Minunea de la Terca: flăcările ce răzbat de sub stratul de omăt. Focul Viu poate fi admirat şi iarna VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focul Viu de la Lopătari FOTO Iulian B
Focul Viu de la Lopătari FOTO Iulian B

Comuna buzoiană Lopătari are pe teritoriul său un important monument natural, Focul Viu, fenomen rar întâlnit pe glob. Flăcările care ajung şi la o sută de centimetri înălţime rezistă până şi celor mai vitrege condiţii meteo, aşa cum se înregistrează zilele acestea în zona montană a judeţului Buzău.

Focul Viu se află pe un versant din Terca, sat al comunei Lopătari. Este un fenomen natural generat de gazele care ţâşnesc prin crăpăturile scoarţei terestre şi apoi se aprind spontan, formând flăcări de 50, până la 100 de centimetri înălţime. 

Din centrul comunei Lopătari spre Terca, se merge pe un drum neasfaltat, de aproximativ şapte kilometri, cu terasamentul foarte degradat, porţiune neprevăzută cu indicatoare. În apropiere de Focul Viu, drumul rămâne accesibil numai camioanelor mari şi tractoarelor forestiere.

De la locul până unde se poate înainta cu o maşină mică, se merge iniţial pe lângă firul apei până la o punte de pe dreapta, drumul după locul cu pricina fiind impracticabil. De aici trebuie traversat Slănicul pe malul stâng pentru a urca dealul.

De la Terca până la Focul Viu, drumul care se parcurge pe jos durează aproximativ 30 de minute, însă efortul este pe măsura frumuseţii fenomenului. 

De la localnici aflăm că focurile vii se sting foarte rar, iar atunci când se întâmplă întotdeauna există persoane care să le reaprindă.

Flăcările au înălţimi mult mai mari noaptea, depăşind chiar un metru. Ele pot fi văzute şi în aceste zile, nederanjate de viscolul şi ninsorile din acest început de primăvară. O postare pe Facebook a unui localnic din Terca a strâns zeci de mesaje de apreciere.

Din păcate, La Lopătari nu există pusă la punct o infrastructură rutieră, nici turistică, cele mai apropiate pensiuni fiind la peste 20 de kilometri distanţă, la Mânzăleşti, în apropierea lacului Meledic, la Bisoca sau pe malul lacului Mocearu.

La Lopătari, o comună cu oameni ospitalieri, ai însă foarte mari şanse să găseşti găzduire într-una dintre gospodării, unde eşti răsfăţat cu bucate tradiţionale şi o ţuică de prună, gălbuie, ţinută în butoaie de dud.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Satul lui Băieşu, la final de poveste. Mai puţin de 40 de suflete rezistă în cătunul dintre dealurile Buzăului VIDEO

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite