Proiect de educaţie electorală. Romii din Buzău şi Râmnicu Sărat, sfătuiţi să nu îşi mai vândă votul la alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iniţiatorii priectului de educaţie electorală sunt Horaţiu Anghelescu şi Călin Iosif
Iniţiatorii priectului de educaţie electorală sunt Horaţiu Anghelescu şi Călin Iosif

În perioada ianuarie - decembrie 2014, Asociaţia Vox Civica şi Asociaţia Pro Democraţia, în colaborare cu Asociaţia Jurnaliştilor din Buzău, derulează un proiect care are ca scop creşterea nivelului de educaţie electorală în comunităţile de romi din municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat.

Practic, prin proiectul „Împuternicirea votanţilor de etnie romă din judeţul Buzău”, romii învaţă cum să nu cadă în capcana de a-şi vinde votul, dar că este dreptul fiecăruia să-şi exprime opţiunea în alegeri. Nu în ultimul rând, electoratul de etnie romă din municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat află cum să aplice ştampila pe buletinul de vot, astfel încât acesta să fie valabil şi să nu fie declarat nul. “Scopul acestui proiect este pe cât de necesar pe atât de util comunităţilor de romi şi anume creşterea prezenţei acestora la alegeri, la votare. De asemenea, ne gândim să îi sprijinim în a învăţa mai multe tehnici de vot în ideea de a identifica mai bine pe buletinul de vot ce candidaţi vor să voteze, cum să voteze, pentru că în secţiile de votare în care am avut romi, în general, am avut foarte multe voturi nule. În ultimii ani se practică acea cumpărare de voturi sau mită electorală. Nu există foarte multe probe dar populaţia ştie că se practică această cumpărare“, a precizat Călin Iosif, preşedintele Asociaţiei Vox Civica.

 Reprezentanţii asociaţiilor spun că proiectul pe care îl derulează are ca scop principal decurajarea mitei electorale şi a vânzării-cumpărării voturilor persoanelor de etnie romă de către partidele politice. “Electoratul de etnie romă reprezintă o ţintă într-adevăr pentru toţi jucătorii politici şi e normal să fie aşa pentru că ei sunt grupaţi, au anumite reguli, au anumite persoane influente în comunităţile lor“, a declarat Horaţiu Anghelescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia.

În cadrul proiectului vor fi instruite şi 30 de persoane care să monitorizeze scrutinul din 25 mai şi să semnaleze eventualele nereguli. “Vom supraveghea în mod direct alegerile şi vom aduce în atenţia autorităţilor orice nereguli electorale indentificate în secţiile de votare, pentru că vom avea 30 de monitori, 30 de observatori din partea Asociaţiei Pro Democraţia, în parteneriat cu Asociaţia Vox Civica, monitori care vor fi prezenţi în secţiile de votare şi vor monitoriza procesul electoral la alegerile europarlamentare“, a declarat Călin Iosif, preşedintele Asociaţiei Vox Civica.

Proiectul „Împuternicirea votanţilor de etnie romă din judeţul Buzău” este finanţat cu 25.000 de dolari de către Fundaţia Soros şi se va încheia în luna decembrie. Beneficiarii proiectului vor fi aproximativ 9.000 de romi din municipiul Buzău şi alţi 4.000 din Râmnicu Sărat.

Citeşte şi: Vulturul Ilie, zăganul-legendă al Buzăului

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite