o cască de calitate, care poate face diferenţa între viaţă şi moarte, platoşa este şi ea foarte importantă pentru coloană. Restul, cotiere, genunchiere, nu garantează siguranţa sută la sută”, spune Ovidiu Turcea, un experimentat motociclist, organizator de concursuri enduro.    

Cu cât este mai performant ehipamentul, exemplu fiind gecile şi vestele cu airbag, cu atât siguranţa este mai mare. Nu în ultimul rând, motocicliştilor li se recomandă să fie cât mai vizibili, prin echipamente în culori vii şi evitându-se unghiurile moarte în trafic. 

”Vizibilitatea în trafic este foarte importantă. Deci, permanent luminile stau aprinse. Când te deplasezi pe distanţe mari, cu trafic intens, e bine să fii cât mai vizibil, purtând o cască şi o geacă cu bandă reflectorizantă, în culori stridente care să sară în ochi. Dacă ai o motocicletă gri, ziua, sau cu alb şi negru, şi eşti îmbrăcat în culori terne, poţi trece neobservat în trafic. Fac diferenţa şi astfel de culori”, susţine Ovidiu Turcea.

parada moto

Acesta spune că o parte din vina motocicliştilor care sunt implicaţi în accidente aparţine victimei, pentru că nu îşi iau suficiente măsuri de precauţie. Apoi, un alt factor care poate produce mult rău este a atitudinea prea încrezătoare a motociclistului începător.

”Sunt oameni care deşi abia şi-au luat permisul se urcă pe motoare de o mie de cmc şi se trezesc că devin victime ale unor evenimente rutiere, pentru că un astfel de motor este greu să îl frânezi, să îl dirijezi”, declară Ovidiu Turcea, motociclist.

Starea tehnică a motoarelor nu trebuie deloc neglijată. Ovidiu susţine că dacă nu ai un motor care nu îţi funcţionează perfect atunci ai o problemă. 

”Importante sunt frânele, caucicucurile, presiunea în cauciucuri, suspensia, care e foarte importantă la o frânare. Dacă suspensia nu lucrează cum trebuie, poate să se scurgă, să lase uleiul pe etrier, şi astfel accentuează problema. Cu o suspensie care nu funcţionează, în momentul în care frânezi, îţi poate dezechilibra total motocicleta şi iarăşi ajungi în situaţia de a nu mai putea controla motocicleta şi de a te duce ea unde vrea”, spune Ovidiu Turcea. 

Fii pregătit pentru condiţii periculoase de drum, carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care pot afecta grav aderenţa, generând accidente.

Trebuie înţeles că motociclismul nu reprezintă altceva decât o placere. Mergi în ritmul tău şi, indiferent că cineva te şicanează în trafic, nu răspunde provocărilor. Nu răspunzi cu aceeaşi monedă conducătorilor agresivi.

Găseşte-ţi viteza ta ideală, cea în care te simţi confortabil şi în siguranţă, astfel încât călătoriile să devină o placer. Curbele trebuie abordate cu viteză moderată, fără a le “tăia”. Astfel, vizibilitatea va creşte şi pentru motociclist, dar şi pentru cel care vine din sensul opus, în aceeaşi curbă.

buzau


În trafic, este indicat să păstrezi contactul vizual, mai exact să încerci întotdeauna a avea contact vizual cu şoferii cu care te-ai putea intersecta. Anticipează intenţiile partenerilor de drum, chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că te apropii, aceştia, de multe ori, apreciind greşit distanţa ori viteza. 

”Motociclistul revine sănătos acasă printr-un comportament adecvat, prin anticiparea celorlalţi participanţi la trafic, prudenţa, condusul sub limita de viteză mai ales în zone cu risc mare, cum ar fi ieşirile din benzinării, intersecţii cu vizibilitate redusă, viraje în care pot apărea câini sau găuri”, spune motociclistul buzoian.

Potrivit statisticilor Poliţiei Rutiere, cel mai frecvent tip de accident în care sunt implicate motocicletele este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la dreapta sau la schimbarea benzii de deplasare. Asigură-te, deci, în oglinzi atunci când virezi.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite