Judecătoarea Elena Rovenţa, călită în urmă cu 18 ani în scandalurile de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Rovenţa    Captură B1 TV
Elena Rovenţa    Captură B1 TV

Elena Rovenţa, unul dintre cei patru magistraţi arestaţi într-un dosar de corupţie, s-a aflat în mijlocul unui scandal şi la Buzău, în urmă cu 18 ani, pe vremea când era angajata tribunalului de aici. Presa de atunci a dezvăluit că aceasta a facilitat ”ingineriile” unor potentaţi ai oraşului, prin care aceştia au devenit proprietari peste mai multe parcele de teren agricol de la marginea oraşului, pe care le-au inclus ulterior în intravilan.

Numele judecătoarei Elena Rovenţa a fost amestecat, în anul 1996, într-unul dintre primele scandaluri de corupţie făcute publice de presa buzoiană, scrie cotidianul Opinia, din Buzău. 

Este vorba despre implicarea într-o afacere privind transferul unor terenuri agricole aparţinând unor personalităţi publice, din domeniul politic, al Justiţiei şi Poliţiei, respectiv fostul senator PDSR Ion Vasile, fostul preşedinte PDSR al Consiliului Judeţean de la acea dată, Viorel Constantinescu, fostul prefect PDSR de până în anul 1996 Aurel Gubandru, fostul preşedinte al Tribunalului Buzău, Gheorghe Pană, şi fostul prim-adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, colonelul Gheorghe Duican.

În anul 1996, ziariştii cotidianul Opinia scriau că toţi aceştia, cu excepţia colonelului Duican, care fusese împroprietărit în calitate de revoluţionar, şi-au transferat câte 5.000 de metri pătraţi de teren agricol din extravilanele localităţilor de origine – Blăjani (Ion Vasile), Movila Banului (Viorel Constantinescu), judeţul Olt (Aurel Gubandru), Săhăteni (Gheorge Pană) - în extravilanul judeţului Buzău, chiar la marginea municipiului Buzău, la ieşirea din Zona Industrială spre Spătaru. 

Printr-o inginerie cât se poate de simplă, terenurile care erau şi alipite, au căpătat statut de intravilan, prin simpla mutare a plăcuţei de limită a muncipiului Buzău spre Spătaru, dincolo de terenurile cu pricina, plăcuţă care, ulterior, a mai migrat, în mai multe rânduri, spre localitatea cu pricina.

Apoi, cele cinci loturi de teren, împreună cu al şaselea, aparţinând cetăţeanului Gheorghe Istrate, au intrat în posesia societăţii comerciale Interimex, ai cărei acţionari erau preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean, Viorel Constantinescu, şi preşedintele Tribunalului Buzău, Gheorghe Pană, acestuia din urmă legea interzicându-i expres, şi la acea oră, să fie implicat în afaceri ca magistrat. 

”Toate actele în cauză au fost întocmite în cel mai mare secret la secţia Comercială a Tribunalului Buzău, de o apropiată a preşedintelui Gheorghe Pană, nimeni alta decât judecătoarea Elena Rovenţa, a cărei fidelitate a fost răsplătită ulterior”, scrie Opinia Buzău. 

Judecătoarea Elena Rovenţa a lucrat ani buni la Buzău, mai întâi ca judecător financiar al Colegiului Jurisdicţional al Camerei de Conturi. Ea a fost numită judecător la Tribunalul Buzău prin Decretul 24/1 iulie 1996, semnat de preşedintele Ion Iliescu. După decesul soţului, Rovenţa s-a mutat în capitală, unde se ocupa de insolvenţe din postura de magistrat al Secţiei a VII-a Civilă a Tribunalului Bucureşti. 

Judecătoarea Elena Rovenţa şi colegii ei de la Tribunalul Bucureşti - Secţia a VII-a civilă, Mircea Moldovan, Ion Stanciu şi Ciprian Sorin Viziru, au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în noaptea de luni spre marţi, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat luarea de măsuri preventive în cazul lor.

Potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă, judecătoarea Elena Rovenţa ar fi primit 10.000 de lei, banii fiind puşi într-un plic mascat într-o revistă. De asemenea, judecătoarea ar fi primit şi o parte din suma de 174.000 de euro, reprezentând onorariul unui practician în insolvenţă, susţin procurorii anticorupţie.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, acuzaţi că ar fi luat mită în dosare de insolvenţă. Aceştia au fost reţinuţi pentru 24 de ore

Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru şi Mircea Moldovan, acuzaţi că au cerut şi primit bani şi bunuri în schimbul unor servicii legate de anumite dosare de insolvenţă au fost reţinuţi, în noaptea de luni spre marţi, după ce Secţia pentru judecători a CSM a avizat, la cererea procurorilor DNA, propunerea de arestare pentru 24 de ore.

Averile din acte ale celor patru judecători acuzaţi de luare de mită şi duşi la DNA

Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, care au ajuns luni în faţa procurorilor DNA sub acuzaţia de luare de mită în dosare de insolvenţă, au declarat în acte salarii între 6.000 şi 8.000 de lei pe lună, case, apartamente, maşini şi conturi bancare, dar şi datorii. Cel mai înstărit dintre ei, Mircea Moldovan, deţine trei terenuri şi două case, iar ceilalţi, doar o maşină sau un sfert de teren şi o jumătate de casă, potrivit Mediafax.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite